HRVATSKI NOGOMETAŠI

Perišić ima tri teške utakmice da postane lijevi bek ili leti iz Intera

Foto: Gulliver / Getty Images

NAJVEĆI IZAZOV, dokazivanje i žrtvovanje još od juniorskih dana je pred Ivanom Perišićem. Zvijezda Intera i krilni napadač Nerazzurra "pod stare dane" (30) mora prvi put u karijeri zaigrati na novoj poziciji s prilično drugačijim zadaćama od onih na koje je navikao i koje je cijele karijere ispunjavao. 

Perišić je krilo, a kod Contea nema te pozicije

Antonio Conte, novi trener Intera, javno je poručio igračima na predstavljanju "Od vas tražim bespogovorno žrtvovanje". Za Perišića to konkretno znači da će morati pronaći sebe u Conteu omiljenoj formaciji 3-5-2, u kojoj nema krila, nego je to tek polovica zadaća "napadački orijentiranih bekova" koji preuzimaju funkciju krilnih napadača, ali su prije svega obrambeni bočni igrači. 

Od njih se dakle zahtijeva ogroman dvosmjerni angažman, "moć ponavljanja" i ono što je za Perišića novo, neusporedivo više igranja obrane. Naravno da i krilni igrači poput Perišića sudjeluju u obrani, ali to rade daleko ležernije jer nije isto ispratiti suparnika na svojoj strani i biti svih 90 minuta posvećen i defenzivi i ofenzivi. 

Može li Perišić postati kod Contea ono što je Eto'o bio kod Mourinha?

Naravno, ovo što Conte traži od Perišića odmah je talijanske ljubitelje nogometa i navijače Intera podsjetilo na još teži zadatak koji je u tom klubu prije devet godina pred Samuela Eto'a postavio trener Jose Mourinho. Jedan od najboljih napadača svijeta morao je postati lijevi bočni. Usprkos tome što nikada nije igrao na toj poziciji, zadatak je ispunio sjajno. Zato su Contea novinari pitali očekuje li od Perišića da postane Eto'o ovog Intera?

"Eto'o je bio napadač i ne bih ga uspoređivao s Perišićem. Međutim, podsjetio bih da se on žrtvovao za klub i borio za Inter i želim da moji igrači to isto rade. Eto'o je dijelio ideju zajedništva, žrtvovanja za veće dobro. Mislim da će tako i Perišić. Težim igračima koji misle 'mi', a ne 'ja'. Ako netko nije spreman za to, možemo krenuti dalje i oprostiti se", rekao je Conte. Talijanski novinari tvrde da je to direktna poruka Perišiću - ili se prilagodi ili ideš iz kluba.

Zamjena već čeka

Također, Talijani sumnjaju da je Perišić sposoban tako kasno u karijeri izvršiti ovakav preobražaj. Ako se pokaže da ne može, zamijenit će ga šest godina mlađi Emerson Palmieri, kojem je to prirodna pozicija. 

Prvi test kao bek položio je odlično, ali čekaju ga tri daleko teže provjere

Perišić je inače odlično položio prvi test na novom mjestu. Međutim, to je bilo na utakmici protiv nejakog Lugana, na Interovim pripremama u Švicarskoj.

Inter i njegova novog lijevog bočnog čekaju tri daleko teža testa na azijskoj turneji: Manchester United, Juventus i PSG.

Pročitajte više