HRVATSKA REPREZENTACIJA

Ovo je udarni sastav Hrvatske za Euro. Dva igrača moraju otpasti s popisa

Foto: Index, Hina, Joel Marklund BILDBYRAN via Guliver image

HRVATSKA reprezentacija ušla je u zadnji mjesec priprema za Europsko prvenstvo, koje otvara 13. lipnja na Wembleyju protiv Engleske u 15 sati. Ovo su ključni datumi pred izbornikom Zlatkom Dalićem, koji već dugo zna udarni sastav i popis za Euro. UEFA-inom izmjenom pravila dobio je tri dodatne pozicije i sada na turnir može voditi 26 igrača. 

Dalić će u ponedjeljak u 13 sati objaviti njihova imena, a uz njega će biti i izbornik mlade reprezentacije Igor Bišćan koji će otkriti svoj tim s kojim 31. svibnja protiv Španjolske U-21 igra za polufinale Eura u Mariboru. Izbornici su sklopili dogovor oko igrača koje će Dalić ustupiti Bišćanu, ako treba sve i do finala koje se igra 6. lipnja, u istom terminu kada hrvatska A reprezentacija s Belgijom u Bruxellesu igra zadnji test i leti prema bazi u škotski St. Andrews.

Analizirali smo kako će izgledati Dalićev popis, tko su sigurni putnici, tko se bori za zadnja tri mjesta, a koga će izbornik staviti na listu pretpoziva koje može aktivirati.

Koji su ključni datumi?

Na popisu izbornika Dalića bit će i oni kandidati koje planira voditi na prvenstvo, a koji će prije toga pomoći Igoru Bišćanu na Euru za mlade. Podsjećamo, 31. svibnja će mlada reprezentacija igrati protiv Španjolske u četvrtfinalu. Polufinale je na rasporedu 3. lipnja, a finale tri dana kasnije.

Prvo okupljanje A selekcije trebalo bi biti u Zagrebu 25. svibnja, ali će na njemu vjerojatno nedostajati nekoliko ključnih igrača koji će i dalje imati klupske obaveze. Za očekivati je da će oni čija sezona traje dotad dobiti i dan odmora. Tri dana kasnije bi se svi igrači trebali pridružiti ekipi, osim Matea Kovačića koji igra finale Lige prvaka, te igrača iz mlade reprezentacije koji su kandidati i za seniorski Euro - Gvardiol, Bradarić, Majer i Ivanušec.

Uoči Eura Hrvatska ima dvije pripremne utakmice. S Armenijom će igrati 1. lipnja u Gorici, a 6. lipnja će igrati u Bruxellesu protiv Belgije. Uoči te utakmice bi u kadru trebao imati svih 26 igrača, čak i u slučaju da mlada reprezentacija stigne do finala U-21 Eura.

Utakmice u skupini su na rasporedu 13. lipnja (Engleska), 18. lipnja (Češka) i 22. lipnja (Škotska).

S obzirom na formu, kvalitetu i dosadašnji Dalićev izbor, 23 imena nameću se kao sigurna, dok će se barem pet igrača boriti za preostale tri pozicije.

Tko su sigurni? 

Iako će Dalić na Euro voditi 26 igrača, za svaku utakmicu bit će prijavljena 23 igrača, što je dugogodišnja praksa na najvećim natjecanjima. Na tom dijelu popisa nema prevelikih upitnika i bilo bi pravo iznenađenje da netko od navedenih igrača ostane bez pozivnice, osim u slučaju da se ozlijedi.

GOLMANI: Livaković, Kalinić, Sluga.

OBRANA: Vrsaljko, Juranović, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Uremović, Barišić.

VEZA:  Modrić, Brozović, Badelj, Kovačić, Vlašić, Pašalić.

NAPAD: Petković, Kramarić, Brekalo, Perišić, Rebić, Oršić, Budimir.

Iako je Tin Jedvaj bio pozivan u reprezentaciju sve do zadnjeg okupljanja koje je bilo u ožujku, ove je sezone odigrao tek osam utakmica (ukupno 484 minute) za Bayer Leverkusen, zbog čega je vrlo vjerojatno izgubio svoje mjesto.

Ako Dalić neće raditi veće promjene, onda se već može pretpostaviti i prvi sastav koji bi trebao izgledati ovako:

Livaković  -Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković.

Najupitnija je pozicija Šime Vrsaljka koji je ove sezone odigrao tek 532 minute u dresu Atleticu te je zbog teške ozljede propustio čitavu prvu polusezonu. Ipak, Hrvatska je na tim pozicijama najtanja i za očekivati je da će Vrsaljko svejedno biti prvi Dalićev izbor.

Igrači za koje se očekuje da će svoju šansu čekati s klupe su Kramarić, Kovačić, Brekalo, Pašalić, Oršić, Ćaleta-Car i Budimir. Kramarić i Kovačić smatraju se produženim dijelom prvog sastava. 

Ono gdje će se voditi žestoka bitka i gdje Dalić ima najviše dilema su preostale tri pozicije.

Koje su dileme? 

Afera s Bornom Sosom koja je Stuttgartovog beka isključila i iz Dalićevih i iz Bišćanovih planova pomoći će njegovoj konkurenciji.

Domagoj Bradarić je izgubio mjesto u startnoj postavi Lillea, ali je ofenzivno najmoćniji hrvatski bek. Joško Gvardiol je čitavu sezonu odigrao na lijevom beku za Dinamo, a u Europi je pokazao kako može bez problema pokriti tu poziciju. Dariju Melnjaku Dalić jako vjeruje. Beku Rizespora izbornik je dao šansu od prve minute u pet od zadnjih deset utakmica reprezentacije.

S obzirom na to da je samo Barišić siguran na poziciji lijevog beka, Dalić će sigurno zvati barem jednog od njih trojice, a najvjerojatnije dvojicu. Gvardiolu u tom pogledu može biti prednost činjenica da može igrati i stopera koji je također deficitarna pozicija kod Vatrenih.

Ako dva od ta tri dodatna mjesta budu popunjena bekovima, ostaje još samo jedno mjesto. Najizgledniji kandidati za nju su Lovro Majer i Luka Ivanušec iza kojih su sjajne sezone s Dinamom. S obzirom na to da će četiri od pet igrača s ovog dijela popisa igrati Euro za mlade (svi osim Melnjaka), možda se tamo neki od njih nametne i kao ozbiljnije rješenje i dobije pravu šansu i na seniorskom euru.

Koga bi Dalić trebao zvati od tih igrača? Pomicanjem strelica gore i dolje možete micati kandidate. Tri igrača koja na kraju glasanja budu na vrhu liste su ona tri kojima bi se trebao popuniti popis prema vašem mišljenju.

 

Naravno, s obzirom na dugu i tešku sezonu, za očekivati je da će puno igrača dobiti pretpozive. Ivušić, Škorić, Pongračić, Lovrić, Bašić i Grbić zasad nisu bili u prvom planu izbornika, ali dovoljna je samo jedna ozljeda da aktivira njihov poziv. 

Pročitajte više