SVJETSKO PRVENSTVO U PLIVANJU

Plivač čekićem uništio uzorke testiranja, a sada se čudi što ga nitko ne voli

Foto: Screenshot (Twitter)

BRITANAC Duncan Scott je posljednji osvajač medalje na Svjetskom prvenstvu u plivanju koji je odbio stajati na postolju s kontroverznim Kinezom Sun Yangom.

Prvi je to napravio Australac Mack Horton nakon utrke u kojoj je završio kao drugi, dok je Yang bio pobjednik. Kinez tada nije reagirao, ali sada je bijesno vikao prema Britancu tijekom dodjele dok su kamere ulovile trenutak nakon ceremonije kada je Yang rekao Scottu:

"Ja sam pobjednik, a ti gubitnik."

Yang je vjerojatno najneomiljeniji plivač današnjice zbog svoje kontroverzne prošlosti koja uključuje padove na doping kontrolama.

Uništio uzorke testiranja čekićem

Na Svjetskom prvenstvu u Kazanju 2015. godine Sun se nije pojavio u finalnoj utrci, navodno zbog bolova u prsima. Godinu ranije je bio suspendiran na tri mjeseca zbog dopinga. Nedavno je otkriveno i kako je trostruki olimpijski pobjednik izbjegao suspenziju nakon što je čekićem uništio svoje uzorke krvi. Kineski plivač je negirao optužbe, a FINA je procijenila kako on nije prekršio pravila. Međutim, Međunarodna antidopinška agencija (WADA) je uložila žalbu Arbitražnom sudu za sport u Lausannei (CAS).

Australski mediji su objavili kako je 27-godišnji kineski plivač odbio testiranje jer je smatrao kako službenica nije dovoljno kvalificirana. Potom je ipak dao uzorak, ali je epruveta uništena čekićem. Navodno je Sunova majka bila ta koja je tražila da osiguranje donese čekić i razbije bočice s uzorcima.

Ovakvi prosvjedi rezultirali su pozitivnim reakcijama ostalih plivača, dok je FINA poslala upozorenje Hortonu, a vidjet ćemo hoće li napraviti isto nakon današnjeg poteza Scotta.

"FINA poštuje načelo slobode govora, ali ono se mora provoditi u pravom kontekstu. Kao i u svim većim sportskim organizacijama, naši sportaši i njihovi pratitelji svjesni su svoje odgovornosti da poštuju FINA-ine propise i da ne koriste FINA-ine događaje kako bi dali izjave", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više