Pobjeda u Turskoj kao jedini dokaz da Maccabi nije bio slučajnost

VJEČITI Cibonin talent još uvijek čeka na svoj 20. rođendan, a njegova prisutnost na euroligaškim parketima uvelike se osjeća. Barem se tako može pročitati na službenim stranicama Eurolige. Damir Markota Cibosima je u zadnjim trenucima donio pobjedu protv Milana. Iz prestrašenog dječaka u sekundi se pretvorio u čovjeka odluke, i pogodio za potvrdu nepobijedivosti pod Tornjem.

Anzulović, pak, još čeka na pobjedu u gostima, prvu priliku imat će već u četvrtak, kada Vukove u Turskoj dočekuje naša mala kolonija u sastavu Popović - Prkačin. A naša mala kolonija zapravo i nije tako mala, dapače. Efes svoju igru gradi preko hrvatske poluosovine, i Zula može samo plakati. Jedinio što mu preostaje uoči puta je uzdati se u individualne talente među svojim redovima.

Markota je svakako najveći od njih, navodi se na stranicama Eurolige. Drugi Cibonin strijelac, među trojicom najbojih euroligaških tricaša, još čeka na svoju maturu.

"Žao mi je što još uvijek nismo privukli više publike u Draženov dom, no doma smo jaki, to nitko ne može poreći. Poznajemo dvoranu, atmosfera je odmah drugačija, zapravo nema ništa posebno o čemu bi se tu dalo pričati. Jednostavno volimo igrati doma. Kad idemo u goste, ne znam gdje nastaju problemi. Ne mogu reći da se bojimo naših taktičkih slabosti, trudimo se kao da igramo kod kuće. Gubimo od momčadi koje bi doma s lakoćom pobijedili. Ne mogu objasniti taj, reklo bi se, fenomen." - kazao je Markota.

"Što se tiče moje igre, sve dolazi s većom minutažom. Lani sam u igru ulazio samo protiv slabih momčadi, borio sam se za svaku minutu Ove sezone moje mjesto je zagarantirano pa se mogu pripremiti da što bolje uđem u susret." - dodao je mladi Cibos.

Kao jedan od najboljih jockera s klupe u prestižnom natjecanju, kako ga oslovljavaju na službenim stranicama Eurolige, Markota u svakom trenutku mora biti mentalno spreman za igru. 

"U Ciboni je takav sistem, gotovo nikad ne počinjem utakmicu. U svakoj minuti dajem svoj maksimum, nije mi bitno da li je to na početku ili kraju susreta." - kaže Markota.

Dragocijeno iskustvo Markota je stekao na Europskom prvenstvu za košarkaše do 20 godina, gdje je bio najbolji strijelac. No, Hrvatska je ipak završila tek na 11. mjestu.

"Iako nismo postigli najbolji rezultat, za mene je to prvenstvo nakon dvije godine koje sam u Ciboni prosjedio na klupi, bilo zaista dragocjeno. Vratio sam samopouzdanje i dokazao da znam igrati košarku." - tvrd Markota.

Tužna priča o dječaku koji je za vrijeme rata u Sarajevu krenuo put Švedske, ipak ima sretan kraj. Košarku je naučio igrati sam, prvi trenerski savjet dobio je tek po odlasku iz Skandinavije, a do Cibone je došao preko Interneta. Impresivno, za dječaka kojem se danas sama od sebe nameće uloga lidera. Slično kao i Cibona, treba je samo prihvatiti. Markota ipak ima vremena, dok Ciboni ove sezone Top 16 uvelike ovisi u gostovanju u Turskoj. Jedino pobjeda protiv Efesa može dokazati kako Maccabi nije bio slučajnost.

Pročitajte više