SP 2022

Ovo je zastrašujuća postava igrača koji bi mogli ostati bez Svjetskog prvenstva

Foto: EPA-EFE

NEŠTO manje od godinu dana prije početka Svjetskog prvenstva poznato je 13 od 32 reprezentacije koje će se od 21. studenoga do 18. prosinca sljedeće godine u Kataru boriti za titulu najboljeg na svijetu.

Na SP ide pet reprezentacija iz Afrike, četiri (plus Katar domaćin) iz Azije, 13 iz Europe, tri iz Sjeverne i Srednje  Amerike, četiri iz Južne te još dvije reprezentacije iz interkontinentalnog play-offa. Uz Katar, nastup na SP-u osigurali su Njemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španjolska, Srbija, Engleska, Nizozemska, Brazil i Argentina. Kvalifikacije još nisu završile u ostalim konfederacijama, a sve će biti gotovo u lipnju kad se igraju interkontinentalne dodatne kvalifikacije.

I dok kvalificirane reprezentacije imaju godinu dana za pripremu, one druge će još mjesecima živjeti u nervozi, a s njima i neke od najvećih zvijezda svjetskog nogometa. U nikad težim europskim dodatnim kvalifikacijama bez nastupa u Kataru vrlo lako mogli bi ostali Italija, Portugal ili Poljska, odnosno Donnarumma, Chiellini, Ronaldo, Fernandes, Lewandowski... U Africi će se igrati još jedna runda završnih kvalifikacija (na dvije utakmice) i plasman tek moraju izboriti zvijezdama nakrcani Maroko ili Egipat kojeg predvodi Mohamed Salah.

Postava igrača koji bi mogli Svjetsko prvenstvo gledati u društvu obitelji na televiziji je uistinu impresivna:

Obrana

U sustavu 3-4-3 na golu je Gianluigi Donnarumma koji se nije naigrao u PSG-u, ali je svejedno i dalje jedan od najboljih golmana na svijetu. Ispred njega su David Alaba, Giorgio Chiellini i Kalidou Koulibaly. Talijani baš kao i Austrijanci igraju u dodatnim kvalifikacijama. Italija će biti nositelj, što znači da ima prednost domaćeg terena, a Austrija je među nenositeljima. Koulibalyjev Senegal je u skupini dobio pet i remizirao samo jednu utakmicu, ali ga čeka pakao zadnje runde afričkih kvalifikacija.

Vezna linija

Na bokovima su Marokanac Achraf Hakimi i Škot Andrew Robertson. Halilhodžićev Maroko je pregazio kvalifikacije i skupinu je završio s maksimalnih 18 bodova i bit će pravo čudo ako ostane bez nastupa na SP-u. No, to se ne može reći za Škotsku koja svakako ne spada među favorite u dodatnim Uefinim kvalifikacijama, iako ima status nositelja, što će joj olakšati posao. Uz njih su u vezi Jorginho i Bruno Fernandes koji je u zadnjem kolu s Portugalom senzacionalno zasad ostao bez SP-a porazom od Srbije.

Napad

Desno krilo Mohamed Salah u Egiptu igra praktički sam i "faraonima" će trebati dosta sreće da se dočepaju Katara. Ispadanje u dodatnim kvalifikacijama za Cristiana Ronalda i Brunu Fernandesa bila bi totalna katastrofa, ali i njima se može dogoditi da u paklenim dodatnim kvalifikacijama kiksaju i ostanu bez SP-a. U špici napada je Robert Lewandowski koji s Poljskom neće biti nositelj u baražu.

Pročitajte više