Esport

PlayStation 4 uvjerljivo pobjeđuje u ratu konzola, a evo i zašto

Foto: Luka Šangulin/Index

JOŠ od 90-ih godina traje borba za dominaciju na tržištu igraćih konzola. Tvrtke poput Sonyja, Microsofta i Nintenda bore se za prevlast kod igrača, ali posljednjih godina pobjednik je jasan. Prošle je godine PlayStation 4 prodan u 19 milijuna primjeraka, dok je hvaljeni Nintendo Switch prodan u 17,79 milijuna primjeraka. Ukupni rezultat prodaje PlayStation 4 konzole još je impresivniji, prema posljednjim podacima 76 milijuna .Cijelo to vrijeme podaci za prodaju Microsoftove Xbox One konzole nisu niti objavljeni, vjerojatno jer se nemaju čime pohvaliti. Što je to Sony prepoznao kada ostali proizvođači nisu?

>Ove igre za PlayStation 4 ne smijete nikako preskočiti

Microsoft je ponajprije žrtva vlastitih odluka kada govorimo o Xbox One konzoli. Htjeli su previše, željeli da Kinect bio dio standardne opreme zbog čega je cijena bilo nešto viša. Govorilo se da se igre neće moći dijeliti i posuđivati te da će se igrači obavezno morati prijavljivati online. Iako se od većine toga odustalo, šteta je bila napravljena i prije nego je Xbox One službeno krenuo u prodaju. 

Foto: EPA-EFE

Još jedna zanimljivost je i puno bolja pozicija Sonyja na azijskom tržištu na kojem su zbog porijekla tvrtke radili na odnosima puno prije Microsofta u tom aspektu. Danas je PlayStation u Aziji dominantan među igraćim konzolama, a Sony ima dobre odnose i s japanskim proizvođačima igara. 

Sony je napravio odličan posao i po pitanju igranja u virtualnoj stvarnosti dok je Microsoft u tom segmentu potpuno zakazao. Tako čelni ljudi Microsofta vide budućnost Xbox konzola u tradicionalnom igranju, kako su najavili na konferenciji na E3 sajmu dok je PlayStation VR, koji koristimo i mi u Indexovom PlayStation Roomu, svojim igračima dao na raspolaganje i tu mogućnost, uz naravno adekvatnu nadoplatu za potrebnu opremu. VR je daleko od standardne opreme prosječnog hrvatskog gamera, ali pitanje je koliko će dugo tako i ostati. 

Foto: Luka Šangulin/Index

I zasigurno najveći razlog za bolju prodaju PlayStation 4 konzole od konkurencije su ekskluzivni naslovi za tu platformu. The Last of Us, Spider-Man, God of War, Metal Gear, Death Stranding, Shadow of the Colossus, Uncharted, Resident Evil, Horizon Zero Dawn, Detroit: Become Human, The Last Guardian, Bloodborn, samo su neke od najpoznatijih igara zbog kojih se isplati posjedovati Sonyjevu konzolu. Nećemo se zavaravati i Xbox One je dobio neke sjajne igre kao što su Quantum Break, Ori and the Blind Forest, Gears of War i Sea of Thieves, ali nažalost ne dovoljno.

Sony je još 2005. počeo ulagati u manje tvrtke za razvoj igara te im dao dovoljno slobode da realiziraju kvalitetne ideje, onako kako su ih oni zamislili. Dobar je primjer Naughty Dog koji je zaslužan za neke odlične igre. Nakon što su završili Uncharted 2, Neil Druckmann i Bruce Straley dobili su promocije i priliku da rade reboot iznimno popularne igre za PlayStation 2 Jak and Daxter. Međutim, shvatili su da to ne odgovara njihovim željama i tražili su priliku da rade na vlastitoj igri. I tako su napravili The Last of Us, jednu od najboljih igara za PlayStation koznole, ali i uopće.

Screenshot: The Last of Us

Sjajan primjer odličnog posla koji odrađuje Sony je i nedavno izašli God of War koji smo recenzirali prije nekoliko tjedana. Pet godina SIE Santa Monica Studios radio je na razvoju igre koja može funkcionirati kao poseban naslov, ali i dio iznimno popularne franšize. Završni rezultat je nevjerojatna igra koju hvale igrači i kritika, a niti Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije bio dovoljan povod da FIFA 18 prestigne God of War na listi najprodavanijih igara. Koliko je God of War uspješan potvrđuje i činjenica da odmah nakon njegovog izlaska počelo i bolja prodaja same konzole, iako je i Detroit: Become Human izašao nedugo zatim. Sumnjate li u to da je PlayStation 4 najbolje što igraća konzola može ponuditi danas preporučamo vam da ju testirate uz God of War, a onda ponovo razmislite. 

>Je li novi God of War zaista dobar koliko se priča?

Pročitajte više