DIEGO MARADONA

Maradona je otišao, ali ovi golovi će zauvijek ostati iza njega

Foto: Getty Images/Gulilver Image

DIEGO Armando Maradona, jedan od najvećih igrača svih vremena i svjetski prvak s Argentinom 1986. godine, danas je preminuo, javlja CNN.

Ovo su potezi i golovi po kojima ćemo pamtiti njegovu veličanstvenu karijeru.

Lob protiv Zvezde

Maradona je zabio puno posebnih golova, ali onaj koji je dao Zvezdi u dresu Barcelone prkosi zakonima fizike. Godinama kasnije jedan je novinar napisao: "Diego je najveći. Toliko je velik da mu je Bog dozvolio da na jedan kratak trenutak pobijedi gravitaciju."

 

Gol s centra

Već je u Argentini bio velika zvijezda. Svoj najbrži gol u životu zabio je u dresu Boce kada je nakon samo pet sekundi s centra matirao suparničkog golmana.

Božja ruka...

Najpoznatiji neregularan gol svjetske nogometne povijesti Maradona je zabio Englezima u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine. Maradona je nakon utakmice ponosno ustvrdio kako je to bila "osveta za Falkland".

 

...i najbolji gol u povijesti Svjetskih prvenstava

Maradona je u istoj utakmici zabio i jedan od najpoznatijih i najljepših golova u povijesti nogometa. Loptu je primio u svojoj polovici. Okrenuo se oko dva čuvara, svladao još trojicu i golmana Shiltona i dao svima do znanja kako zlato ide u Argentinu.

Suhi list protiv mrskih Torineza

Utakmice između Napolija i Juventusa imale su svoju geopolitičku pozadinu kao borba između bogatog Sjevera i siromašnog Juga. Dolaskom Maradone Jug je počeo pobjeđivati sjevernjake, a jedan od najboljih trenutaka dogodio se u utakmici protiv Juventusa. Na prepunom San Paolu suhim listom je prebacio živi zid i donio pobjedu Napoliju.

 

"Kokain gol"

Igralo se Svjetsko prvenstvo 1994. u SAD-u. Maradona je već puno desetljeće živio nesportski i to se sve više vidjelo na njegovom tijelu. Ipak, u utakmici protiv Grka pokazao je djelić magije kada je iz okreta zakucao jednu loptu ispod grede. Još poznatija od gola bit će proslava u kojoj se nasilno unio licem u kameru.

S obzirom na to da će kasnije biti izbačen s prvenstva zbog pada na doping testu, ovaj gol je zbog proslave postao poznat i kao "Kokain gol". Bio je to njegov posljednji pogodak za Argentinu.

 

Pročitajte više