Kvitova u dva seta riješila Šarapovu i uzela Wimbledon: Znala sam da mogu otići do kraja!

ČEHINJA Petra Kvitova osvojila je ovogodišnji Wimbledon pobjedom u finalu protiv Marije Šarapove 6:3, 6:4.

Dva tjedna je Kvitova igrala sjajan tenis, no ono najbolje od sebe je zadržala za finale. U jedan sat i 25 minuta Kvitova je napravila iznimno maleni broj pogrešaka. Imala je trinaest neforsiranih pogrešaka, ali je daleko bitnije bilo da je držala jednaki, strašno žestoki tempo, od prvog do zadnjeg poena, te u niti jednom trenutku nije pokazala da se boji moguće pobjede. Pored impresivne Čehinje, tri godine starija Šarapova nije uspjela ponoviti 2004., kada je osvojila najprestižniji turnir na svijetu.

Ovo je za Kvitovu, osmu igračicu svijeta prije Wimbledona, uvjerljivo najveći uspjeh u karijeri, a ovim je napravila i dva koraka naprijed u odnosu na prošlu godinu kada je igrala polufinale. Također,  postala je prva ljevoruka pobjednica Wimbledona nakon Martine Navratilove 1990. godine.

Osvojila je Kvitova čak 72 posto poena nakon prvog servisa, a isto tako je silno stiskala suparnicu na njen početni udarac, makar je Šarapova imala strašnih 76 posto ubačaja prvog servisa. No, pet puta je Kvitova napravila break, Šarapova dva puta manje, i - što je, dakako, jednako važno - Kvitova je u polju, u igri, bila uvijek jedan korak ispred, imala za nijansu jači, precizniji i odlučniji udarac.

Nakon 2:2 u prvom setu Kvitova je odjurila do 5:2, dok su u drugom setu tenisačice nešto lakše padale na vlastiti servis. Ipak, kod 5:4, pri servisu za meč, Kvitova je odigrala besprijekorno. Nije izgubila niti jedan poen, a u zadnjem je zabila as za veliko slavlje.

"Možda nije izgledalo tako, ali me tresla nervoza. Sva sreća pa nije utjecalo na moju igru", kroz smijeh je bilo što nakon pobjede komentirala Kvitova, koja je u Wimbledon došla kao osma igračica na svijetu.

"Znala sam da mogu osvojiti ovaj turnir. I ove, i prošle godine, ali se evo dogodilo sada. Stvarno mi je jedini fokus bio da budem usredotočena na svaki idući poen. Samo sam na to mislila i uspjelo mi je. Nemam riječi, stvarno mi je teško govoriti u ovom trenutku dok sam pobjednica, a pogled mi pada na svečanu ložu i vidim koje su sve velikanke ovog sporta to učinile prije mene", rekla je Kvitova.

Šarapova: Iduće godine dolazim uzeti trofej kojem sam se i ove godine nadala

Šarapova nakon meča nije izgledala toliko utučenom.

"Jedna mora dobiti, druga izgubiti. To je cijela bit, a Kvitova je bila danas bolja od mene. Meni ostaje povratak. U ovom slučaju željet ću ga još više jer iduće godine dolazim uzeti trofej kojem sam se i ove godine nadala", rekla je plavokosa Ruskinja.

 

Wimbledon, finale:

Kvitova (8) - Šarapova (5) 6:3, 6:4

Pročitajte više