FRANCESCO TOTTI

Ovo su igrači s Tottijevog debija za Romu. Evo gdje su danas

Foto: Getty Images / Guliver Image

FRANCESCO TOTTI je 28. ožujka 1993. obilježio 27 godina od svog debija za Romu protiv Brescije

Kad ga je trener Vujadin Boškov uveo u igru kao 16-godišnjaka, nitko nije mogao ni pretpostaviti da će Totti ostati vjeran Romi tijekom cijele karijere.

Međutim, ovog je puta Totti povod, a glavni su junaci njegovi suigrači iz te utakmice protiv Brescije. Zato je ovo priča o njima, gdje su i što rade danas.

GIOVANNI CERVONE

Talijanski golman je u karijeri igrao za devet klubova, a Roma je bila njegov vrhunac. Osvojio je s Romom talijanski kup 1991. godine te skupio za osam sezona 235 nastupa. Posljednjih godina radi kao trener golmana Libanona. 

LUIGI GARZYA 

Krenuo u Lecceu, pa stigao u Romu 1991. i tamo se zadržao tri godine. Branič je kasnije s Torinom ušao u Serie A, bio kapetan Barija, a karijeru je završio 2005. godine. Nakon toga je radio kao asistent izbornicima Italije do 20 godina, ali je taj posao napustio 2018. 

Embed from Getty Images

ALDAIR 

Brazilska legenda je igrala za Romu 13 godina, osvojila je veliki Scudetto 2001. godine, a kasnije je ušao i u klupsku Kuću slavnih. Također, Roma je od 2010. privremeno povukla broj šest koji je nosio Aldair, a tradiciju je prekinuo Kevin Strootman, kojem je dozvoljeno da nosi čuvenu šesticu.

Svjetski prvak s Brazilom 1994. danas ima 54 godine i česti je gost na Olimpicu. 

Embed from Getty Images

ANTONIO TEMPESTILLI

Tempestilli je bio jedan od najstarijih u momčadi tog dana kada je Totti debitirao. Romi je dao šest godina karijere, imao je i kratku avanturu u Interu. Nakon završetka karijere radio je u Romi kao trener, a nakon toga je postao direktor stadiona Olimpico, a smijenjen je 2019. godine. 

SILVANO BENEDETTI

Talijanski branič je najprije s Torinom 1992. stigao do finala kupa UEFA-e, ali je nakon dvomeča (0:0, 2:2) izgubio od Ajaxa zbog golova u gostima. Nakon toga je postao igrač Rome i u finalu talijanskog kupa zabio je autogol protiv - Torina. Dvomeč u finalu završen je s nestvarnih 5:5, Torino je stigao do trofeja zbog većeg broja golova u gostima, a Benedetti je opet izvisio, samo u dresu rimskog kluba. 

Silvano danas radi u Torinu s mlađim kategorijama. 

SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Tko bi rekao, ali Mihajlović je najprije igrao za Romu, pa tek onda za rivalski Lazio, u čijem je dresu postao jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca u povijesti. Današnji trener Bologne uspio je pobijediti i leukemiju, a Tottija smatra - najboljim talijanskim nogometašem svih vremena.

"Bilo je trenutaka kada nismo razgovarali, kao onda kad nije ni odgovorio na moj poziv da dođe na oproštajnu utakmicu. No, Tottija smatram prijateljem, iako je za mene poštovanje najvažnije. Po pom mišljenju, on je najbolji talijanski nogometaš u povijesti", rekao je jednom prilikom Miha.

On je, dakle, igrao s Tottijem, ali i protiv njega u dresovima Lazija i Intera. 

Embed from Getty Images

ANTONIO COMI 

Comi je sedam godina igrao za Torino, pa pet za Romu. Od 2001. radi u Torinu i njegovoj školi, a njegov sin Gianmario je jedno vrijeme bio član Milana. 

VALTER BONACINA

Tri godine Bonacina je igrao za Romu, a puno dublji trag ostavio je u Atalanti, za koju je nastupao 10 godina. Od 2010. je često angažiran u klubu iz Bergama, a nakratko je u sezoni 2018./2019. vodio momčad Lazija do 19 godina. 

RUGGIERO RIZZITELLI

Upravo je Rizzitellija zamijenio Totti tog dana u Bresciji. Napadač je šest godina igrao za Romu, dvije sezone proveo je i u Bayernu. Nakon završetka karijere je izgubio sav novac u investicijskoj prevari poduzetnika Gianfranca Lande, koji je zbog toga u zatvoru. 

CLAUDIO CANIGGIA

Što reći za Caniggiu? Nogometni majstor, ali i ljubimac noćnog života proveo je samo jednu sezonu u Romi prije nego što je suspendiran na 13 mjeseci zbog uzimanja kokaina. 

Ikona 90-ih godina prošlog stoljeća zbog toga je propustila finale Svjetskog prvenstva 1990. za Argentinu, koja je izgubila od Zapadne Njemačke 0:1 u - Rimu. Posljednji put na nogometnom terenu viđen je prije sedam i pol godina, kada je zabio za niželigaša Wembley FC protiv Langforda u trećem kolu FA kupa. 

Posljednjih godina je od njega aktualnija njegova kćerka Charlotte Caniggia, koju na društvenim mrežama prate milijuni ljudi. 

Embed from Getty Images

GIUSEPPE GIANNINI

Istinski navijači Rome će vam reći da je samo jedan princ Rima, a to je Giannini, dok je Totti njegov nasljednik.

Rimski veznjak je 15 godina igrao za Romu, osvojio je Scudetto 1983., tri kupa, a u Kuću slavnih primljen je 2013. godine. Posljednjih godina radi u niželigaškim talijanskim klubovima. 

Embed from Getty Images

Pročitajte više