POSLJEDNJI PLES

Pippen: Cijeli Dream Team je mislio da će Kukoč nakon te utakmice odustati od NBA-a

Foto: Getty Images

U PETOJ epizodi dokumentarne serije Posljednji ples o Michaelu Jordanu i šampionskoj generaciji Chicago Bullsa konačno je došao red na Tonija Kukoča. 

U prve četiri epizode jedva ga se spominjalo, osim kroz priču o sukobu Jordana i Scottieja Pippena s generalnim menadžerom Jerryjem Krauseom.

Krause je draftirao Kukoča 1990. i tri godine ga nagovarao da dođe u Chicago te ga javno obasipao hvalospjevima i dao mu veći ugovor nego što su imale dvije glavne zvijezde kluba.

U ovoj se epizodi ponovno prepričavaju događaji s Olimpijskih igara iz Barcelone 1992., na kojima su Jordan i Pippen odlučili osramotiti Kukoča i tako poručiti svijetu da Krause nema pojma.

Pippen: Krause je Kukoču popločao put u pakao

Iako je ta priča odavno poznata, a obrađena je i u raniji epizodama serije, u petoj smo čuli neke nove izjave na tu temu.

"Jerry Krause je popločao put u pakao za Tonija Kukoča", rekao je Pippen. "Ne samo ja i Michael, svaki igrač u tok olimpijskoj momčadi gledao je tog klinca i smatrao kako mu nakon te utakmice protiv nas neće padati na pamet da dolazi u NBA. Htjeli smo napraviti sve što je bilo moguće da bi Jerry loše izgledao."

Kukoč je na toj utakmici postigao samo četiri poena i imao čak sedam izgubljenih lopti. Jordan i Pippen svađali su se tko će ga čuvati, htjeli su za njim ići i na klupu.

"Još čujem da je Kukoč samo odigrao lošu utakmicu, da je bio nervozan. Ali ako je bio tako nervozan, onda nema što tražiti u NBA-u", rekao je Pippen.

Kukoč je talentom, radom i karakterom naposljetku zaradio poštovanje i prijateljstvo

Kukoč je u finalu odigrao puno bolje i bio jedan od boljih igrača hrvatske reprezentacije, a Pippenova i Jordanova metoda zastrašivanja nije upalila. Pink Panther je godinu dana kasnije zaista došao u Bullse, pa iako je na početku morao trpjeti torture Pippena, a zatim i Jordana kad se vratio s jednoipolgodišnje stanke zbog bejzbola, talentom, radom i karakterom zaradio je njihovo poštovanje, a naposljetku i prijateljstvo.

"Kukoč je postao sjajan suigrač i volim ga kao osobu. Ali nije mi se svidio način na koji je predstavljen meni i Scottieju, to mi je davalo energiju", rekao je Jordan.

No ovaj je dokumentarac pokazao koliko je Pippen bio sitničav i ogorčen tip koji nije znao preuzeti odgovornost za svoje postupke. Njegova mržnja prema Krauseu, a posljedično i prema Kukoču, bazirala se prvenstveno na novcu te donekle na Krauseovim izljevima ljubavi prema Toniju dok ga je pokušavao nagovoriti na dolazak. Pippena i Jordana nije morao tako hvaliti jer je njih već imao u sastavu.

Pippenu nitko nije kriv za ugovor osim samog Pippena

Pippena je mučilo to što je Kukoč, prije nego što se dokazao u NBA-u, dobio veći ugovor od onog koji je Pippen imao kao NBA prvak i neosporno druga najveća zvijezda kluba. No on je 1991. potpisao sedmogodišnji ugovor vrijedan 18 milijuna dolara, a već godinu kasnije tražio je veći.

Nitko ga nije tjerao da se obveže na sedam godina, no on je želio dugoročnu financijski stabilnost. Nije bilo šanse da dobije novi ugovor dok mu aktualni ne isteče. Činjenica je da je nakon Barcelone NBA stekla globalnu popularnost, da je počela generirati puno veći novac koji je igračima omogućio puno bolje ugovore. Da je Pippen 1991. potpisao, na primjer, trogodišnji ugovor, njegova prilika za naplatu stigla bi 1994. Ovako je pola života proveo u mržnji prema Krauseu, koja nije prestala ni do danas, ni tri godine nakon njegove smrti. 

Pročitajte više