Pep ga obožava, a Southgateu je na klupi. Englezi žele da ih predvodi protiv Senegala

Foto: EPA-EFE

DRUGI dan nokaut-faze Svjetskog prvenstva u Kataru sudarit će se viceprvaci Europe i prvaci Afrike, Englezi i Senegalci. Englezi su kroz grupnu fazu prošli neporaženi, ali to ne znači da izbornik Gareth Southgate usred turnira neće napraviti promjene u prvom sastavu. 

Želja velikog dijela engleske nogometne javnosti je da veću minutažu dobije 21-godišnji igrač Manchester Cityja Phil Foden. Po vokaciji je lijevo krilo, ali jednako uspješno pokriva i pozicije u sredini te na desnoj strani, kao u ovosezonskom manchesterskom derbiju, kada su Erling Haaland i on postigli hat-trick i demolirali najvećeg rivala. 

Guardiolin miljenik

Foden je jedini izdanak Cityjeve škole koji se uspio nametnuti kao važan prvotimac pored skupocjenih pojačanja u ekipi Pepa Guardiole, ali usprkos statusu jednog od najboljih igrača Premier lige koji je ove sezone postigao osam i namjestio tri gola, u reprezentaciji ima status rezerve. 

Southgate je u prve dvije utakmice grupne faze na krilnim pozicijama koristio Raheema Sterlinga i Bukaya Saku, a kada je u trećoj utakmici dao priliku Fodenu, on je odmah uzvratio golom protiv Velšana.

Engleski talkSPORT piše da je Southgate "sklon davanju prilike dvostrukom osvajaču priznanja za najboljeg mladog igrača Premiershipa, koji bi dobrom partijom protiv Senegala mogao rezervirati svoje startno mjesto u četvrtfinalu." 

U sredini terena Englezi nemaju velike dvojbe. Jude Bellingham, Declan Rice i Mason Mount prilično su siguran trio u vezi, ali na oba krila moglo bi doći do promjene. Uz Fodena kojeg je Guardiola nazvao "najtalentiranijim nogometašem kojeg je vidio", u prvoj postavi mogao bi biti i Unitedov Marcus Rashford.

 

Pročitajte više