Pobjeda u interesu talijanskog nogometa: Fiorentina slavila VAR penalom u 103. minuti

Foto: Profimedia

NEVJEROJATAN rasplet prve utakmice 38., zadnjeg kola Serie A. Fiorentina je dramatično pobijedila 3:2 kod Cagliarija. Gosti su poveli u 39. minuti golom Giacoma Bonaventure. U 64. minuti izjednačio je Alessandro Deiola. Pet minuta prije kraja Kingstone Mutandwa zabija za preokret Cagliarija, 2:1. No, tada slijedi čudesni prijelaz "iz jedan u dva". 

Minutu prije kraja Nicolas Gonzalez donosi Fiorentini izjednačenje i kada se činilo da će utakmica završiti remijem, čudo. Sudac Alessandro Prontera, koji je inače Cagliariju poništio dva gola, produljio je utakmicu do 13. minute nadoknade i onda je na intervenciju iz VAR sobe dosudio penal za goste. Arthur Melo je zabio za veliki preokret Fiorentine te pobjedu koja je u njezinom interesu, ali i interesu talijanskog nogometa. 

Ovakav rasplet utakmice na Sardiniji odgovara svima tamo. Domaćin Cagliari je kolo ranije osigurao opstanak, pa se nije ljutio zato što je bez boda ostao poslije dva poništena gola i VAR penalom 13 minuta nakon isteka regularnog dijela. Fiorentina je ovom pobjedom osigurala osmo mjesto na kraju prvenstva (iako ima za odigrati još jednu utakmicu) i Europu iduće sezone. No, njena pobjeda nad Olympiacosom u finalu Konferencijske lige idućeg tjedna donijela bi Italiji čak devet mjesta u europskim natjecanjima iduće sezone. 

Deveta, posljednja europska pozicija Italije u Europi, pripala bi Torinu, ako pobijedi rasterećenu Atalantu. To se i očekuje jer su kladionice koeficijent na pobjedu Jurićeve momčadi spustile s 4.00 na 2.00. Klub iz Bergama je naime osvajanjem Europa lige osigurao Ligu prvaka iduće sezone. 

Poraz Atalante u toj utakmici željno iščekuje Roma, ali i cijela Italija. Naime, ako Atalanta sezonu završi na petom mjestu, na kojem je trenutno, Roma bi također išla u Ligu prvaka, pa bi Italija u najjačem natjecanju imala čak šest predstavnika. 

Pročitajte više