Ovo su sastavi Dinama i AEK-a. Modri se večeras opraštaju od ključnog igrača?

Foto: Marko Prpić/Pixsell/Index

DINAMO i AEK od 20 će sati (Maxsport 1) na Maksimiru igrati utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka. Prva utakmica trebala se odigrati prošlog utorka, ali nezapamćena tragedija i smrt navijača AEK-a natjerali su UEFA-u da susret u Grčkoj odgodi na subotu 19. kolovoza, s početkom u 20:45. Dinamo će tako danas pokušati steći prednost uoči uzvrata u Ateni, a trener Igor Bišćan u najavi utakmice rekao je kako mu je ovo najteža utakmica koju je ikada pripremao.

"'Da, nema govora, ovo je najteža utakmica koju sam ikad pripremao. Ovo se događa jednom u puno vremena, nadam se da se više nikada neće nešto ovako dogoditi, ovakva priprema utakmice. Situacija je složena i drugačija, ali po tom pitanju ne možemo ništa napraviti, već se spremiti najbolje što možemo i hvatati najbolji rezultat", rekao je na presici uoči utakmice.

Duga pauza za obje momčadi

Dinamo je posljednju utakmicu odigrao prije deset dana remiziravši 0:0 s Goricom na Maksimiru u drugom kolu HNL-a. Modri su prethodno u drugom pretkolu izbacili kazahstansku Astanu ukupnim rezultatom 6:0, dok AEK ove sezone nije odigrao još nijednu službenu utakmicu.

Grčki prvak je od 4. srpnja odigrao pet prijateljskih utakmica i ima četiri pobjede (Antwerp, Šahtar, Volos, Trabzonspor) i jedan poraz, koji je doživio 4. srpnja od Lokomotive (1:0). Posljednju utakmicu AEK je odigrao protiv Trabzona Nenada Bjelice 30. srpnja. Grci su pobijedili 3:1 golovima Garcije, Eliassona i van Weerta.

Bišćan na AEK s najjačim adutima. Šutalo se oprašta?

Treneri Igor Bišćan i Matias Almeyda ne bi trebali eksperimentirati u današnjem meču po pitanju sastava. Dinamo će istrčati u standardnom sastavu, s tim da će Bišćan na poziciji lijevog beka koristiti Bogdana Mihajličenka, zbog čega će se Robert Ljubičić preseliti na svoju prirodnu poziciju u veznom redu.

Na stoperskim pozicijama naći će se Stefan Ristovski i Josip Šutalo, za kojeg bi ovo mogla biti posljednja utakmica za Modre. Hrvatski reprezentativni stoper blizu je transfera u Ajax i u Amsterdam će se, prema posljednjim informacijama, preseliti nakon današnjeg meča.

Napadački dio Bišćanove momčadi ostaje u punoj snazi. Luka Ivanušec i Bruno Petković predvodit će modru navalu, uz potporu Martina Baturine i Darija Špikića. Dinamo prema Transfermarktu vrijedi 110 milijuna eura, a trenutno najskuplji igrač zagrebačke momčadi je stoper Josip Šutalo (23), koji vrijedi 18 milijuna eura.

Vida vodi obranu, u sastavu je samo jedan Grk

AEK-ov trener Matias Almeyda na raspolaganju ima sve svoje najbolje igrače. Argentinski trener zaigrat će 4-4-2 s rombom u sredini terena, s jednim Grkom u prvih 11. Na vratima je Austrijanac Cican Stanković.

Obranu predvodi legendarni hrvatski defenzivac Domagoj Vida, koji se oporavio od ozljede na treningu. Desni bek je spomenuti Grk Lazarus Rota, a Vidin partner na poziciji stopera je Kamerunac Harold Moukoudi. Iranac Ehsan Hajsafi je lijevi bek.

Kapetan je Poljak Damian Szymanski, koji će u rombu igrati sa Šveđaninom Niclasom Eliassonom, Dancem Jensom Jonssonom i Meksikancem Orbelinom Pinedom. U vrhu napada su Švicarac Steven Zuber i Levi Garcia s Trinidad i Tobaga.

AEK prema Transfermarktu vrijedi 60 milijuna eura, a njegov najskuplji igrač je 27-godišnji veznjak Pineda, koji vrijedi pet milijuna eura. Pineda je u AEK ovoga ljeta stigao za 6.5 milijuna eura iz Celte Vigo, a za Meksiko u 60 nastupa ima devet golova.

Na presici u Maksimirskoj 128 trener AEK-a Matias Almeyda i igrač Jens Jonsson najavili su utakmicu. Prvi se novinarima obratio Almeyda: "Ja sam osoba koju ovakve stvari rastužuju, otišao sam iz obitelji s 15 godina i sretan sam kad je mir u svijetu. Bili smo sretni zbog susreta ove dvije momčadi, ali tužni smo zbog svega što se dogodilo i izgubljenog ljudskog života."

Almeyda: Mogu misliti kako je Vidi

Potom je govorio o Domagoju Vidi: "Mogu zamisliti kako se osjeća s obzirom na to da je došao u svoju zemlju i igrat će protiv bivšeg kluba. No on je veliki profesionalac i sutra će biti spreman."

Pobjednik ovog duela ići će na belgijskog prvaka Royal Antwerp, a poraženi će europski put nastaviti u play-offu Europa lige. Ondje može igrati protiv češke Sparte Prag ili danskog Kopenhagena. Prva utakmica je završila bez pogodaka.

Pročitajte više