Pletikosa najbolji vratar prvog kola Eura

PREMA službenim stranicama Uefe, Stipe Pletikosa za sada je najbolji golman prvenstva nakon prvog kola sa šest obrana u utakmici protiv Austrije. Našeg vratara slijede Jens Lehmann i Petr Čech sa po pet obrana dok je nezaposlen bio Bogdan Lobont, rumunjski vratar, sa jednom obranom u jedinom susretu bez golova na Euru.

Osim našeg vratara koji je, za sada prvi vratar Eura, Luka Modrić se našao među rekorderima Europskih prvenstava sa najbrže (točno) izvedenim jedanaestercem u povijesti europskih prvenstava.

Zanimljiva je činjenica kako vratari po utakmici pretrče i preko pet kilometara, pa je tako švicarski vratar Diego Benaglio na utakmici protiv Češke pretrčao 5347 metara,samo dvije tisuće manje od našeg Nike Kranjčara koji je protiv Austrije pretrčao 7088 kilometara, dok se naš vratar Pletikosa držao svog peterca i sakupio tek 3098 metara. Najbrži od svih vratara u prvom kolu jest Španjolac Iker Casillas sa prosječnom brzinom od 22.63 km/h.

Prema mjerenjima Uefe najviše točnih uklizavanja i "čistih" oduzimanja lopti imaju Andrea Barzagli u vrlo visokom porazu Italije od Nizozemske (0:3), zatim Čeh Marek Jankulovski sa četiri precizna uklizavanja i oduzimanja lopte. Isti broj uklizavanja ima Nijemac Philipp Lahm, koji je utakmicu protiv Poljske odigrao ispod svog prosjeka i očekivanja.

Xavi Hernandez uzima se za najboljeg veznjaka sa obzirom na 12 pretrčanih kilometara i 80 točnih paseva koje je uputio na utakmici u kojoj je Španjolska u potpunosti nadigrala reprezentaciju Rusiju sa 4:1. Naravno da se na prvom mjestu strijelaca prvog kola Eura nalazi David Villa, Španjolac, koji je na navedenoj utakmici zabio tri komada.

Dosadašnjim nastupima u vezi su se istaknuli Fabregas, Meireles, Ronaldo i sjajan Nizozemac Sneijder koji je prema većini zabio najljepši pogodak prvog kola. Od veznjaka iskazali su se još i Francuz Claude Makelele sa 66 točnih paseva i Angelos Basinas sa 54 pasa.

Villu sa tri pogotka slijedi Lukas Podolski sa dva te Ruud van Nistelrooy i Zlatan Zlatan Ibrahimović sa jednim pogotkom.

R.J.
Foto: Index/AFP

Pročitajte više