Planinić donio četvrtfinale Tau Ceramici

HRVATSKI košarkaš Zoran Planinić bio je uvjerljivo najzaslužniji za pobjedu TAU Ceramice nad Lietuvos Rytasom u Vitoriji 87:84.

Momčad Nevena Spahije tako je četvrtom pobjedom u četvrtom kolu Top 16 euroligaškog natjecanja osigurala plasman u četvrtfinale.

Litavci, bivša Spahijina momčad, imali su tri minute prije kraja 81:77 kada je na scenu stupio hrvatski reprezentativac. Najprije je asistirao za koš Tiaga Splittera, a potom i za izjednačenje Gabeu Muonekeu. Potom je u 38. minuti najprije ubacio tricu za 84:81, a onda ponovno pronašao Splittera za 86:81.

Spahijina je momčad tako na krilima Planinića ostvarila seriju od 9-0 sačuvavši prednost do kraja. Hrvatski je košarkaš briljirao sa 16 koševa (šut za dva poena 4-7, za tri 2-4), šest skokova i osam asistencija. Uspio je i ukrasti dvije lopte za valorizacijski indeks 32.

Dobro mu je sekundirao Pablo Prigioni sa 16 koševa (4-9 trice) i četiri asistencije. Kod gostiju je najbolji bio Kenan Bajramović sa 18 koševa i pet skokova.

Kus bolji od Kasuna i Barcelone

Davor Kus odigrao je vrlo dobru utakmicu u važnoj pobjedi njegove Unicaje nad Barcelonom u Malagi. Domaći su slavili s minimalnih 62:61 u četvrtom kolu euroligaškog Top 16.

Pobjedu je košarkašima Sergija Scariola donio Carlos Cabezas košem dvije desetinke sekunde prije isteka vremena!

U 22 minute na parketu hrvatski je reprezentativac ubacio 15 koševa (2/6 za dva, 3/5 za tri poena), što mu je bilo dovoljno da bude najefikasniji domaći košarkaš. Daniel Santiago dodao je 11 koševa uz sedam skokova.

Kod Barcelone je jedini dvoznamenskasti bio Jaka Lakovič sa 16 koševa. Mario Kasun igrao je 12 minuta ubacivši šest koševa (3-5 šut za dva) uz tri skoka.

Dvije su se momčadi time izjednačile na ljestvici G skupine.

Euroliga, Top 16, 4. kolo:

Skupina E

TAU Ceramica - Lietuvos Rytas 87:84
Fenerbahče - Aris 59:60

Skupina G

Unicaja - Barcelona 62:61

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više