Pobjeda za kraj sezone: U 2010. Blanka opet napada 210 cm

NAJBOLJA svjetska skakačica u vis Blanka Vlašić pobijedila je na mitingu u Solunu sa preskočenih 204 centimetra na zatvaranju atletske sezone. Još je Ana Čičerova ostala je na 202, i Blanka je dobila priliku još jednom napasti svjetski rekord.

Blanka je krenula od 190, bez problema preskočila je i 194 centimetra, a propustila je 197. Lako je preskočila i visinu od dva metra, a Ana Čičerova jedina prati hrvatsku visašicu. Blanka se zaletjela i na 204 te bez problema preskočila. Ana Čičerova ostala je na 202 centimetra i Blanka je pobjednica posljednjeg mitinga ove sezone.

Ostaje joj pokušati još jednom preskočiti svjetski rekord. Letvica je na 210 cm, Blanka traži podršku publike, zaletjela se, ali ruši letvicu u prvom pokušaju. Drugi pokušaj, uzima zalet, izgleda dobro, ali letvica ipak pada. Posljednja prilika za Blanku, publika joj daje podršku, trči, skače, ali nogom zapinje i ruši letvicu. Pobjedom na kraju sezone nikako ne može biti nezadovoljna, a za novi napad na 210 ipak će morati pričekati novu sezonu.

Vlašić je srušila rekord natjecanja, a budući da je ovo bilo posljednje izdanje Svjetskog atletskog finala, taj će joj rekord ostati u trajnom vlasništvu.

Solun joj je u svakom slučaju bio jubilarno 20. natjecanje ove godine na kojem je skakala iznad dva metra, a ukupno 82. u karijeri. Drugo je mjesto na kraju pripalo Čičerovoj (2.00), a treće Talijanki Antonietti di Martino (1.97).

Troje hrvatskih predstavnika prvi put u povijesti

Hrvatska je prvi put u povijesti imala troje predstavnika na Svjetskom atletskom finalu. Andras Haklits je natjecanje u bacanju kladiva završio na sedmom mjestu, jednako kao i na Svjetskom prvenstvu u Berlinu. Taj mu je doseg u Solunu osigurao hitac od 75.35 metara u posljednjoj, četvrtoj seriji. U preostala dva ispravna hica kladivo hrvatskog rekordera letjelo je do 73.19, odnosno 74.72 m.

Pobjeda je pripala olimpijskom pobjedniku i svjetskom prvaku, Slovencu Primožu Kozmusu (79.80).

Sandra Perković je zauzela osmo mjesto u bacanju diska. Europska juniorska prvakinja i hrvatska seniorska rekorderka bacila je disk do 54.87 metara, što joj je bio jedini ispravan hitac u natjecanju. No, i sama pojava u Solunu i pravo nastupa, koje je stekla zahvaljujući pozivnici Međunarodne atletske federacije (IAAF), veliko je priznanje za 19-godišnju hrvatsku atletičarku u njezinoj najuspješnijoj godini u karijeri.

Pobjedu je u Grčkoj odnijela svjetska doprvakinja, Kubanka Yarelis Barrios (65.86).

Pročitajte više