Petković: Kulenović i ja... Jakirović: A Brodić? Petković: Ne, pa igrat će Kulenović

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL/PIXSELL

DINAMO u nedjelju u 19:30 gostuje na Rujevici u velikom derbiju 33. kola SuperSport HNL-a. Momčad Sergeja Jakirovića dolazi s bodom više od domaćina, a eventualnom pobjedom napravila bi ogroman korak prema obrani naslova prvaka. Evo što je Dinamov trener rekao na press-konferenciji uoči utakmice, a došao je i Bruno Petković.

"Ne treba puno naglašavati što nas očekuje, sastaju se dvije najbolje momčadi prvenstva. Uspjeli smo ih preskočiti, želimo sutra biti hrabri i napravit ćemo sve da uzmemo tri boda", rekao je Jakirović u uvodu.

"Dobra utakmica protiv dobrog protivnika i puno više će se znati kad ona završi. Mi idemo igrati našu igru, idemo na pobjedu i ne želimo se zatvarati i tražiti remi. Zanima nas samo pobjeda", rekao je Petković u uvodu.

Da vam netko ponudi bod, biste li ga prihvatili?

Jakirović: To je hipotetsko pitanje. Rekao sam da idemo po pobjedu do koje nismo došli na Rujevici ove sezone. Rijeka je kod kuće goropadna, svjesni smo toga, ali naš cilj isključivo su tri boda, ali ako bude bod, naravno da ćemo biti zadovoljni.

Petković: Ako nam treba u zadnjem kolu na Maksimiru bod protiv Rudeša, potpisao bih ga. Ni remi nije loš.

Idete na pobjedu, ali mijenja li nešto poraz od Lokomotive u pripremi utakmice?

Jakirović: Nije me iznenadio taj poraz jer Lokomotiva čitavu sezonu igra dobro. Protiv velike četvorke su igrali jako dobro. Iskoristili su loš dan Rijeke, koja je dobila 13 od 15 utakmica, i pokazali su da mogu svima pomrsiti račune.

Što se tiče pripreme, to može biti dvosjekli mač. Može se osjetiti na njihovoj igri, a i ne mora. Mi smo dobro trenirali, puno smo pričali jer znamo kakva nas atmosfera čeka, ali bit ćemo spremni na sve.

Kakva vam je Rijeka?

Petković: Nisam očekivao poraz Rijeke od Lokomotive, ali i prije te utakmice smo bili svjesni da ovisimo sami o sebi. Sigurno da je lakše iz ove pozicije, ali ne zamaramo se time i fokus je isključivo na nama.

Što se Rijeke tiče i jesu li nadmašili očekivanja, mene zanimaju samo naša očekivanja. Rade jako dobro, naš trener je radio na slaganju te ekipe, a trener Sopić je lani napravio čudo s Goricom i sigurno da i u Rijeci radi odličan posao. Imaju jako dobre igrače, primaju malo golova, ali vraćam se na pragmatiku, idemo utakmicu po utakmicu i sutra slažemo ekipu kao da nam treba pobjeda.

Kako odgovara igra s još jednim napadačem?

Petković: Ako gledamo statistički, ispada da mi ne odgovara. Ali, važno je kako ekipa igra, a mislim da ja tu pridonosim. Igramo dobro, stvaramo puno prilika, igramo ofenzivno i rezultati govore sami za sebe.

Fruk je rekao da oni nemaju puno igrača koji su igrali ovakve utakmice?

Petković: Kad igraš na vrhunskom nivou, postoji pritisak, osobito kad se boriš za naslov u svakoj ligi. Sigurno im je pritisak bio manji prije par mjeseci nego danas, a nama je pritisak sveprisutan jer su očekivanja ogromna. 

Vjerujem da je i njima pritisak jer kad si toliko daleko dogurao, sam pred sebe staviš neka očekivanja, što individualno što momčadski. Hoće li iskustvo presuditi, ne znam, nadam se da će presuditi kvaliteta. Želimo se nadigravati, da se priča o dobrim šansama i igri.

Kako vam je igrati na Rujevici? Motiviraju li vas tenzije?

Petković: Teren je odličan, brz je i pridonosi kvaliteti same igre. Što se tiče atmosfere, nije nam baš lijepa. Sigurno je motivirajuća, mi smo svjesni svojeg cilja i ne treba ti previše motivacije osim toga da se boriš za naslov prvaka.

Sopić se znao obrecnuti na Dinamo i Dinamovu igru, kako to komentirate?

Petković: Ne gledam na to previše. Ne pratim puno, ali nisi mogao ne vidjeti te izjave. Osebujan je, osvježenje je za ligu jer daje iskrene izjave, koje se nekima možda ne sviđaju. Radi dobar posao, a nije na meni da komentiram njegov odnos prema medijima. Želim mu sve najbolje, ali želim sutra pobijediti.

Stvarate puno šansi, a realizacija nije baš najbolja. Kako to popravljate na treninzima ili je to stvar inspiracije?

Petković: Stalno se radi, pogotovo situacijski. Puno zabijaju na treninzima, ali moraš imati i malo sreće na utakmici. Nemam ja joystick da stisnem gumb pa da zabiju. Meni je bitno da stvaramo puno šansi, da dobro igramo i nadam se da će tako biti i sutra pa da nešto i realiziramo.

Je li vam od domaćih klubova riječka obrana bila najteži protivnik i imate li neku zamku za njih?

Petković: Nisam tip koji bi analizirao pretjerano dok ne vidim situaciju na terenu i kako se postave na terenu. Njihova obrana je dobra, vidjet ću kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro.

Jakirović: Ili Brodić?

Petković: Ne, pa Kule će igrati.

Da ste u koži Sopića i da imate ovakav omjer s Dinamom, biste li sumnjali da možete dobiti Dinamo?

Jakirović: Nisam u njegovoj koži i drago mi je da sam u ovoj. Znam kako sam prije igrao protiv Dinama i kako sam se ponašao i kako su me zvali. Bio sam James Bond 0-0-7. 

Kako vam je igrati s Kulenovićem i je li vas iznenadio?

Petković: I na posudbama je igrao jako dobro, i u Lokomotivi i u Rijeci. Imao je pritisak u Dinamu, a s godinama je vjerojatno puno i naučio. Bilo mu je vjerojatno teže nego meni jer su mene treneri gurali da igram, a on je teško skupljao kontinuitet utakmica. Teško je igrati bez ritma utakmica, nikakav trening to ne može nadomjestiti. To ovako sa strane ne možete razumjeti.

Imate pet naslova s Dinamom, bi li ovaj bio najdraži?

Petković: Svaki idući trofej je najvažniji jer se od jučer ne živi. Živi se od sutra, gleda se prema naprijed i tako treba gledati. Svaki naslov mi je drag, ali svaki idući je najvažniji. 

Hoćete li emotivnije proživjeti utakmicu nakon smrti majke?

Jakirović: Hvala svima koji su izrazili sućut i iskazali podršku. Hvala i bolnici Merkur i svom osoblju, koji su napravi sve, ali je bolest bila preteška. Odluka obitelji bila je da nastavim raditi, da vodim utakmicu i to je bila i želja moje mame. Nema što drugo nego nastaviti dalje, a mi ćemo svi čuvati uspomenu na nju.

Pročitajte više