Kako je Mourinho zaustavio Conteov stroj, a Kazalište snova uživalo u igri svog neokrunjenog kralja

 Foto: Guliver ImageGetty images

UTAKMICA između Manchester Uniteda i Chelsea nije nikog oduševila, iako je prvenstvenu trku učinila barem malo zanimljivijom pobjedom Uniteda 2:0 protiv vodeće momčadi Premierlige.

Ipak, postoji barem pet stvari koje su se dale iščitati iz onog što smo vidjeli na Old Traffordu.

1.     Mourinho je i dalje kraj destrukcije

Tri flastera i Chelsea je izgledao apsolutno sterilno. Brzom tranzicijom poslije izgubljene lopte tjerali su klub iz Londona da igraju napad na postavljenu obranu, gdje su mišićavom postavom u sredini terena odsjekli manevarski prostor. Pogba na Kanteu, Fellaini na Matiću i Herrera na Hazardu, pokrivena su time tri ključna Chelseajeva čovjeka za prijenos lopte prema naprijed, a kompaktnim povlačenjem oduzet je prostor igračima poput Pedra ili bekova koji za njega žive.

Iako je ovakva postava nogometno rudimentarna i teška, nije rijetkost da Jose koristi baš takve “teškaške“ postave u derbijima u kojima mu je i bod sasvim dovoljan i dobar rezultat. Vjerojatno najslabija utakmica Chelseaja u fazi napada u čitavoj sezoni posljedica je baš ovakve postavke.

2.     Herrera je neokrunjeni kralj Kazališta snova

Nije uopće bitno što je asistirao i zabio. Asistirao je poslije igranja rukom, a zabio odbijanac u kojem je sreća bila ogroman faktor. I bez obzira na to, Herrera je odigrao sjajnu utakmicu i polako se, uzmemo li u obzir kako Carrick neće igrati još dugo, nazire novi čovjek koji diktira tempo u sredini terena.

Osim što je zadaću policajca nad jednim od najboljih driblera odradio sjajno, Herrera je pod paskom Marcela Bielse u Baskiji naučio igrati nogomet u svim fazama u strahovito brzom i frenetičnom tempu. Sjajan osjećaj za pomoći, duplirati, razigrati ekipu okretanjem strane, ili usporiti tempo horizontalnim pasom. Čovjek koji gotovo sve aspekte igre jednog centralnog veznog igrača radi sjajno, a uz to je podcijenjena njegova mogućnost da ulaskom iz drugog plana, posebno protiv inferiornijih ekipa, da i konkretnu opasnost po suparnička vrata.

3.    United bez Ibre?

Nema sumnje da je Zlatan Ibrahimović jedan od najvećih igrača svoje generacije i vrlo visoko upisan u knjigu najboljih svih vremena. Manchester United bez njega u ekipi gubi igrača koji može odlučiti utakmicu u svakom trenutku, ali njegove navike u igri i godine „koštaju“.

S Rashfordom u napadu, United ima više daha u igri, igrača koji otvara prostor za suigrače i koji je spreman radom bez lopte omogućiti opcije svojoj ekipi i u potpunosti joj se podrediti. Nisam siguran da je Rashford najbolje moguće rješenje, ali svakako upućuje na smjer u kojem bi se trebao razvijati Mourinhov Manchester. Ibrahimović je u godinama i biologija radi protiv njega, treba na vrijeme početi s novim modelom igre u kojoj za njega nema mjesta. Posebno ako ste kupili veznjaka od 100 milijuna dolara - Pogbi puno više paše mobilniji igrač koji mu odvlači čuvare, nego fantastični, ali ipak statični Ibra.

4.     Cahill je prošlost

Tromi stoper otočkog profila prošlo je svršeno vrijeme i očekuje se da Conte s Cahillom na kraju sezone napravi ono što je s Terryjem napravio na početku ove. Igra u kojoj se od trojice stopera iziskuje znanje i sposobnost organizacije na lopti nikako mu ne leži, a sve je teže naći napadače u ligi koje može kontinuirano uspješno zaustavljati. Na utakmici i kroz cijelu sezonu najslabija karika ekipe.

5.    Chelsea će uzeti titulu, ali..

Bluesi će vjerojatno stići do titule na kraju sezone. Lakši raspored od Tottenhama do kraja sezone i 4 boda prednosti vjerojatno će biti dovoljno nad sjajnim gradskim rivalom koji ima sedam pobjeda u nizu.

Ipak, nogomet koji je Chelsea prezentirao na Old Traffordu opravdano je reciklirao pitanja o kadru za iduću sezonu u kojoj se očekuje definitivno vraćanje Chelseaja u sam europski vrh. Uz Courtoisa, Kantea, Hazarda i Costu kao neizostavnu kičmu momčadi, Chelsea nema mnogo izvanserijskih igrača i jedna ili dvije ozljede mogu im ozbiljno poremetiti igru (već se nedostatak Alonsa na ovoj utakmici dosta osjetio). Mobilniji vezni igrač koji zna organizirati igru i defenzivno je solidan da pokrije svoju zonu te novi branič dvije su najočitije potrebe družbe sa Stamford Bridgea. 

Pročitajte više