euro 2020

Petković komentirao glavnog konkurenta

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL , Sanjin Strukic/PIXSELL

POLEMIKA je aktualna tri dana prije Eura, koji Hrvatska otvara protiv Engleske na Wembleyju. Treba li u napadu Hrvatske igrati Petković ili pak Kramarić? Ili možda ima mjesta za obojicu?

Prvi je tip snažnog sidruna, ali sjajne tehnike, koji se spušta po loptu do centra i bokova te razigrava suigrače iz drugog plana. Nije igrač od 20+ golova po sezoni, ali radom za momčad, čuvanjem i distribucijom lopte puno doprinosi.

 

Drugi je golgeter koji je sezonu u Hoffenheimu završio sa sjajnih 25 golova, ali kako sam godinama ponavlja, nije špica ili "devetka", nego polušpica ili drugi napadač.

Obojica upravo zbog navedenih vrlina imaju problem u reprezentaciji, u kojoj su konkurenti zadnje dvije i pol godine uz učinak koji pokazuje grafika:

Grafika: Sofascore za IndexSport

Dalić je Petkoviću javno zabranio da se udaljava od gola i spušta po loptu jer je Hrvatskoj veliki problem realizacija. Tako pred golom gubi Petkovića, koji joj je bio najbolji strijelac u kvalifikacijama za Euro. Petković je donedavno bio nedodirljiv kao prvi napadač Hrvatske, ali je u zadnje vrijeme žestoko kritiziran sa svih strana, pa je dojam da mu je pozicija uzdrmana.

Kramarić pak, kao igrač koji je za pet i pol godina za klub iz jedne od najjačih svjetskih liga postigao 95 i namjestio 36 golova, ima kredibilitet zapitati zašto nema mjesta u prvom sastavu reprezentacije. Problem je što to radi javno te što Dalićeva Hrvatska u momčadi nema poziciju koja bi Kramariću bila idealna. 

Zato je na današnjoj konferenciji za medije bilo zanimljivo čuti odgovore na ova dva pitanja upućena Petkoviću:

Kako je naslijediti Marija Mandžukića kao prvi napadač Hrvatske?

Ne mislim da sam ja prvi napadač jer konkurencija je izvrsna. Izbornik Dalić odlučuje tko će biti prvi napadač.

Kako surađujete s Kramarićem?

Krama je odličan igrač. Dovoljno je pogledati njegovu statistiku i sve je jasno. Njegove brojke u reprezentaciji i posebno u klubu pokazuju da je klasni igrač. Međutim, nismo proveli puno vremena na terenu zajedno. 

Pročitajte više