Loše vijesti za Dinamo u direktnom lovu na 30 milijuna eura

Foto: RAFAEL GEORGIADIS / EUROKINISSI/Pixsell

DINAMOVI navijači noćas su oko jedan sat na Maksimiru dočekali svoje ljubimce, koji su u velikom derbiju 33. kola SuperSport HNL-a pobijedili Rijeku na Rujevici 2:1. Dinamo je ovom pobjedom pobjegao Rijeci na četiri boda prednosti tri kola prije kraja prvenstva i na korak je do obrane naslova prvaka.

Iz preostale tri utakmice potrebno mu je pet bodova kako bi i matematički osigurao titulu, a igra protiv Osijeka i Rudeša na Maksimiru te u Koprivnici kod Slaven Belupa. Plavi su već sada osigurali plasman u pretkolo Europa lige. No i dalje sanjaju o direktnom plasmanu u Ligu prvaka ili - što je realnije, o svojem mjestu direktno u play-off rundi Lige prvaka.

Direktan plasman nije nemoguć, ali je teško ostvariv

Podsjetimo, iduće sezone igra se nikad bogatija Liga prvaka, i to po novom formatu, a donosi oko 30 milijuna eura. U njoj neće biti klasičnih skupina, već će svih 36 momčadi (u odnosu na dosadašnje 32) biti jedna velika skupina. Svakoj momčadi bit će garantirano osam utakmica.

Jedno mjesto u skupinama direktno je osigurano za klub s najboljim koeficijentom u kvalifikacijama. Da bi osigurao direktan plasman u Ligu prvaka, Dinamu se trebaju posložiti četiri uvjeta. Mora osvojiti SHNL, a pritom prvaci svojih država ne smiju biti Šahtar, Slavia Prag i Kopenhagen, koji su po europskom koeficijentu bolji od Dinama.

Play-off Lige prvaka je puno izgledniji

S obzirom na to da Šahtar u ukrajinskom prvenstvu ima četiri boda prednosti tri kola prije kraja, nije izgledno da će izgubiti tu prednost. U tom scenariju Šahtar bi otišao direktno u Ligu prvaka, ali Dinamo ne bi previše tugovao jer bi preuzeo njegovo mjesto u play-off rundi Lige prvaka.

Naime, hrvatski prvak je dosad kretao u Ligi prvaka, od drugog pretkola. Direktan plasman u play-off rundu Lige prvaka znači da bi "preskočio" dvije europske stepenice i bio samo jedan prolazak udaljen od najvećeg klupskog natjecanja.

Plavi bi dobili i to da europsku sezonu počnu igrati čak mjesec dana kasnije, ali i garantiran plasman u skupine Europa lige, što ove sezone nije bio slučaj. To bi donijelo i ozbiljan novac klubu. Prema sadašnjem izračunu, čak i u slučaju ispadanja u play-off rundi Lige prvaka, Dinamo bi imao osiguranih skoro 15 milijuna eura bez ijedne europske pobjede.

Loše vijesti za vikend, a idući je ključan

Uz već opisanu situaciju u ukrajinskom prvenstvu, Dinamo pomno prati što se događa u Češkoj i Danskoj zbog euro konkurencije. U češkoj ligi Sparta ima četiri boda prednosti pred Slavijom četiri kola prije kraja.

No, neočekivani problemi su se pojavili u Danskoj. Tamo je Kopenhagen u samo dva kola smanjio zaostatak za Brondbyjem sa šest na jedan bod., također četiri kola prije kraja. Dobra vijest za Dinamo je da se još dva kluba- Midtjylland i Nordsjaelland, tamo bore za naslov pa čak tri kluba mogu pokvariti Kopenhagenovo slavlje.

Da stvar bude nikad napetija, ovog vikenda su pred nama četiri ključne utakmice. Jedna je, naravno, Dinamov derbi s Osijekom u kojem bi mogao i teoretski potvrditi titulu prvaka. No, i sva tri rivala za direktan plasman igraju utakmice protiv direktnih konkurenata.

Šahtar dočekuje kijevski Dinamo i ako ne izgubi već može početi slaviti. Slavia mora pobijediti Spartu u gostima, dok će dinamovci svim srcem navijati za Brondby protiv Kopenhagena, iako gostima ni bod vjerojatno neće biti dovoljan za titulu.

Konačno, važna utakmica se igra i prije vikenda, a to je ona u utorak u Parizu gdje će PSG pokušati stići zaostatak za Dortmundom (0:1) u polufinalu Lige prvaka. Borussia Dortmund ne smije, iz Dinamove perspektive, osvojiti Ligu prvaka.

Njemački div trenutno zauzima "tek" peto mjesto na tablici Bundeslige, a izvjesno je da će tako i ostati. U slučaju da Borussia osvoji Ligu prvaka, a pritom ne završi u top 4 u prvenstvu, Njemačka bi dobila još jedno mjesto u Ligi prvaka i to na štetu upravo onog mjesta kojeg ciljaju, prije svih, Šahtar i Dinamo.

Pročitajte više