"Ovo mogu samo Hrvati"

"OSTAO sam bez riječi. Ovakav doček, najprije na aerodromu, a potom i na Trgu Bana Jelačića nešto je što ne mogu opisati riječima. Emocije su toliko jake, da sve riječi postaju suvišne. Fantastično! Svatko od nas jednim dijelom se nadao medalji sa SP-a, ali tek nakon polufinala smo shvatili da možemo ostvariti san." - poput djeteta sretan je bio 27-godišnji Aljoša Kunac, nakon što je sišao s kultne pozornice na Trgu bana Jelačića, koja je godinu i pol dana čekala na nove prvake.

>>> Galerija fotografija s aerodroma 

>>> Galerija fotografija s Trga bana Jelačića

>>> Galerija fotografija: Vaterpolisti kod premijera Sanadera

No, u slavlju je ipak prednjačio Josip Pavić. Kreator najveće zezancije nije stajao s pjesmom, a široki osmjeh na licu govorio je sve. "Da, jako ćemo se napiti večeras. No, najprije želim iskoristiti priliku da ovo zlato oko vrata posvetim Nikoli Frankoviću, on je dio nas i pripada ovdje. Nas 13 svjetskih prvaka samo želimo da nam se što prije vrati." - posjećao nas je Pavić na "kvarnerskog Šimenca", kojeg je samo nesretna ozljeda udaljila s popisa Rudićevih putnika za SP.

"Ovo je jedan fenomenalan san koji sam čak usnio dvije-tri večeri prije finala. Ovo što nam se dogodilo je nešto zaista predivno, ova publika, ovaj doček, pa to samo Hrvati mogu. Drago mi je što smo još jednom pokazali da smo najjača momčad na svijetu i da imamo koheziju, kolektiv. Nadam se da ovo zlato nije naše posljednje." -  ushićeno je dobacio Teo Đogaš, vječita klasa optimist.

A najveći je heroj ponovo bio najskromniji. Nakon što je Dudo Šimenc medijima otkrio njegovu slatku slabost, Kraš je obećao Domaćica koliko je težak. No, to je najmanje što je Frane Vićan zaslužio.

"Rudićeva je tajna u jednostavnosti." - u startu je podvukao. "Ja i svi stariji igrači tek smo sada shvatili kako se treba ponašati na velikim natjecanjima. Vjerujte mi, tek u 31. godini shvatio sam da treba samo biti normalan, bez dodatnog napaljivanja. To je pravi ključ jer svako veliko natjecanje donosi nervozu, a svako dodatno napaljivanje dovodi samo do blokiranja. Ne znam leži li u takvom pristupu razlog zbog kojeg sam tamo dobro branio u situacijama jedan na jedan, uvijek volim reći, i vjerujem u to, da kad se igrač nađe oči u oči s vratarom i ne zabije, to mora da je njegova greška. No, iz razgovora sa svojim suigračima, zajedno smo zaključili da nas je mirnoća dovela do zlata. Igrali smo finale SP-a, a ponašali se kao da igramo najobičniju utakmicu."

No, naš sjajni vratar priznao je kako se sve do posljednjeg trenutka pribojavao reakcije javnosti.

"Fantastičan je osjećaj biti na prepunom Trgu bana Jelačića. Iskreno govoreći, bojao sam se da smo zahvaljujući neuspjesima tijekom proteklih godina izgubili naše navijače. Ali, pokazalo se da ljudi ipak cijene ovo što smo napravili." - zaključio je, koristeći priliku da pozdravi svoju tek rođenu kćerkicu Karlu, koju još nije stigao vidjeti.

Tekst i foto: D:R.

Pročitajte više