Perasović: Dok postoji i minimalna šansa, borit ćemo se!



UOČI posljednje domaće utakmice Topa 16 trener Cibone Velimir Perasović najavio je utakmicu riječima da se njegovi momci neće predati dok postoji prilika za prolazak u Top 16.

"Nama se ukazala teorijska šansa da se plasiramo u drugi krug. Napravit ćemo sve da je pokušamo iskoristiti. Dok postoji minimalna šansa, pokušat ćemo se boriti. Svaka utakmica nam je premija, a tom pobjedom pred zadnju utakmicu otvorila bi nam se šansa da se plasiramo dalje", započeo je Perasović druženje s novinarima, pa analizirao protivnika.

"Njima je to također utakmica na život i smrt. Sigurno će napraviti sve da pobjede, jer im trebaju dvije pobjede kako bi ovisili o sebi. Sigurno da će biti motivirani i koncentrirani, a što se tiče njihove kvalitete, to je momčad sastavljena od puno individualno kvalitetnih igrača", rekao je Peras pa izdvojio Amerikance McCarthyja i Langdorfa te Španjolce Cabezasa i Raula Lopeza, Litvanca Javtokasa...

"S mladim ruskim reprezentativcima koji su bili nositelji igre reprezentacije, Fridzonom, Mozgovim, to je ekipa koja je izuzetno dobro selekcionirana i koju vodi izuzetni stručnjak Sergio Scariolo", rekao je Peras.

"Osim individualne obrane, on voli zonu 3-2-1, koja nam je pravila probleme u prvoj utakmici. Igraju agresivni zonski presing na pola terena, no u prvoj utakmici presudile su naše greške, a ne neka njihova izuzetna agresivnost. To je momčad koja ima glavu i rep i koju će biti teško pobijediti. Budemo li igrali dobru utakmicu, imat ćemo priliku", rekao je Perasović.

Kako spriječiti česte ofenzivne skokove, jer su baš iz drugih napada Rusi stekli prednost u prvoj utakmici protiv Cibone?



"Teško je reagirati na stvari u kojima je protivnik kvalitetniji. McCarthyja treba spriječiti da primi loptu, treba ući u žešću borbu s fizički snažnim Javtokasom. Teško je to kontrolirati, no vjerujem da se može. U zadnjoj utakmici Tomas je dobro čuvao Langdorfa, probleme nam je radio Raul Lopez."

Peras u šali o neizvjesnim završnicama: Što da im kažem, da ću ih udariti šakom u glavu?

Peras je istaknuo da ga ne brinu neizvjesne završnice i porazi u njima, bitnije mu je kako momčad igra cijelu utakmicu. Upozorava da je Himki momčad koja je poznata po dobroj igri u gostima.

"Znaju jako dobro igrati na strani jer Scariolo voli kontroliranu igru. Imaju čvrstinu da izdrže takve utakmice, ponekad imaju problema kod kuće kad moraju loviti rezultat."

Je li pričao ili prenio neka svoja igračka iskustva Vukovima vezano uz igranje neizvjesnih završnica? U Euroligi Cibona igra hrabro, no u tim trenucima uglavnom su protivnici uspješniji.

"Kad se dođe u neizvjesnu završnicu, nekad šutevi uđu, nekad ne. Ne smije se zaboraviti da neizvjesne završnice stvaramo sami. Protiv Olympiakosa smo vratili minus devet. Ne smije se gledati samo zadnji napad, to je parcijalno gledanje na problem. Ja igraču ne zamjeram ništa kad promaši zadnji šut. Trener može samo odabrati igrača za takav šut. Ponekad takav igrač ne može primiti loptu, pa završi netko drugi", objasnio je Perasović, pa uz osmijeh ustvrdio:

"Što ja njima mogu kazati, da ću ih udariti šakom u glavu?", u šali je rekao Peras i zaključio:

"Ne želim stvarati nikakvu famu, mi smo dobili dosta utakmica u neizvjesnim završnicama", dodao je strateg Cibone, uzeo primjer Zadra i podvukao:

"Uopće nije točno tvrditi da ne znamo igrati neizvjesne završnice."



Protiv Olympiakosa nismo imali time out, ja sam ga potrošio. Tomas i Gordon u zadnjem napadu nisu došli do lopte, no jest Udrih. Tko kaže da on ne smije šutnuti? I zadnji šut kod Olympiakosa, Tomas je bio zatvoren, šutnuo je Bogdanović. Meni je puno bitnije što se odvija ranije nego u tom zadnjem napadu, zadnjoj minuti", kaže Peras i zaključuje:

"Treba doći do toga da igramo ravnopravno u zadnjem napadu."

Pročitajte više