Pet hrvatskih igrača koji su oduševili i pet koji su podbacili u 2019. godini

Foto:Slavko Midzor/PIXSELL

PROŠLA je još jedna bogata nogometna godina. Ona je sa sobom donijela neke nove junake, dok je druge gurnula u zaborav. Tako je bilo i s hrvatskim igračima. Neki od njih su postali standardni članovi reprezentacije i svojim igrama su si višekratno podigli vrijednost, a drugi su igrali malo, loše i dionice su im u slobodnom padu.

Pred vama je pet hrvatskih igrača koji su najviše napredovali (TOP 5), odnosno nazadovali (FLOP 5) u 2019. godini. Glavni kriterij za ulazak na listu je koliko je igrač premašio očekivanja, odnosno podbacio, posebno s obzirom na percepciju javnosti. U izboru nema igrača koji su propustili veći dio godine zbog ozljede (Vrsaljko, Pjaca), kao ni onih čija karijera iz bioloških razloga (i drugih na koje ne mogu utjecati) ide svom kraju, kao u Mandžukićevom slučaju.

TOP 5

Bruno Petković


Dinamov centarfor doživio je nevjerojatnu preobrazbu. Od igrača koji se vukao po talijanskima davljenicima gdje nije ostavio veći trag u nešto više od godinu dana postao je zvijer. Dinamova igra u napadu u velikoj mjeri počiva na njegovoj sposobnosti da sačuva loptu u duelu, a iza sebe ima još jednu odličnu europsku sezonu u modrom dresu. Takve navike u igri trebale su i Vatrenima pa je Petković zacementirao svoju poziciju kao prvi napadač reprezentacije. To će vrlo vjerojatno biti i na predstojećem Euru, što bi mu samo dodatno moglo povećati vrijednost koja je već sada doživjela eksponencijalni rast.

Dominik Livaković

Livaković je godinama bio jedan od najboljih mladih golmana lige, dok je u posljednje dvije godine uspio skratiti tu titulu u onu puno zvučniju - najbolji golman lige. Spasio je Dinamu mnogo bodova u prvenstvu te ga je i u Europi nosio kroz krizne trenutke. U sjajnoj formi je dočekao priliku života i činjenicu da su iskusniji kolege poput Kalinića i Sluge transferima ušli u lošu fazu karijere u kojoj su bitno kompromitirali svoju vrijednost. Livaković je spremno zgrabio šansu i sada je neupitna "jedinica" hrvatske reprezentacije. Njegov napredak iz godine u godinu je očit, a 2019. je dobio priznanje i na najvišem nivou.

Marcelo Brozović

I službeno najvrjedniji hrvatski igrač ima sjajnu godinu iza sebe. Već je godinama kamen temeljac Interovog veznog reda, a 2019. godina potvrdila ga je i kao glavnu kariku u reprezentaciji u kojoj su Modrić i Rakitić na izlaznim vratima. Navijači Intera i Hrvatske obožavaju "Epic Broza", a zrelost u njegovoj igri na apsolutnom je vrhuncu. Njegov doprinos u fazi napada svake godine sve je veći, dok je onaj energetski u obrani gotovo nemjerljiv.

Mateo Kovačić

Kada bi se jednom riječju morala opisati Kovačićeva 2019. godina, ona bi bila - konačno! Dolaskom Franka Lamparda na poziciju Chelseajevog trenera Kovačić je postao pravi pit bul. Dribla, razigrava, oduzima lopte i zaustavlja suparnike. Njegov fenomenalni talent nikad nije bio upitan, ali je sada konačno doveden u kontekst u kojem baš svi mogu vidjeti koliko vrijedi. U kontekstu djelomične smjene generacija koja će nastupiti nakon Eura iduće godine ova je vijest od presudne važnosti za reprezentaciju.

Nikola Vlašić

Postoje igrači kojima šansa u reprezentaciji dođe vrlo brzo, a postoje i oni koji se za nju moraju jako pomučiti. Nikola Vlašić spada u treću skupinu, onu koja je najtežim mogućim putem i dokazivanjem preko dvije strane lige uvjerila domaću javnost da moć koju je pokazivao u dresu Hajduka nije zbog slabe konkurencije u HNL-u. Vlašić je postao ponajbolji igrač ruske lige, a njegova sposobnost driblinga i igranja između linija već je u prvom "pravom" nastupu donijela Hrvatskoj pobjedu nad Slovačkom u jednoj od najboljih utakmica nacionalne vrste u čitavom desetljeću. Sličan učinak pokazao je i u idućim utakmicama i ozbiljno se isprofilirao kao kandidat za udarnih 11. Ništa Hrvatskoj ne nedostaje kao spojka koja povezuje vezni red i napad. I gotovo nitko u cijeloj nogometnoj Europi to ne može u ovom trenutku raditi bolje od Vlašića.



FLOP 5

Lovre Kalinić


Loša 2019. godina bila je za Hajdukovog golmana samo potvrda slabe 2018. godine koja je ukazivala na veliki pad u karijeri. Aston Villa je s njim u sastavu bila grozna, a njezin rast počinje njegovim odlaskom na klupu, a kasnije i tribinu. Ne tako davno bio je prvi golman reprezentacije, a sada se doveo u situaciju da je nakon veljače branio tek jednom - prije dva mjeseca u utakmici protiv mlade momčadi Fulhama.

Nikola Kalinić

Ruže ne cvatu ni njegovom prezimenjaku. Kalinićev pad u formi, ali i ignoriranje od domaće javnosti podudara se s velikim uspjehom reprezentacije u Rusiji koji je on propustio zbog nesuglasica s Dalićem. Kažu da je daleko od srca onaj koji je daleko od očiju, ali Kalinić zbilja igra malo i loše. Prvu polovicu godine proveo je u Atleticu u kojem je u prvenstvu započeo tek dva susreta, odigrao 240 minuta i pritom nije zabio ni jedan gol. U Romi je situacija još gora - u četiri nastupa nije uspio skupiti ni 90 minuta. Igrač koji je prije Rusije bio ozbiljni kandidat za prvu devetku reprezentacije u 2019. godini zabio je tek jedan gol - Gironi u Kupu.

Ivan Rakitić

Nakon što je godinama bio jedan od najpriznatijih i najboljih veznih igrača na svijetu, Rakitićeva karijera ove godine prvi put je ozbiljnije ugrožena. Ponovni izostanci iz reprezentacije doveli su u prvi plan Nikolu Vlašića s kojim u sastavu Hrvatska igra bolje. S druge strane, u Barceloni već nekoliko mjeseci traje sapunica oko njegovog odlaska. Valverde ga je u potpunosti zakucao na klupu, da bi mu u posljednjih mjesec dana ponovno dao bitnu ulogu. Bez obzira na to, čini se kako će najkasnije na ljeto Rakitić potražiti novu destinaciju, a 2019. godina možda je prva koja dokazuje da jedna veličanstvena karijera polagano ide svojem zasluženom i očekivanom kraju.



Ivan Perišić

Niz godina bio je učinkom i stilom najopasniji igrač hrvatske reprezentacije i glavni nositelj njezine igre u završnici. Perišić nakon Rusije više nije isti igrač. donosi lošije odluke, sve teže nekog prolazi u driblingu, a nišanske sprave nisu ispravno namještene. Na to se nadovezala i grozna situacija u Interu u kojem je ispao iz rotacije. Prelaskom u Bayern vjerojatno se spasio. U Bavarskoj igra solidno, ali ni tamo nije osigurao poziciju neupitnog prvotimca, što je do prije godinu dana bilo nezamislivo za tako moćnog krilnog igrača. Iduća godina bit će u svakom slučaju godina iskupljenja za Ivana Perišića.

Ante Rebić

Jedini tko je ove godine više razočarao hrvatsku javnost od Perišića je Ante Rebić. U reprezentaciji gotovo nije povezao dvije utakmice u kojima nije bio među najslabijima na terenu, što je opravdano dovelo njegov status prvotimca u pitanje s obzirom na to da Brekalo svoje šanse koristi vrlo dobro. Rebić je na klupskom planu imao vrlo solidan prvi dio godine u Eintrachtu, ali mu se prelaskom u Milan gubi svaki trag. Iako se talijanski velikan nalazi u slobodnom padu, Rebić je uspio upisati tek jedan start u prvenstvu, a u siromašnih 177 minuta nije postigao gol. Sve što vrijedi za Perišića u pogledu 2020. godine i šanse za novim dokazivanjem, za Rebića vrijedi duplo.

Pročitajte više