euro 2020

Ovo što Njemačka ima ne može se opisati

Foto: EPA-EFE

NJEMAČKA je u 2. kolu skupine F Europskog prvenstva pobijedila Portugal 4:2 i vratila se u borbu za osminu finala.

Utakmicu je komentirao Indexov stručni komentator Zvjezdan Misimović.

OD PRVE MINUTE Njemačka je izgledala onako kako je svi pamtimo. Portugal je poveo, riječ je o sjajnoj momčadi, ali nije mogao pratiti visoki ritam Njemačke koja je potpuno zasluženo pobijedila.

Njemačka je najbolja kad je najteže i to je opet pokazala. Ona je turnirska ekipa koja je sve bolja kako turnir odmiče. Možda nije u uskom krugu favorita, ali na nju se jednostavno mora računati jer je to - Njemačka. Ne znam, valjda joj je to u genima, da uvijek izvuče nešto iz sebe kad je najvažnije. Ne može se to opisati.

Joachim Löw je pokazao koliko vjeruje u svoju momčad. Nakon poraza od Francuske u 1. kolu protiv Portugala izveo je identičnu jedanaestoricu, a oni su mu vratili to povjerenje. Opet se odlučio za 3-5-2, a fantastičan posao odradili su bočni igrači koji su u tom sustavu ključni. Kimmich je desno bio sjajan, ali je fenomenalan bio Robin Gosens na lijevom boku.

On je do prije nešto manje od godinu dana praktički bio anonimus, a sad se promeće u glavnog igrača momčadi. Taktički je na top nivou, strašno je odgovoran, a u napadu je ubojit. Löw je samo prekopirao Gosensa iz Atalante i nije morao puno mijenjati. Zabio je gol, dva je namjestio, a jedan su mu još i poništili. Strašan igrač, mislim da bi mogao biti ključan u njemačkim ambicijama na ovom turniru.

Spomenuo bih i Thomasa Müllera koji je fascinantan. Meni se on kao igrač ne sviđa, ali je čovjek legenda. Takvi tipovi su vam strašno važni za momčad. Možda nije dao gol, možda nije asistirao, ali u njemu ima nešto posebno. On je strašno pozitivan karakter u svlačionici, spaja mlađe igrače sa starijima i to je prevažno na ovakvim turnirima. 

Ovako kad ga gledate, nema neku tehniku, nije brz, nema neki udarac, ali je uvijek tu negdje. Takvi likovi guraju momčad prema naprijed samo svojim prisustvom, a budite sigurni da će biti gdje mora biti kad se bude lomilo.

Njemačka je jako dobra, a bit će još bolja. Svaka čast Mađarima, ali nemaju nikakve šanse u Münchenu. Oni su najbolji primjer koliko navijači znače ekipama. Pred 60.000 ljudi u Budimpešti su dvije utakmice igrali iznad svojih realnih mogućnosti jer su crpili energiju s tribina.

U Münchenu toga neće biti i Njemačka će preko njih otići u osminu finala, a tamo nitko s njom neće htjeti igrati.

Pročitajte više