BOKS

Petar Milas: Sparirao sam s Usikom četiri tjedna, nitko nema tehniku kao on

Foto: Federico Pestellini/Panoramic/Guliver

OLEKSANDR USIK sinoć je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedio Anthonyja Joshuu i oduzeo mu pojaseve teškaškog svjetskog prvaka prema WBA (Super), IBF, WBO i IBO verzijama.

Hrvatski boksač Petar Milas, koji je prije dva tjedna protiv Tonyja Yoke doživio prvi poraz u profesionalnoj karijeri nakon 15 uzastopnih pobjeda, za Index je prokomentirao londonsku borbu i rekao da ga pobjeda Ukrajinca nije iznenadila.

Usik mu je bio favorit za pobjedu na bodove

"Ne mogu reći da sam bio na Usikovoj strani, ali recimo da sam navijao za njega. Obojica su mi dragi, i boksački i ljudski. Kod Usika sam bio dvaput u kampu i trebao i treći, a trebao sam i kod Joshue, ali me spriječila pandemija. Čuo sam sve najbolje o njemu. Favorit mi je bio Usik, vidio sam da je tehnički bolji i rekao da će on dobiti ako meč ode u 12 rundi, ali da je pobjeda prekidom vjerojatnija u korist Joshue. Tako se i dogodilo", rekao je Milas.

Ovakav ishod poljuljao je očekivani raspored u vrhu teške kategorije jer sad slijedi revanš Usika i Joshue, pa čak i potencijalna trilogija, a svijet još čeka meč za apsolutnog prvaka između Joshue i Furyja. Brojni drugi pretendenti na neku od titula tako će vjerojatno do daljnjega biti na čekanju.

"Žao mi je jedino jer bi se pobjedom Joshue otvorila borba za 'undisputed' prvaka, ali titule bi se sad trebale malo razvodniti iako neće odmah jer Joshua ima klauzulu o revanšu", kaže 26-godišnji Splićanin, koji se prisjetio iskustava iz Usikova kampa na kojima je temeljio vjeru u njegovu pobjedu nad britanskim Apolonom.

S Usikom je sparirao više od 10 puta i uvjerio se u njegove kvalitete

"U Usikovu kampu sam bio dvaput, prije mečeva s Bellewom i Chisorom. Ukupno sam tamo proveo četiri tjedna i imao sigurno 12-13 sparinga s njim. Sparirao sam sa svjetskim i europskim prvacima, momcima od 120 kila koji su jaki i opasni, ali nitko nije ni približno dobar tehničar kao Usik", kaže Milas.

"Teško je opisati njegov boks. Slabo udara, slab je na guranje, ali kad uđe u ring, nevjerojatno je što radi, a to je pokazao i jučer. Joshua mu nije nanio ni tri ozbiljna udarca, ne znam je li dobio 2-3 runde. Usik je teži meč imao s Chisorom, manje je rundi uzeo protiv njega. Na ovom primjeru vidimo da su kilogrami predrasuda. Ljudi misle da je veća težina uvijek prednost, ali to su gluposti. Usik bi se bez problema mogao nositi i u superteškoj kategoriji", smatra hrvatski boksač.

Pročitajte više