Plazibat za Index: Doći će me gledati Mandžukić i Modrić, što će mi veća motivacija?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL; Video: Luka Šangulin/Index

OVOG je tjedna pažnja hrvatske sportske javnosti usmjerena prema Rotterdamu, gdje nogometna reprezentacija igra Final Four Lige nacija. Ali između dviju njenih utakmica, u subotu navečer u istom će se gradu još jedan hrvatski sportaš boriti za veliki trofej.

Kikboksač Antonio Plazibat (22-4) bori se za pojas privremenog teškaškog prvaka ugledne organizacije Glory protiv domaćeg borca Tariqa Osara (24-2), koji mu je ujedno momčadski kolega iz čuvenog Mike's Gyma i višegodišnji sparing-partner. Osaro je pravo na borbu s Plazibatom ostvario osvajanjem turnira četvorice izazivača na priredbi Glory 85.

Na Gloryjevu eventu Collision 5 to će biti borba večeri, prvi put bez legendi Badra Harija ili Rica Verhoevena u glavnoj ulozi. Pobjednik će dobiti pravo na borbu za pravi pojas protiv Verhoevena, koji u Gloryju nije izgubio još od njegovog četvrtog eventa davne 2012. godine.

Prilikom nedavnog boravka u Zagrebu Plazibat i Osaro su za Index govorili o nadolazećoj borbi i međusobnom odnosu učitelja i učenika. Obojici smo postavili pet istih pitanja, a Plazibat je rekao da mu je dovoljna motivacija to što će njegovu borbu doći gledati tisuće hrvatskih nogometnih navijača i sami reprezentativci, a prijatelju i protivniku poručio je da će ga nokautirati u prvoj rundi, a zatim ga izvesti na piće.

Je li ti ovo najteža borba karijere jer je protiv prijatelja?

PLAZIBAT: Borio sam se dosad jedino sa znancima na državnim natjecanjima, nismo bili prijatelji, ali smo se znali međusobno. A izvan toga, bila je slična situacija na jednom amaterskom natjecanju s Andrijom Lekićem. Bili smo trenirali skupa u Pit Bullu, ali prošlo je dosta vremena između toga pa nije bila baš ovakva situacija.

Prvi put da se borim protiv nekog ovakvog, je, najteža situacija, najgore... Tako je, nemamo što reći.

OSARO: Ovo je najveća borba u mojoj karijeri do sada, protiv jednog od najvećih boraca u ligi. Borimo se za jedno od najvećih dostignuća u karijeri borca, tako da je ovo zaista najveća borba u mojoj dosadašnjoj karijeri.

Je li pristup drukčiji u odnosu na prijašnje borbe?

PLAZIBAT: Ma sve je isto. Mogu ja pričati da je ovo ovako ili onako, ali u konačnici bilo koji sport je ponavljanje neke rutine u beskraj. To je užasno dosadno, radim jednu te istu rutinu svaki dan, konstantno ide malo pomalo sve bolje i to je to. Spremam se za ovaj meč kao što ću se spremati za Rica i sve ostale.

Znam što trebam napraviti da bih bio fizički spreman, radim klasika, kombinaciju svega, noge, ruke, sve što može skupa, radimo na svemu zajedničkom. Nije samo jedna stvar nego se cijelo vrijeme poboljšavaš. Ako stojiš na mjestu, zapravo ne stojiš na mjestu nego propadaš i zato stalno treba ići naprijed da bi to valjalo.

OSARO: Razlika je u tome što, kad inače treniraš, malo pričaš sranja o protivniku, smiješ mu se, a sad je to moj timski kolega. Čudno je paziti na to što radi pogrešno ili  izdvojiti slabe točke, sad analiziram osobu s kojom volim trenirati. To mi je bezveze, ali pokušat ću izvući najbolje iz svega i uživati u borbi.

Kakvi su bili zajednički sparinzi?

PLAZIBAT: Iskreno, u zadnje vrijeme ja sam njemu više pomagao pripremati se za mečeve i pokazivao mu neke stvari za koje sam znao da radi loše, ukazivao mu na neke greške. I zbog toga i zbog trenera, treninga, svega, on i jest toliko napredovao da je na zadnjem turniru prošao sve nokautom, a prije to nije radio.

On nije egomanijak koji će se lomiti na sparingu, ako ga pogodiš, neće ti ići odmah uzvratiti da dokaže da je bolji, tako da sparinzi s njim nisu bili luđački, on je sparing-partner kakvog želiš imati. Tu će biti za tebe i znaš da postajete bolji. Ima dobru desnu ruku, treba se paziti toga. I ima jake udarce nogom, ali ne koristi ih previše.

OSARO: Za vrijeme jednog od prvih zajedničkih treninga, nakon što sam došao u Mike's Gym, sparirao sam s Plazibatom i tako me udario da sam odmah pomislio kako je on pravi borac. To mi je pomalo bila motivacija da postanem osoba i borac kakav sam danas.

Zato mi je žao što ću se sučeliti s njim, ali što je tu je. Na kraju dana, i ovo je biznis, a mi se moramo potruditi da vi uživate 17. lipnja.

Ima li tvoj protivnik iritantnih osobina?

PLAZIBAT: Stvarno je drag lik. Volio bih reći da nešto ima. Nismo mi prijatelji da smo se družili izvan dvorane, a u dvoranu dođeš, pozdraviš se, odradiš trening i odeš. U tome nisam vidio ništa takvo. On je vidio svoju priliku i želi napraviti najbolje za sebe.

Nemam se što nabrijavati, doći će hrvatska reprezentacija, Mandžukić, Modrić i ekipa će doći gledati moju borbu. Bit će milijun hrvatskih navijača u drugoj zemlji, ja sam glavna borba večeri, prvi put predvodi Collision netko tko nije Badr Hari ili Rico Verhoeven. To su sve motivacije, ne treba mi ništa osim toga.

OSARO: Ne, stvarno volim Plazibata kao osobu. Prizeman je, voli se šaliti kao i ja. Nema ničeg lošeg u njemu što bih mogao iskoristiti kao dodatnu motivaciju, jednostavno je simpatičan i skroman tip koji kaže ono što misli. Volim takve ljude pa nemam ništa za što bih se mogao uhvatiti.

Poruka za protivnika uoči borbe?

PLAZIBAT: Već sam mu rekao da moram to završiti u prvoj rundi, to je to. Prva runda, pola druge, dovoljno. Možemo to brzo riješiti, flaster će se brzo skinuti, možemo poslije toga skupa otići na pivo. Ne pijem pivo, ali popit ćemo nešto drugo.

OSARO: Uživajmo u toj večeri i dajmo fanovima ono što smo i obećali - predivni nokaut.

Pročitajte više