PLIVANJE

Plivački skandal osramotio je Australiju

Foto: EPA

AUSTRALSKA plivačica Shayna Jack, višestruka osvajačica štafetnih medalja na velikim natjecanjima, u nedjelju je javno objavila da je pala na dopinškom testu.

I bila bi to samo još jedna u nizu priča o sportašu koji je koristio nedopuštena sredstva da nekoliko dana njen kolega Mack Horton nije učinio nešto što na situaciju baca drukčije svjetlo, otkriva (ne)namjerno licemjerje i čak stvara političku napetost između dviju zemalja.

Ne zna kako je unijela supstancu u organizam

Jack je bila pozitivna na ligandrol, koji je popularan među bodybuilderima, B-uzorak je potvrdio prisutnost supstance, a plivačica tvrdi da ne zna kako joj je dospjela u organizam.

Samo nekoliko dana ranije njen kolega i australske plivačke reprezentacije na SP-u u Koreji odbio je biti na pobjedničkom postolju utrke na 400 m slobodno uz Kineza Sun Yanga, kojeg je ranije nazvao "drogaškim prevarantom".

Kinezi su nakon njegova poteza dignuli prašinu, tamošnji mediji počeli su "udarati" po Australiji, nazvavši je "drugorazrednim građaninom Zapada", a Hortona okarakterizirali kao klauna. A to je još divota u usporedbi s prijetnjama smrću koje je australski plivač primio na društvenim mrežama.

A nakon priznanja Shayne Jack sve je još dobilo veću dimenziju. Počeli su stizati sve jači napadi na internetu te uvrede i na kineskom i na engleskom jeziku.

Horton optužen za licemjerje

"Nisam puno spavala i osjećam se prazno", napisala je Jack u podužem pismu na internetu te dodala kako se mora "suočiti s osudama ljudi koji je ne poznaju". Želi osvjetlati svoj obraz i uvjerava javnost da nije namjerno uzela zabranjeno sredstvo. Kao i u mnogim slučajevima, vjerojatno se radi o nepažnji i kontaminiranim suplementima.

Australija inače ima jasan i čvrst stav prema varalicama, ali kolumnist Sydney Morning Heralda Andrew Wu, čije prezime implicira kinesko podrijetlo, nakon Hortonova istupa podsjetio je kako isti plivač nije kritizirao kolegu iz australske reprezentacije Thomasa Fraser-Holmesa kad je zaradio jednogodišnju suspenziju zbog izbjegavanja dopinških testova.

Tu ga se proziva za licemjerje, a situacija sa Jack također mu ne ide u prilog. Za to je donekle odgovoran i australski plivački savez, u kojem su znali za rezultate Shayne Jack prije nego što je Horton javno prozvao Suna. Glavna operativka saveza Leigh Russell priznala je da je njegov protest bilo "teško gledati", znajući što se sprema kad svijet sazna za Shaynin skandal. Do toga vjerojatno ne bi došlo da savez nije pokušavao prikriti pozitivan test svoje plivačice.

Zbog zataškavanja je i nastao cijeli skandal

"Zataškavanje i prešućivanje istine cijelu priču samo čini još većom i gorom", priznao je Richard Ings, bivši čelnik australske antidopinške organizacije.

A koliko može biti "veća i gora" nego kad se sve prenese na državni vrh? Kina je Australiji najveći trgovinski partner, ali u posljednje vrijeme odnosi su narušeni zbog optužbi za cyber-špijunažu i miješanje u unutrašnju politiku te pritvora australskog pisca.

"Australska vlada bit će vrlo oprezna i pokušat će izolirati ovaj slučaj. Financiranje plivanja i australskog olimpijskog programa je obilato, ali vlada se distancira od ponašanja pojedinaca i njihovih političkih protesta", rekao je profesor međunarodnog prava Donald Rothwell za BBC.
 

Pročitajte više