NOGOMET

Ovog mjeseca odigrat će se utakmica s ograničenim udaranjem lopte glavom

Foto: Imago Sports/Guliver

UTAKMICU s ograničenim udaranjem lopte glavom odigrat će nogometne legende 26. rujna u Spennymooru. Bit će to prva takva utakmica izvan kruga mlađih kategorija, a igrat će se s ciljem utvrđivanja kako bi nogomet izgledao s ovom promjenom. Iza svega je istraživanje koje ima za cilj utvrditi može li se na ovakav način smanjiti rizik od demencije za igrače.

Prema provedenoj studiji, posebno je povećana opasnost od neurodegenerativnih bolesti za braniče, koji češće igraju glavom, čak i peterostruko veća u usporedbi s ljudima koji se ne bave nogometom. Organizatori ove utakmice nadaju se da će njom pridonijeti istraživanju i pokazati kako bi, primjerice, nogometaši mogli smiriti i spustiti loptu nakon ubačaja.

Cilj utakmice bit će i vidjeti kako bi nogomet izgledao kad bi se glavom smjelo igrati samo u šesnaestercu, a kako i bez toga. Stoga će tako i biti koncipirana. U prvom dijelu će igračima biti dozvoljeno igranje glavom samo u kaznenim prostorima, a u drugom tim dijelom tijela neće smjeti niti dirnuti loptu.

Na utakmicu će biti pozvane mnoge legende nogometne igre iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Pročitajte više