PH košarkaša: Hermes protutnjao kroz Trnsko

U UTAKMICI 4. kola Lige za prvaka, košarkaši Zagreba poraženi su na svom parketu u Trnskom od momčadi Hermes analitice rezultatom 83:98 (23:30, 19:26, 25:12, 16:30).

Mravi su očito pronašli svoju ‘crnu mačku’ u momčadi s istočnog dijela grada.

Nakon velike pobjede u Splitu, Akademičari su ovim novim trijumfom bez dileme najveće iznenađenje ovog natjecanja. Iako s njima nitko nije ozbiljno računao, dečki su tiho i samozatajno radili i pripremali se za okršaj s ‘velikom četvorkom’.

Za razliku od Mrava i u ovu utakmicu ušli su bez kompleksa, riješeni odigrati najbolje što znaju. Trener Hermesa, Joško Tus, odlično je postavio igru svoje momčadi i već nakon prve četvrtine bilo je jasno da će Zagreb imati velikih problema na putu do eventualne pobjede. Dok su gosti brzo i jednostavno punili koš domaćina, Mravima ništa nije polazilo za rukom. Djelovali su usporeno, nesinhronizirano, šuplje u obrani, neprecizno u napadu.

Jedina svijetla točka u žutim redovima bio je tamnoputi Obiora Nnaji, koji je ubacio pet od sedam lopti, dohvatio pet skokova i zalijepio pet blokada.

Na drugoj strani briljirao je Robert Troha, pogodivši četiri od pet trica nezaustavljivo prolazeći kroz obranu Zagreba. Mravi su bili ravnopravni do pete minute (10:10), potom su gosti ušli u seriju i na isteku devete minute vodili s velikih deset razlike (18:28).

Početkom druge četvrtine Zagreb se pokušao vratiti, ali nakon što im to nije pošlo za rukom, Hermes se strpljivom igrom ponovo diže na +14 (42:56) do kraja prvog poluvremena. Trohi su se pridružili Pašalić i Parezanović pod koševima, te Novosel s nekoliko probijanja obrane Zagreba, dovoljno za veliku prednost. Jedini period igre u kojem su Mravi bili u pravom svijetlu bio je tijekom zadnjih pet minuta treće četvrtine.

Napokon su zaigrali obranu kako treba, onemogućili lagane poene gostiju i strpljivom igrom u napadu dostigli prednost Hermesa. Gosti su na isteku 25. minute još uvijek držali +14 (50:64). Onda su Mravi prebacili u pravu brzinu, iskoristili nesmotrenosti Analitičara i došli na samo –1 (67:68) na isteku 30. minute. U tom periodu Troha je izašao iz igre zbog pet osobnih pogrešaka, a trener gostiju Joško Tus isključen je zbog prigovora.

I kada smo povjerovali da su se košarkaši Zagreba vratili u utakmicu, oni su se vrlo brzo ‘potrudili’ razuvjeriti nas. Sve što su uspjeli napraviti bilo je izjednačenje na početku zadnje četvrtine (68:68). Hermes je teško, ali ipak nekako uspjevao zadržati rezultatsku prednost od nekoliko poena.

U 36. minuti kod rezultata 77:78, Zagreb je izgubio loptu u napadu, Joško Garma prigovorio sucima i zaradio tehničku, ujedno petu osobnu grešku i morao na klupu. To je bio početak kraja svim nadanjima Mrava. Gosti su u slijedeće tri minute napravili seriju 13:0, odlijepili se na nedostižnih +14 (77:91) i odnijeli bodove iz Trnskog.

Zagrebu nije bila dovoljna opomena pobjeda Hermesa u Splitu, njegovi košarkaši su brzo zaboravili da su u zadnje dvije utakmice izgubili od večerašnjeg suparnika. Zagrebovi košarkaši su još jednom uspjeli sami sebe sabotirati i ‘poništiti’ pobjedu u Šibeniku.

Sad su opet u negativnom tonusu, a u slijedećih sedam dana očekuju ih dvoboji protiv Splita (subota, 18.00 sati u Trnskom) i Zadra (utorak, u Jazinama). Prostora za popravak štete sve je manje…

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više