TRAGIČAN PORAZ Hrvatska se raspala i ostala bez medalje, Slovenci slave senzaciju

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image

HRVATSKI RUKOMETAŠI poraženi su od Slovenije 31:30 u borbi za brončanu medalju na SP-u, nakon još jedne tragične završnice. Hrvatska je imala plus osam 15 minuta do kraja, no nije izdržala.


Slovenia - Croatia - HIGHLIGHTS by videosansebastian

Jedan od najbolnijih poraza Hrvatske

U posljednjih osam minuta igrači Željka Babića ušli su s viškom od pet golova. Raspad kakav se dogodio u završnici utakmice rijetko se viđa. Do 40. minute naši rukometaši su igrali gotovo bez pogreške, što je dokazivao i semafor na kojem je pisalo velikih 24-16. No, uporni Slovenci nisu se predali i na kraju su bili nagrađeni prvom medaljom na svjetskim prvenstvima. Hrvatski su rukometaši uoči dvoboja za broncu imali samo 20 sati za fizički i psihološki oporavak od teško proživljenog polufinalnog poraza u dvoboju s Norveškom.

Na to se nadovezao Domagoj Duvnjak isključenjem zarađenim zbog pretjerane grubosti nakon samo 47 sekundi igre. Slovenija je s igračem više postigla dva, ali i primila jedan pogodak. Do sedme minute Slovenci su vodili 3-2, a onda su zaredali sa pogreškama. Hrvatska obrana je bila pokretljiva i čvrsta, blok previsok za slovenske vanjske igrače koji su u traženju drugih napadačkih rješenja griješili u dodavanjima i otvarali hrvatske kontranapade. Manuel Štrlek je istrčao tri kontranapada, po jedan Duvnjak, Mandalinić i Cindrić. Slovenci su do 17. minute držali korak, a onda su počeli tonuti. Sa po dva pogotka u Šebetića i Cindrića u završnici prvog dijela hrvatska prednost je narasla do najvećih +6 (18-12) u 30. minuti, što su Slovenci uspjeli ublažiti golom u posljednjim sekundama. No, ni to nije moglo umanjiti dojam o napadački najraznovrsnijem i najracionalnije odigranom poluvremenu u Francuskoj.

Slovenija senzacionalnim preokretom potukla Babićeve igrače

U prvih 30 minuta Slovenci su izgubili osam lopti, a naši rukometaši samo jednu. Suprotno očekivanjima, Vujovićeva momčad je djelovala kao da je ona samo 20 sati prije ispustili mjesto u finalu. Slovenija je s dva pogotka otvorila drugo poluvrijeme i došla na tri pogotka zaostatka. No, navike iz prvog poluvremena su zadržali čak i kad su imali igrača više. Nastavili su bacati lopte u ruke našim igračima koji su to koristili za kontranapade. U takvoj igri naša je reprezentacija u 40. minuti došla do ogromnih osam golova prednosti (24-16).

Činilo se da za Slovence povratka više nema. No, samo devet minuta poslije Slovenija je već uspjela prepoloviti zaostatak (27-23) ponajviše zahvaljujući kružnom napadaču Blažu Blagotinšeku. Fizička potrošnja protiv Norveške počela je dolaziti na naplatu, pogotovo kod Domagoja Duvnjaka koji je jedva stajao na nogama. Ipak, nakon pogotka Zlatka Horvata naša je reprezentacija u posljednjih osam minuta ušla sa pet pogodaka prednosti (29-24).

U preostalih pet minuta Slovenci su letjeli terenom, a Hrvati bili samo puki promatrači. Obrana se raspala, napad je bio prespor i bezidejan, a rješenja s klupe nije bilo. Slovenija je u posljednjih osam minuta postigla sedam, a primila samo dva gola. Hrvatska je na 30-31 imala gotovo minutu za napad i još jedan produžetak, drugu večer zaredom. Nažalost, svi su čekali čudo od Domagoja Duvnjaka, čudo koje se nije dogodilo. Slovenija je tako došla do prvog odličja na svjetskim prvenstvima i uzvratila našim rukometašima za poraz prije četiri godine na SP-u u Španjolskoj, također u borbi za brončano odličje. Strijelce Hrvatske predvodili su Cindrić sa sedam, Štrlek sa šest te Duvnjak i Horvat sa po četiri gola. Slovenci su imali trojicu igrača sa po četiri pogotka (Cingesar, Marguč, Bezjak), po tri su postigli Blagotinšek, Gaber i Grebenc. Skok je imao osam obrana, a Lesjak četiri.

Tijek susreta:

31:30 Nevjerojatno, Slovenija vodi! 31:30, zadnja minuta. Idemo u napad, pasivni smo, ne možemo ništa smisliti, prekršaj na Duvnjaku.... Dvadeset sekundi imamo da izborimo produžetke... Sedam sekundi, devet metara za Hrvatsku.... Dule puca, ništa, gotovo jeeee...

Štrlek pod prekršajem, ne pogađa s krila, suci se nisu oglasili...

30:30 Šebetić! Konačno gol! No, Slovenija ne popušta, sada oni lete terenom i zabijaju!

>>> JEDAN RAZLIKE; NOVI GOL SLOVENIJE! Nevjerojatno, potpuno smo pali! Horvat nije uspio zabiti, ali zato jest Cingesar! Slovenija je izjednačila! 

>>> DVA RAZLIKE! Cingesar vraća Slovence potpuno u utakmicu pet minuta do kraja!

>>> SLOVENCI SU SE VRATILI NA MINUS TRI! OPET DRAMA; HRVATSKA HITNO TREBA GOL! Nemamo ideje, Cindriću skida loptu slovenski golman, Kontrec krade loptu, ali ništa od toga

24:19 Cindrić je zabio, ali na drugoj strani Pešić ne uspijeva skinuti sedmerac. 53. minuta, Hrvatska ima plus četiri, vrijeme sporo ide..

23:27 Mučimo se u napadu! Preplovila se prednost, Slovenci su na minus četiri. Hrvatska mora pronaći snage, umor je stigao na naplatu, ali treba izdržati još samo deset minuta...

21:27 Štrlek nas vraća na plus šest.

21:26 Hrvatska rješava vanjske igrače Slovenije, ali i dalje nam stvaraju probleme s crte. držimo pet razlike.

18:25 Novi pogodak Cindrića, obrana je odlična, a Stivi i dalje čuva mrežu..

16:24 Igra se gol za gol, Grebenc je vezao dva pogotka i dao malo nade Sloveniji...

16:23 Sjajna finta Duvnjaka za novi pogodak. Kavtičnik nakon brzog centra promašuje gol. 

15:21 Zabili smo!! Duvnjak je potom zaustavio slovensku kontru i zabio za sedam razlike! Vujović zove time out. 

15:20 Još jedan zicer skida Stevanović! Brani rukom, nogom, kako god treba.

14:18 Zabili su Slovenci dva pogotka, odmah zvoni alarm za uzbunu! Prvi smo primili nakon greške u obrani, a drugi nakon izgubljene lopte u napadu. Ali Stevanović uzvraća s dvije velike obrane. 

Krećemo u drugo poluvrijeme.

13:18 Prolazi Dolenec. Kraj poluvremena. Plus pet ima Hrvatska na poluvremenu. 

12:17 Zagrebaš Cingesar je zabio za Sloveniju, ali Hrvatska tu ne ometa, idemo na plus šest, novim golom Cindrića!!

11:16 Šebetić diže na plus pet, najveća prednost na utakmici!! 

11:15 Sjajan gol Šebetića, Hrvatska ne ispušta vodstvo.  U 27 minuta imamo samo jednu izgubljenu loptu. 

10:13 Bezjak spušta prednost Hrvatske na tri gola. Nitko nije izašao na njega na šest metara, pucao je sa strane.

9:12 Henigman nam radi probleme iz vanjske linije, opet se diže i zabija iz drugog plana.. 

8:12 Kakav gol Mamića za plus četiri!  

> Četvrta obrana Stevanovića. S tribina se čuje "Stivi! Stivi! U boj, u boj"

8:11 Koraci Doleneca, Hrvatska juri u napad, Cindrić ide sam nakon Mamićeve lopte iz sredine i prolazi! 

8:10 Slovenci se vraćaju na pogodak zaostatka, zabili su dva u nizu. Mamić prvi put ulazi u igru, Hrvatska sa sedam igrača. Prošlo je!! Lopta je konačno kod drugog pivota Muse koji je iznudio sedmerac. Lopta je u golu, ali pogodak nije priznat. Zlaja zabija.  

6:8 Nismo se obranili, ali Duvnjak je zabio. Slovenci se ipak vraćaju na minus dva, drži ih Gaber. 

4:7 Mandalinić se diže i zabija! Opet krademo loptu Slovencima i ide nova kontra. Duvnjak na Horvata koji je lobom prebacio slovenskog vratara!

4:5 Zabili smo, ali Slovenija uzvraća. 

3:4 Prvo vodstvo Hrvatske, Štrlek iz kontre! Zabijamo iz kontre, ne izgledamo umorno.

3:3 Prvi pogodak Duvnjaka, treće izjednačenje na utakmici.

3:2 Brani Stevanović, ali Musa je skrivio sedmerac. Vodi Slovenija 3:2. Hrvatska ide u napad sa sedam igrača. 

2:2 Štrlek je zabio iz kontre, ispala je Kavtičniku lopta.

2:1 Vraća se Duvnjak, ali poveli su opet Slovenci. Mandalinić nije uspio uzvratiti u idućem napadu, preprano je pucao vrataru koji ga inače odlično poznaje. 

1:1 Cindrić je izjednačio, na drugoj strani prva obrana Stevanovića. 

1:0 Bezjak, Slovenci vode. 

> Hrvatska otvara susret u istom sastavu kao i protiv Norveške, Setavanović je na golu. Prvi krećemo u napad. Mandalinić na Stepančića, lopta je kod Duvnjaka, lopta ide na krilo na Štrleka, ali brani slovenski golman. Brza tranzicija Slovenaca, uhhh.. Kakav start Duvnjaka, za majicu je potegnuo Slovenca i bacio na na pod. Odmah dvije minute! 

 

Evo sastava:

Zagrijavanje za utakmicu:

Prekrasne slike obišle su svijet: Slovenci i Hrvari zagrljeni uoči velike borbe! (FOTO)

15 minuta prije početka susreta Petar Metličić dao je posljednje izjave i poslao poruku navijačima:

"Mogu vam reći da sam iznenađen s reakcijom igrača nakon teškog i bolnog poraza, ali svi smo bili svjesni da smo dali sve od sebe. Nažalost, nismo imali sreće, vjerujemo a će nam se to danas vratiti. Jedini problem je fizičko stanje, imali smo samo 20 sati".

"Noć je bila teška, nastojali smo da se igrači odmore, jedu i opuste se probaju zaboraviti što je bilo jučer. Igramo za treće mjesto, svi su svjesni što to donosi, vjrujem da ćemo dati zadnji atom snage za pobjedu u ovoj utakmici".

Igrači su izašli na zagrijavanje. Idemo, Hrvatska!! 

 

>>> GDJE PRATITE UTAKMICU? Šaljite nam fotke i videa na desk@index.hr ili putem Facebook stranice Index Sporta

Dresovi su spremni, do utakmice je još samo 60  minuta. Rukometaši će uskoro stići u dvoranu.

 

Hrvatska je iscrpljena nakon što je s Norvežanima odigrala dva produžetka i ostala bez finala u kojem je i domaćin Francuska, koja je presudila Slovencima još u četvrtak. Veselin Vujović imao je dan više za pripremu, a igrači za oporavak i to bi moglo presuditi večeras. To je i jedan od razloga zašto kladionice blagu prednost daju Sloveniji.

U hrvatskom taboru se ne slažu. Igrači Željka Babića obrisali su suze i uoči utakmice sa Slovenijom poručili: "Bilo je teško i emotivno, ali ide se po broncu. Veliko hvala svim navijačima na porukama podrške koje su stizale cijelu noć".

Motivacije igračima neće nedostajati, smatra iskusni hrvatski trener Zlatko Saračević: "Medalja je medalja, nekima je prva. Važno je da smo stalno u borbi za medalju. To je hrvatski i brazilski sindrom - kod nas u rukometu, kod Brazila u nogometu - da je bronca neuspjeh".

Veselin Vujović prema Hrvatskoj ima velike simpatije, ali uoči bitke za broncu najavio je pobjedu.

Prošle godine Hrvatska i Slovenija odigrale su čak četiri međusobne utakmice, a u tim prijateljskim ogledima obje momčadi imaju po dvije pobjede. Na svjetskom prvenstvu igrale su 2013. kada je Hrvatska pobijedila 31:26 u utakmici za treće mjesto.

Evo koji su najveći aduti Hrvatske i Slovenije pred večerašnji okršaj.

Evo što kažu kladionice:

 

Pročitajte više