Planinić: Jednom smo nogom u četvrtfinalu

HRVATSKI košarkaši sjajnom su igrom pobijedili Australiju i najavila da protiv Rusije neće položiti oružje nego da će tražiti pobjedu.

> Hrvatski košarkaši odličnom igrom pregazili Klokane

Konačni rezultat 97:82 dovoljno sam za sebe govori o odnosu snaga na premijernoj utakmici naših košarkaša na Olimpijskim igrama. Moglo je biti i više, no i ovako je više nego dobro.

Igra naših košarkaša protiv Australije mogla bi se nazvati gotovo savršenom. Ako izuzmemo posljednjih nekoliko minuta posljednje četvrtine kada smo nakon velike prednosti od +28 utakmicu okončali s +15, sve ostalo je bilo savršeno.

Bogut odsječen i nemoćan

Obrana na Bogutu je funkcionirala, bio je limitiran tijekom cijelog susreta, a ostali australski košarkaši nisu uspjeli ozbiljnije naštetiti našima svojim akcijama.

Konačna statistika hrvatskog napada govori da smo imali 63 posto šuta iz igre te nevjerojatnih 75 posto šuta za tricu. Svakako, u napadu nam je danas išlo jako dobro, samo se možemo nadati da  će tako i ostati u sljedećim susretima.

"Ova prva utakmica je bila veliki pritisak, bilo je važno upisati pobjedu. S jednom smo nogom u četvrtfinalu te ćemo se od sad ubuduće orijentirati na timsku igru koja je naša najveća snaga. Nemamo zvijezde, ali imamo momčad", rekao je Zoran Planinić nakon utakmice.

Pravi heroji pobjede nad Australcima su bili Nikša Prkačin, Marko Banić i Krešimir Lončar koji su izluđivali Australce sa svojom igrom daleko od koša. Išao ih je šut izvana, često su zabijali koševe pod prekršajom i tako si omogućili brojna dodatna slobodna bacanja.

Holden i Kirilenko prijetnje našoj obrani

Sljedeći protivnik je veliki izazov. To su Rusi, europski prvaci koji u svojoj momčadi imaju dva iznimna igrača Kirilenka te Holdena. S onim što je Hrvatska pokazala u susretu protiv Klokana, ne bi bilo iznenađenje niti pobjeda protiv Rusa.

"Znamo da su Argentina, Litva i Rusija bolje momčadi od nas, no znam da imamo dovoljno snage da nešto napravimo u sljedećim susretima", ističe hrvatski playmaker, koji je s dvanaest koševa završio utakmicu protiv Australije.

Dakle, slijede nam Rusi. U utorak u 4.15 ujutro po hrvatskom vremenu igramo protiv europskih prvaka koji su favoriti u tom susretu. No, sigurno je Jasmin Repeša pripremio ponešto i za njih. Vidjet ćemo može li naša obrana odigrati kvalitetno protiv Rusa kao u susretima u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Budu li u tome uspješni, mogli bi se u utorak ranom zorom opet radovati.

M.Š.
Foto: AFP

Pročitajte više