Ovo su bila Koemanova seljačka posla. Što je on mislio da je Hrvatska?

HRVATSKA se plasirala u finale Lige nacija! Nakon produžetaka u Rotterdamu je pobijedila Nizozemsku 4:2. Vodili su Nizozemci nakon prvog poluvremena golom Donyella Malena, no Andrej Kramarić i Mario Pašalić donijeli su preokret u drugom dijelu. Ipak, u 96. minuti Noa Lang odveo je utakmicu u produžetke.

Ondje je hrvatski junak bio Bruno Petković. Prvo je zabio fantastičan pogodak za novo hrvatsko vodstvo, a onda je izborio jedanaesterac iz kojeg je Luka Modrić potvrdio pobjedu i plasman u finale, gdje će protivnik Hrvatskoj biti bolji iz ogleda Španjolske i Italije.

Premda je rezultat takav kakav je i premda smo još jednom igrali produžetke, meni utakmica nije bila previše čudna. Početak je bio očekivan, tipičan za nas kad ne igramo na svjetskom prvenstvu, jer Liga nacija ipak nije toliko važno natjecanje. Ušli smo sporo, rezervirano i zato smo u prvih 45 minuta imali puno problema.

Ova Nizozemska mi nije jasna, ne znam što radi i koji joj je cilj. Ovo nema veze sa starom Nizozemskom 

No u nastavku smo počeli igrati onako kako znamo, sve je sjelo na svoje mjesto i imali smo kontrolu čitavo vrijeme. Moramo biti zadovoljni kako smo odigrali, ali ipak bih morao izdvojiti zadnjih nekoliko minuta regularnog dijela, kad smo imali 2:1 i kad smo se bespotrebno povukli. Nizozemska nam u čitavom drugom poluvremenu nije mogla ništa, bili su totalno izvan utakmice i po meni smo bez nekog pravog razloga upali u crnu rupu koja je dovela do izjednačenja. 

Nizozemska je jednostavno pokazala da ne može napraviti problem ozbiljnoj reprezentaciji, što Hrvatska bez ikakve sumnje je. Ne znam što oni igraju, ne znam koji im je cilj, kakvu ideju imaju te koja im je filozofija igre. Imaju nekoliko brzih pojedinaca, ali kao grupa nemaju ništa. Čudno jer je to nacija koja je od sedamdesetih godina prošlog stoljeća diktirala trendove u svjetskom nogometu i bila je avangarda. Kakva je to nekad bila ekipa! Ovo sad je cirkus. No to su njihovi problemi. 

Imao sam loš osjećaj kad je Dalić uveo trećeg stopera

Mogu reći da sam kod zamjene Kramarića, kad je ušao Erlić, kad smo bili s tri stopera, pomalo bio zloguki prorok. Imao sam neki loš osjećaj, da to neće biti dobro. Dalić nije ništa nelogično napravio, sve je imalo smisla. Imali smo 2:1, oni su bacali balone u naših 16 metara i odluka izbornika je bila logična, ali čim se na takvo nešto odlučiš, onda je jasno da će se ekipa povući.

To mi se nije svidjelo, ali to je samo jedan mali potez u gomili onih koji su bili fantastično povučeni. Sve ostalo je bilo odlično i samo se čekao netko poput Petkovića, tko će biti raspoložen da kazni sve rupe u obrani Nizozemske. Jako mi je žao što peti gol nije bio priznat jer je akcija bila fantastična.

Odluka s Vidom me iznenadila, Perišić je pokazao kako igra gospodin čovjek

Možda nismo najbrži, možda imamo i problem u završnici napada, ali smo toliko uvježbani, imamo toliko znanja da možemo reći da nam se igrači znaju u dušu i da mogu igrati žmirećki. 

Perišić na lijevom beku me nije iznenadio. Dalić je imao ideju, viziju, smatrao je da će tako iznenaditi protivnika i meni je to itekako dobra odluka. Na koncu, Perišić je odigrao kao gospodin čovjek. Bez treme, bez straha, bez nelagode jer mu to nije najprirodnija pozicija. Besmisleno je uopće komentirati takvog igrača.

Što uopće reći o tom momku osim da mu se treba nakloniti i poželjeti mu da odigra još puno ovakvih utakmica za Hrvatsku? Možda me Vida u prvih 11 iznenadio. Čitao sam da je u Grčkoj igrao dobro, ali ipak mislim da je Serie A jača liga, da je Erlić na višoj razini i očekivao sam njega u početnom sastavu. Ali i Vida je odigrao jako dobro.

Koeman? Seljačka posla

Za kraj moram komentirati odluku Koemana da zadnjih 15, 20 minuta igra s Van Dijkom na poziciji klasičnog napadača. Ne znam što bih na to rekao. Seljački potez. Ne znam kako bih drugačije komentirao. Još bih to shvatio da se na to odlučio u zadnjim minutama, kad mu je trebao skok, pa je krenuo va banque.

Ali ovo ne mogu razumjeti. Posebice jer je u drugom poluvremenu uveo Weghorsta. Ne shvaćam što su mu trebala dva tornja u napadu. Ljudi nisu znali gdje se nalaze. Što je on mislio da je Hrvatska? Meni je to komedija. 

Pročitajte više