PH košarkaša: Mravi napokon pobijedili Analitičare

I U TREĆOJ uzastopnoj kvalifikacijskoj utakmici košarkaši Zagreba odradili su posao na najbolji mogući način. Konačni rezultat u dvoboju s Hermesom ponudio je puno više od priželjkivanog. Zagreb je uzvratio punom mjerom Analitičarima za poraz u Trnskom. S visokih 85:103 (19:29, 31:28, 16:17, 19:29), Mravi su došli nadomak konačnog cilja, plasmana u doigravanje...

Bila je to možda i ponajbolja utakmica Zagreba ove sezone. U najvažnijem trenutku, Mravi su iskazali snagu karaktera, samouvjereno i koncentrirano odigrali svih 40 minuta i iskoristili sve slabosti domaće momčadi. Već na samom startu, Ivan Tomas je silovito povukao svoje suigrače do 0:8. Hermes nije bio ni sjena one momčadi koja je razbila Zagreb u Trnskom prije manje od mjesec dana. Uz pripomoć Nnajia, te brata Marka i Krunića, Tomi je dirigirao uraganskim ritmom i u 9. minuti Zagreb je imao velikih +14 (13:27). Tračak nade domaćinu vratio je sa dvije uzastopne trice u zadnjoj minuti prve četvrtine Krešimir Novosel za zaključnih 19:29.

U drugoj četvrtini trener Pulja je počeo intenzivnije miksati petorku, odmarati pojedine igrače, ali ipak Zagreb je uspjevao održavati relativno visoku prednost. U 14. minuti kod rezultata 25:39, nakon time-outa, dogodio se jedan bizaran slučaj – Pulja je na teren poslao samo četiri igrača. Zbog nepravilnog ulaska onoga petog, dosuđena je tehnička greška klupi Zagreba , koja je poremetila pozitivni ritam Mrava i Hermes je za samo tri minute opasno zaprijetio približivši se na 42:45. Na sreću nervoza domaćina omogućila je seriju slobodnih bacanja kojom su se Mravi ponovo podigli na +10 (42:52). Mirniji odlazak na odmor, nakon još jednog približavanja Akademičara omogućio je Marko Tomas tricom u zadnjim trenucima prvog poluvremena (50:57).

U nastavku, napokon se zaigrala i puno ozbiljnija obrana s obje strane, što je rezultiralo manjim brojem koševa. Hermes je već polako počeo ulaziti u probleme s osobnim greškama, a Zagreb je koristio veći broj raspoloženih igrača i relativno lako održavao prednost od osam do četrnaest poena. Zadnja četvrtina opet je otišla u potpunosti na stranu Mrava. Kako se približavao kraj utakmic, a Zagreb rutinski održavao visoku prednost, igra domaće momčadi polako se počela raspadati.

Kulminacija je stigla dvije minute prije kraja kad se i trener Hermesa Tus, prebrojao nakon time-outa, s tom razlikom što je on na teren poslao i šestog igrača. Miljković je ubacio dva bacanja, nadovezao se Marko Tomas tricom i Zagreb je otišao na nedostižnih +18 (78:96). Pitanje pobjednika bilo je riješeno, a Mravima je do kraja uspjelo održati tu prednost i osigurati da budu prvi na štihu u slučaju eventualnog zatvaranja kruga i sa trećim konkurentom.

Domaći, osim odličnog Novosela i donekle raspoloženog Pašalića, nisu bili ni blijeda kopija sastava koji je prije četiri dana rastočio Split. Njih dvojica definitivno nisu bili dovoljni da zaustave prije svih Marka Tomasa i Darka Krunića koji su probijali obranu Hermesa, prvi mladenački razigrano, a drugi rutinerski profinjeno. Uz već spomenutog Ivana Tomasa, u pojedinim dionicama igre odlično su ih nadopunjavali Miljković i Jelavić. Pod koševima i u obrani i u napadu carevao je Marko Piplović, a izostanak Joška Garme kompenzirali su Nnaji i Pehar, koji su potpuno neutralizirali Parezanovića i donekle Pašalića.

Najteži dio posla je obavljen. I to na vrhunski način. Zagreb je prije ove utakmice strahovao da mu možda ni osam pobjeda neće biti dovoljno za plasman u doigravanje, a sada je u situaciji da zbog pozitivnog omjera sa svim konkurentima može proći i u varijanti sa samo sedam pobjeda. No sve kalkulacije Mravi će pokušati razbiti već u nedjelju kad u Trnsko dolaze veliki ovosezonski dužnici, košarkaši Zadra. Iako ta utakmica ne mora biti presudna, Mravi su riješeni ubiti dvije muhe jednim udarcem – razbiti negativnu seriju sa Zadrom i novom pobjedom osigurati plasman u doigravanje. Sad je već jako blizu i treća pozicija, koja u poluzavršnici donosi ponovo – Zadrane...

www.kk-zagreb.hr

Pročitajte više