TRANSFERI

Ovo su najluđi transferi nultih. Sjećate li ih se?

Foto: Twitter

TRŽIŠTE nogometaša tijekom 2000-ih godina promijenilo se do mjere da je sada neprepoznatljivo i neusporedivo s bilo čime što se događalo ranije.

Novinari portala Planet Football u svom su podcastu "The Broken Metatarsal" odabrali najluđe transfere kojima su obilježene 2000. godine u Premiershipu.

Julian Faubert

Faubert je mislio da se netko šali kad je dobio poziv Real Madrida. Bila je 2009. godina, a on je bio zamjena Lucasu Neillu u West Hamu, ali vrlo brzo transfer je dogovoren i on je postao novim igračem Real Madrida.

Kasnije se oglašavao kako bi demantirao optužbe da je znao zaspati na klupi, volio je govoriti kako je samo odmarao oči na 30 sekundi. Postao je poznat kao uspavani realovac.

Tyrone Mears

Mears je nastupao za Derby County u Championshipu i sve je iznenadio kada je 2008. godine, odmah na početku sezone, otišao iz Derbyja u Marseille. Do danas nije postalo jasno tko ga je uočio u Derbyju i zašto je kupljen u Marseille.

Christophe Dugarry

Dugarry je kao svjetski prvak i bivši igrača Milana i Barcelone završio u davljeniku Birmingham Cityju 2003. godine gdje je u napadu igrao sa Geoffom Horsfieldom.

Nakon sam 30 utakmica zaradio je mjesto u Birminghamovoj kući slavnih. 

Andy Goram

Neviđena kriza tresla je United kad je u pitanju bila pozicija golmana i Alex Ferguson nije imao puno izbora, morao je dovesti nekog kao hitnu zamjenu.

Izbor je pao na skoro 37-godišnjeg Andyja Gorama iz Motherwella koji je tako 2001. u smiraju karijere odradio najveći transfer života. 

Nastupio je dva puta, ali je u obje utakmice zamijenjen za Raimonda van der Gouwa kojem su nastupi trebali kako bi sakupio dovoljan broj da se kvalificira za dobitnika medalje kad na kraju United osvoji naslov. 

Jay-Jay Okocha, Youri Djorkaeff i družina

Bolton Wanderersi odlučili su ranih 2000-ih pokazati Birminghamu tako što su doveli ne jednu, nego pola momčad bivših svjetski prepoznatih nogometaša.

Stigli su Fernando Hierro i Ivan Campo, a uz njih su doveli još Jay-Jaya Okochu i Yourija Djorkaeffa.

Cityjev tajlandski trio

Manchester City je 2007. godine kupio tajlandski biznismen Thaksin Shinawatra koji je odlučio da bi u aktualnom prvaku engleske baš mogli zaigrati neki njegovi sunarodnjaci.

Tako je doveo Teerasila Dangdu, Kiatprawuta Saiwaeoa i Sureea Sukha. Jedina utakmica u kojoj je ovaj trojac navukao dres Cityja bila je prijateljska utakmica Cityja s All-Star ekipom tajlandske lige. 

John Obi Mikel

Mikel nikad nije službeno postao igračem Manchester Uniteda, ali je Chelsea svejedno morao Unitedu platiti 12 milijuna funti kako bi veznjaka doveo iz Lynn Osla 2006.

Čak je jednom Mikel obukao dres Uniteda, ali bilo je to na konferenciji za medije koju je održao s Alexom Fergusonom. Kasnije je ipak, kao 18-godišnjak, odabrao Mourinha ispred Fergusona. 

Luis Figo

Figov transfer iz Barcelone u Real redovito se navodi kao jedan od najluđih transfera nultih, ali i uopće u povijesti nogometnog trgovanja. 

Mnogi će se prisjetiti da je Figa, kad se na Camp Nou vratio u dresu Reala, dočekala svinjska glava. 

Tevez i Mascherano

Vjerojatno najluđi od svih transfera u Premiershipu. West Ham je morao platiti 20 milijuna funti kad im je Tevez pomogao da ostanu u gornjem domu engleskog nogometa.

Ključ je bio u bonusima koje je uzrokovala činjenica da su oba igrača bila dio TPO-a (Thirdy party ownershipa) pa su postojali bonusi koje je trebalo isplatiti tim trećim stranama.

Nedugo nakon toga TPO je ukinut i mnogi klubovi su mogli odahnuti. 

 

Pročitajte više