KRIMINAL U SPORTU

Planirani su napadi na Mamićeve ljude: "Dinamo je u izvanrednom stanju"

Foto: Filip Kos / Pixsell

ČLAN DINAMOVE Uprave, a nekad kriminalist PUZG-a Krešimir Antolić, koji je karijeru u policiji prekinuo na poziv iz Dinama i postao najbliži suradnik Zdravka Mamića, ključni je operativac kluba u vrlo osjetljivom trenutku.

Velika međunarodna akcija razbijanja zločinačke organizacije u kojoj je jučer na području Hrvatske i BIH na raznim lokacijama uhićeno više od 20 osoba aktualizirala je informacije o udaru pripadnika kriminalnog miljea na Mamića i njegov klub, koji kontinuirano traje posljednje dvije i pol godine. U tom periodu premlaćen je trener Dinama Mario Cvitanović, Zdravko Mamić lakše je ranjen iz zasjede u Hercegovini dok je Antoliću izgorio terenac u zagrebačkom kvartu Vrbani.


Antolić u društvu Zdravka Mamića i Tomislava Svetine u Mariji Bistrici 

Planirali su pretući predsjednika Uprave Dinama, dobio je zaštitu i napustio klub 

Iz Dinama su prije mjesec dana pisali predsjednici Kolindi i premijeru Plenkoviću, upozorili na otvoreni angažman skupina koje su nositelji organiziranog kriminala da nasilno preuzmu klub te zatražili zaštitu.

U jučerašnjoj akciji među uhićenima se nalaze osumnjičenici za palež Antolićevog BMW-a te planiranje fizičkog napada na bivšeg predsjednika Dinama Igora Kodžomana koji je dobio policijsku zaštitu i napustio Dinamo.

Kodžoman je na papiru bio predsjednik Dinamove Uprave nakon Mamićevog bijega. Iako praktički nije zalazio u klub, za Dinamo je očito bio koristan kao odgovorna osoba s pravom na potpis. Iz kluba je otišao iznenada, kao što je i došao. 

Uhićen dečki s Knežije 

U vezu sa zapaljenim terencem člana uprave Dinama dovodi se prema neslužbeni informacijama Tomislav Sabljo, 37-godišnji član knežijske skupine kojeg je policija više puta privodila. Krao je automobile, prodavao poluautomatske puške i bavio se dilanjem kokaina i trave. Posljednji put uhićen je u travnju zbog pokušaja protupravne naplate 3500 eura. Povezan je s Đorđem Vuletićem Đokom, 58-godišnjim bivšim policajcem i članom originalne postave dečkiju s Knežije.


Đorđe Vuletić (58) preživio je i suđenje za zločinačku organizaciju knežijske skupine

Antolić: Ne znamo zašto je Dinamo meta napada, nemamo alate da to saznamo

Krešimir Antolić danas je u Dnevniku Nove TV objavio da se Dinamo nalazi u izvanrednom stanju te ponovio tvrdnje koje je ranije iznio Indexu, kako nema sumnje da je palež njegovog terenca povezana s nekim od poslova koje je obavljao u Dinamu ili zagrebačkoj policiji. Nije želio komentirati Sablju te ne ustrajao da nema saznanja zašto je meta napada.

"Ovo je novi čin drame, pokazalo se da su naša upozorenja i bojazan opravdani. Pucali su na Zdravka Mamića, nije riješeno. Pretukli su nam trenera, nemamo nikakvih informacija u počinitelju. Htjeli su pretući i bivšeg predsjednika Uprave Dinama. Zajednički nazivnik ovih radnji je Dinamo", rekao je Antolić.

Na pitanje zna li što je razlog tih napada, Antolić odgovara da nema alate da to dozna.

"Ne možemo ipak gledati stvar van konteksta, svi smo zaposlenici Dinama", rekao je Antolić te ponovio da nema saznanja zašto bi Dinamo bio cilj napada.

"Pismo u kojem smo upozorili na prijetnje i pokušaje preuzimanja kluba ne povezujemo s ovom akcijom jer jasno je da je ona trajala barem godinu dana, kada vidite koliko je to opširno. No potvrđeno je da naš strah ima uporište u realnosti."

Posljednjim uhićenjima problem Dinama nije riješen, tvrdi Antolić.

"Mi i dalje radimo u izvanrednom stanju. Ne zna se tko je pucao na Mamića ni tko je pretukao trenera Dinama. Primamo prijetnje, ali bilo bi neozbiljno da se ja bavim insinuacijama o čemu se radi. Činjenica je da smo nedavno ispred Maksimira vidjeli transparent 'Sve ste bliži Mirogoju', ne znam je li policija to riješila", pojasnio je te na kraju dodao da klub konkretna djela prijavljuje policiji te svoje ljude štiti kroz osobnu zaštitu.

"To je sve što možemo, ne možemo mi tražiti krivce i insinuirati", zaključuje Antolić.

Pročitajte više