Ovo je nogomet, ovo je Dinamo

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Ivica Galovic/PIXSELL

DINAMO je nevjerojatnim preokretom u derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedio Rijeku 2:1 i pobjegao joj na četiri boda prednosti tri kola prije kraja prvenstva. Rijeka je povela golom Marka Pjace iz penala u 49. minuti, a Dinamo je do pobjede došao golčinom Brune Petkovića u 75. i lijepim golom Arbera Hoxhe u 89. minuti.

Dinamo je do predivnog gola Brune Petkovića bio podređena momčad, Modri do tog trenutka nisu zapucali na vrata Labrovića, dok je Rijeka bila dominantnija i izgledalo je da je puno bliže pobjedi. Ipak, Modri su preokrenuli na iskustvo, a derbi je za Index komentirala legenda HNL-a i Osijeka Robert Špehar. 

Mislim da će nakon ove utakmice gotovo svi stručnjaci u analizi reći istu rečenicu: Ovo je nogomet. Upravo tako. Ovo je nogomet, ovo je derbi, ovo je Dinamo. Modri su na kraju pobijedili zasluženo, nije bilo nikakvih repova i nepošteno bi bilo reći da nisu zaslužili ova tri boda, ali Rijeka je dominirala čitavu utakmicu. Ne znam što više moraš napraviti da dobiješ taj Dinamo. Rijeka je zaista napravila sve, Dinamo 75 minuta nije zapucao na gol, ali što im to vrijedi kad su zabili gol manje. 

Ova utakmica je najbolji primjer kako objasniti dominaciju Dinama sve ove godine

Ova utakmica je najbolji primjer kako objasniti dominaciju Dinama sve ove godine. Nije slučajno Dinamo prvak svake sezone. Dinamovi igrači imaju iskustvo igranja ovakvih utakmica, znaju kako reagirati u datim trenucima i jednostavno to je ta prednost koju imaju u odnosu na sve ostale klubove u Hrvatskoj.

Nigdje ih nije bilo, Rijeka je i nakon gola Pjace stvarala šanse i tražila gol, a onda se pojavila magija Brune Petkovića. Rijeka se ni tada nije predavala, Sopić je pokušao s Obregonom i Marićem, ali jednostavno nije išlo u gol. A onda kontra Hoxhe i priča je gotova. 

Rijeka je napravila sve, ali na kraju se broje golovi

Ne bih rekao da je Jakirović pogriješio s taktikom u prvih 45 minuta. Probao je s tri u zadnjem redu pa kad je vidio da to nije najbolja ideja, reagirao je i prebacio se na sustav s četiri u liniji, ali ni to nije puno pomoglo. Rijeka je u svakom segmentu bila bolja.

Ali na kraju se broje golovi. Rijeka je u utakmicu ušla agresivno, Sopić je cijeli tjedan momčad nabrijavao pozitivom, najavljivao je pobjedu i na koncu tu vjeru uspio i prebaciti na svoje igrače, koji su odigrali baš kako je on tražio. Ali, ponavljam, to je nogomet, najljepša igra na svijetu, i to je Dinamo.

Naravno da se Rijeka ima pravo nadati, ima još tri kola, ali nakon ovih 90 minuta mislim da je svima jasno da je Dinamo na koračić do titule prvaka. Četiri boda je previše, a Rijeka još ima i dva gostovanja. Ponavljam, nije još ništa gotovo, ali Dinamo je jako blizu naslova prvaka. Velike čestitke treneru Dinama Jakiroviću zbog pobjede i ovom prigodom ću mu izraziti sućut zbog gubitka majke.

Pročitajte više