"OVO JE TEŠKA ŠAMARČINA" Crni dani srpskog tenisa

Foto: Guliver Image/Getty Images

GODINAMA su srpski tenisači i tenisačice ostajali na turnirima do samih završnica, ali danas su jako daleko od vrha. 
 
Novak Đoković, koji je nekoliko sezona bio najbolji tenisač svijeta i vjerojatno tenisač koji je ponudio najviši nivo igre u povijesti ovog sporta, ima velikih problema s ozljedom lakta. Posljednju Grand Slam titulu osvojio je prije dvije godine, ostali tenisači su namirisali krv pa je sve veći broj onih koji ga pobjeđuju iz turnira u turnir. 
 
Viktor Troicki, nekad 12. tenisač svijeta, sjajno se vratio na Tour nakon kazne za izbjegavanje dopinškog testa, ali je u posljednje vrijeme i on pao te je danas tek 67. tenisač svijeta. U posljednje vrijeme protiv njega je slavio 127. tenisač svijeta Matteo Berrettini, Argentinac Carlos Berlocq ga je pobijedio na travi i tvrdoj podlozi, prošle godine ga je u Budimpešti nadigrao i sunarodnjak Laslo Đere...
 
Embed from Getty Images
 
Jeste li zaboravili Janka Tipsarevića? Kralj predaja danas je tek 143. tenisač svijeta, nije igrao od US Opena prošle godine. 
 
Nenad Zimonjić, legendarni igrač parova, daleko je od dana kada je osvajao Roland Garros i Wimbledon i bio broj 1. Pao je na 42. mjesto ljestvice parova, partnere sve češće mijenja, a sve češća su i ispadanja u ranim fazama turnira.
 
Nikola Milojević, nekadašnji juniorski broj 1, ne može se ni približiti društvu 100 najboljih, a mladi Miomir Kecmanović napreduje Challengerima, no ne izgleda kao netko tko bi u budućnosti Srbiji mogao donositi najveće Grand Slam titule. 
 
Tek je Filip Krajinović, koji je godinama imao problema s ozljedama i samopouzdanjem, oduševio na pariškom Mastersu prošle sezone kada je iz kvalifikacija stigao do finala i na korak od TOP 30. Ipak, novu sezonu je i on otvorio lošije od očekivanog.
 
 
Naravno da najbolji tenisači koji muku muče s ozljedama, izbjegavaju Davis Cup reprezentaciju pa je Srbija tako već nakon dva dana na startu natjecanja upisala poraz od SAD-a u Nišu.
 
Međutim, muški tenis je još i odličan za susjede ako se pogleda situacija u ženskom. Jedina srpska tenisačica među 200 najboljih je Aleksandra Krunić (47.). 
 
Jelena Janković, nekadašnja broj 1, zbog velikih problema s leđima pala je na 235. mjesto. Poput Janka nije igrala od US Opena prošle godine.
 
Embed from Getty Images
 
Ana Ivanović, jedina srpska osvajačica Grand Slama, završila je karijeru 2016. godine nakon niza loših rezultata. 
 
Fed Cup reprezentacija? E to je kap koja je u Srbiji prelila čašu. "Tuga", "Crni dani srpskog tenisa", "Teška šamarčina", naslovi su koji dominiraju srpskim medijima nakon što izbornica Tatjana Ječmenica Jevtić nije uspjela skupiti četiri tenisačice za natjecanje u Estoniji.
 
Srbiju će u Tallinnu predstavljati tri tenisačice - Dejana Radanović (264. na svijetu), Olga Danilović (304.) i Bojana Marinković (573.). 
 
Poziv su odbile Aleksandra Krunić i Nina Stojanović, nisu se odazvale niti zaboravljene Natalija Kostić i Bojana Jovanovski, a Ivana Jorović se ozlijedila.
 
"Bit će ovo lekcija za sve", poručila je Ječmenica Jevtić.
 
Bogdan Obradović, bivši Davis Cup izbornik, smatra da će Srbija teško ostvariti bolje rezultate ako se nešto bitno ne promijeni.
 
"Interes za tenis generalno opada. To je greška svih nas, pa i moja. Mora se raditi na unapređivanju sporta i pronalasku sponzora..."
 

Pročitajte više