Pobjeda Francuske u kvalifikacijama za EP, Nizozemska imala 51 udarac prema golu

Foto: EPA

NOGOMETAŠI Francuske i Nizozemske očekivano su pobijedili svoje suparnike u utakmicama 2. kola skupine B kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Francuska je golom Benjamina Pavarda slavila na gostovanju kod Irske, dok je Nizozemska imala lak posao protiv Gibraltara u pobjedi 3:0. Nizozemci su protiv 200. reprezentacije FIFA-inog poretka imali 87 posto posjeda lopte i uputili su 51 udarac prema golu suparnika. Gibraltar nije imao nijedan šut.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOL PAVARDA

Strijelci za Nizozemsku bili su Memphis Depay u 23. minuti te Nathan Ake u 50. i 82. Nizozemska je od 51. igrala s igračem više, nakon što je crveni karton zaradio Liam Walker. Nizozemska je ovim uspjehom stigla do prvih bodova u grupi nakon što je u prvom kolu poražena od Francuske 4:0.

U skupini G Srbija je u Podgorici pobijedila Crnu Goru 2:0 iako je domaćin bio bolji tijekom većeg dijela utakmice. No, Crnogorci su sve svoje šanse propustili, a gosti su mudro čekali i na kraju dočekali pogodak vrijedan tri boda kojeg je zabio Vlahović u 78. minuti, a pobjedu je potvrdio drugi golom, u sudačkoj nadoknadi.

Prvu utakmicu u toj skupini odigrala je Mađarska koja je autoritativno krenula prema Europskom prvenstvu. Pobijedili su Mađari pred svojim navijačima, na Puskas Areni u Budimpešti, Bugarsku s 3:0. Sve je bilo riješeno nakon prvog poluvremena kada je domaćin imao prednost od tri pogotka. Strijelci su bili Vecsei u sedmoj, Szoboszlai u 26. i Adam u 39. minuti.

U skupini E Češka je gostovala u Kišinjevu kod Moldavije prilično osokoljena startnom domaćom pobjedom protiv Poljske od 3:1. No, ovaj put je Češka napadački zakazala te nije uspjela probiti domaću obranu kroz svih 90 minuta, ogled je završio bez golova.

Poljska i njen novi izbornik Fernando Santos su se uspjeli oporaviti od poraza kod Češke. Na domaćem terenu u Varšavi Poljaci nisu briljirali, ali su pobijedili Albaniju 1:0. Jedini pogodak postigao je Swiderski krajem prvog dijela, u 41. minuti. Albanci su tako porazom zakoračili u ovaj kvalifikacijski ciklus.

U skupini F švedski su nogometaši imali loš ulaz u kvalifikacije jer su poraženi na domaćem terenu od Belgije s 0:3. U drugom domaćem nastupu Šveđani su ispravili startnu pogrešku, svladali su Azerbajdžan 5:0. Forsberg je u 38. minuti načeo goste koji su sami sebi presudili.

U 65. je vlastitu mrežu pogodio Mustafazade, a sve je definitivno riješeno golom Gyoekeresa u 79. minuti za 3:0. U završnici su za Šveđane još pogađali Karlsson i Elanga.

Estonci su dugo vremena, u sklopu ove skupine F, prijetili velikim iznenađenjem u Linzu. Naime, golom Sappinena u 25. minuti vodili su protiv favorizirane Austrije sve do 68. minute. Inače, Austrijanci, točnije Gregoritsch, kod 0:0 nisu realizirali jedanaesterac.

No, u 68. je Kainz zabio za 1:1, a Gregoritsch je u 88. minuti ispravio raniju pogrešku te je postigao pogodak za slavlje domaćina 2:1. Austrija je time upisala drugu pobjedu u skupini, dok su Estonci kvalifikacije otvorili porazom.

Rezultati:

skupina B
Nizozemska - Gibraltar 3:0
Irska - Francuska 0:1

skupina E
Moldavija - Češka 0:0
Poljska - Albanija 1:0

skupina F
Švedska -Azerbajdžan 5:0
Austrija - Estonija 2:1

skupina G
Crna Gora - Srbija 0:2
Mađarska - Bugarska 3:0

Pročitajte više