Pipita - Najskuplji igrač u povijesti Milana i napadač kakav se čekao od Ibre

Foto: Epa

TALIJANSKI nogometni velikani Milan i Juventus u četvrtak su objavili kako su i službeno dovršili razmjenu igrača u kojoj su put Milana otišli argentinski napadač Gonzalo Higuain i branič Mattia Caldara, dok se u redove Juventusa nakon jednogodišnjeg izbivanja vratio talijanski reprezentativni stoper Leonardo Bonucci.

Higuain je u Milan stigao na jednogodišnju posudbu za koju će crno-crveni izdvojiti 18 milijuna eura s mogućnosti otkupa ugovora za 36 milijuna eura.

Oba braniča koja su zamijenila klubove potpisala su petogodišnje ugovore sa svojim novim poslodavcima vrijedne po 35 milijuna eura.

Dolaskom Higuaina na San Siro, Milan je dobio najskupljeg igrača u povijesti i napadača koji se čekao još od Zlatana Ibrahimovića.

Gonzalo Higuain je jučer nakon liječničkih pregleda stavio potpis na ugovor s Milanom i postao njegovo kapitalno pojačanje, najveće od Zlatana Ibrahimovića. Kao potencijalna pojačanja u Milan spominjali su se Morata, Falcao, Benzema, a na kraju je Milanov napad pojačao popularni Pipita nakon senzacionalne trampe koju je inicirao Leonardo Bonucci.

Milan će platiti 18 milijuna eura za posudbu Higuaina uz opciju da ga idućeg ljeta kupi za 36 milijuna. Jasno, ta će klauzula vjerojatno biti iskorištena jer niti jedan klub na svijetu ne daje takav novac za posudbe. Tako da će Higuainov transfer zapravo koštati 54 milijuna eura i bit će rekordni u povijesti kluba. Najskuplja pojačanja do sad bili su Rui Costa i Leonardo Bonucci koji su plaćeni 42 milijuna eura.

Higuain je potjeran iz Torina nakon što je u klub stigao Cristiano Ronaldo. Portugalac je zauzeo mjesto centralnog napadača, a Argentinac je s plaćom od 7,5 milijuna eura bio ogroman teret za budžet Stare dame. Higuaina je želio i Chelsea, koji je nudio 60 milijuna, no Pipita je želio na San Siro. U trenutku kad je Bonucci zatražio povratak u Torino, oba su kluba brzo reagirala i želje dvojice igrača iskoristila su za veliku trampu u kojoj su Higuain i Mattia Caldara otišli put Milana, a Bonucci se vratio u Torino.

Ovim transferom Higuain je financijski prošao puno bolje nego da je ostao u Torinu, gdje je imao važeći ugovor na još tri godine s 7,5 milijuna eura po sezoni. Od Juventusa je naplatio milijun eura kao bonus za odlazak, a u Milanu će već u prvoj sezoni zaraditi 9,5 milijuna eura, dok će u iduće dvije sezone njegova godišnja plaća iznositi 10 milijuna eura. Računica je jasna – prelaskom u Juve zaradit će 30,5 milijuna eura, umjesto 22,5, koliko bi dobio u Torinu da je tamo ostao do kraja ugovora.

Što se tiče Milana, klub slavne prošlosti puno je potrošio, no u Argentincu je dobio stroj za golove i igrača kakvog su navijači čekali dugo vremena.

Pipita je jedini igrač koji je tijekom prethodnih pet godina u Serie A, u svakoj  sezoni postizao minimalno 15 golova. Za Juventus, koji ga je doveo iz Napolija za 92 milijuna eura, zabio je 40 prvenstvenih golova tijekom dviju sezona.

Milan je konačno dobio vrhunsku klasu napadača. Dolazak Higuaina sad sigurno znači odlazak Kalinića ili Andrea Silve, a možda i obojice jer će prva alternativa Argentincu biti mladi Patrick Cutrone.

Pročitajte više