PH košarka: Zagreb konačno u doigravanju

PRIJE samo dvanaest dana to je izgledalo kao nemoguća misija – Zagreb je opasno visio, plasman u doigravanje, a samim time i nastup u Goodyear ligi sljedeće sezone, bili su pod velikim upitnikom.

A onda je uslijedila velika serija, četiri pobjede u nizu, redom protiv direktnih suparnika i na koncu, večeras protiv Zadra za konačnu potvrdu dobro odrađenog posla. Zagreb je nakon velike borbe i neizvjesne završnice upisao minimalnu, ali jako, jako slatku pobjedu – 84:83 (14:16, 15:12, 25:23, 30:32)…

Bila je to utakmica taktičkog nadmudrivanja s obje strane. Iako su i jedni i drugi težili pobjedi, oba su trenera bila svjesna da iste suparnike uskoro očekuje puno važnija zadaća. Gotovo sigurno, Zadar i Zagreb igrat će međusobno u poluzavršnici doigravanja. Zato smo od prve minute gledali ‘šah’, utakmicu u kojoj su momčadi stalno bile u egalu, s minimalnom prednošću s jedne ili druge strane. Zadar je najveću prednost imao u otvaranju prve četvrtine. Nakon prvih pet minuta na semaforu je svijetlilo 5:10. Zagreb je stizao poenima Piplovića, a Zadar pokušavao održati prednost tricama Bulića i Marcelića.

U drugoj četvrtini vidjeli smo još manje koševa. Nnaji je pokupio sve lopte pod svojim košem.
Zagreb je odlično igrao u obrani, a strpljivom igrom u napadu uspio je održavati do šest poena prednosti. Gosti su u ovoj četvrtini, tek na isteku 15. minute ubacili prve poene iz igre. Osim raspoloženog Banića do zadnjeg napada koji je realizirao Longin, nije bilo strijelca u njihovim redovima. Za Mrave je zaigrao i Linas Juknevičius i potvrdio da će biti veliko osvježenje u rotaciji Zagreba u doigravanju.

Prvih dvadeset minuta u igri obje momčadi dominirale su obrane. Snajperi nisu bili namješteni niti s jedne strane, što je rezultiralo malim brojem koševa i statistikom šuta s kojom se niti jedna momčad nije mogla hvaliti – Zagreb 3/16 za tricu (19%), 8/26 iz igre (31%), a Zadar 4/15 za tricu (27%), 10/29 iz igre (34%). Zagreb je bio za nijansu borbeniji, osvojio više lopti i to je bio jedini segment u kojem je jedna od momčadi bila osjetno učinkovitija. U svim ostalim kolonama brojke su bile podjednake…

Treća četvrtina nagovijestila je sasvim drugačiju igru. Počele su sijevati trice s obje strane, strijelci su se probudili, ali iako je ritam bio ubrzan, razlika se nije bitnije mijenjala. Zagreb je poveo u 23. minuti s obečavajućih sedam razlike (37:30), ali Zadar je brzo vratio priključak. Banić je i dalje zadavao najviše problema obrani Mrava, iako je već od 22. minute igrao sa četiri osobne pogreške. Mravi su igrali ujednačeno, raznovrsno i u takvom konceptu nitko nije posebno odskakao.

A onda je krenulo – od 33. do 36. minute obje su momčadi ubacile osam trica. Sijevalo je sa svih strana, ali Mravi su bili učinkovitiji i poveli pet razlike (69:64). Bila je to odlična dionica kapetana Miljkovića (tri trice), u ovoj četvrtini dvije je ubacio i Marko Tomas, a onu odlučujuću, pola minute prije kraja pospremio je na pravo mjesto Darko Krunić. U završnici oba su trenera preferirala niske, brze postave i logična posljedica takve igre bilo je obilje koševa.

Nakon Krunićeve trice za 83:81, Marcelić je ubacio dva slobodna bacanja i izjednačio. Brzi prekršaj Zadrana, Ivan Tomas je kaznio sa samo jednim ubačajem s linije ‘slobodnjaka’, ali i to je bilo dovoljno za konačnu pobjedu, jer je u slijedećih dvadesetak sekundi Zadar ‘izgradio’ napad za pokušaj trice Vladovića. Na sreću, njegova je lopta završila visoko odbijena od obruča, a pokušaj Longina iz odbojke zavrtio je puni krug po ‘začaranom’ obruču, lopta je ‘iscurila’, a sirena sa zapisničkog stola označila početak velikog slavlja Mrava i oko tisuću njihovih navijača.

Slijedeće dvije utakmice, u Rijeci i u Trnskom protiv Svjetlost Broda, pred Mrave postavljaju ipak puno laši zadatak. Za treću poziciju potrebno je dobiti još samo jednu od te dvije utakmice. Za zadržavanje pozitivnog niza i pobjedničke atmosfere potrebno je dobiti naravno, obje. Ambicije pred doigravanje više nisu samo ‘u olimpijskom duhu’. Zagreb će sigurno sudjelovati, ali ovaj put želi više, želi i pobijediti…

Na ljestvici vodi Cibona VIP sa 23 boda, Zadar je drugi sa 22, Zagreb treći sa 19, koliko ima i četvrta Hermes Analitica, slijede Šibenka sa 18, Split CO sa 17, te Triglav osiguranje i Svjetlost-Brod sa po 13 bodova.

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više