Pobjede Janice i Ivice Kostelića na poštanskim markama

HRVATSKA pošta predstavila je večeras na svečanosti u atriju Muzeja za umjetnost i obrt prigodnu poštanske marke "Pobjede Janice i Ivice Kostelića na Svjetskom prvenstvu u alpskom skijanju, St. Moritz 2003."

Predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza Srećko Ferenčak u kratkom je govoru istaknuo značaj svih uspjeha Janice i Ivice, te njihovu ulogu u promociji Lijepe naše.

Janica Kostelić je u 21. godini postala najtrofejnija hrvatska sportašica svih vremena, a tri posljednje skijaške sezone ostat će u pamćenju, ne samo onih koji su blisko vezani uz sport. Janica je 2001. osvojila Veliki kristalni globus u švedskom Areu. Godina 2002. na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu osvojila je 4 olimpijska odličja, 3 zlata i jedno srebro, što nikada nikome u povijesti olimpijskih sportova nije uspjelo, a na kraju te sezone Ivica se okitio Malim kristalnim globusom u slalomu.

Na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, u veljači ove godine, Janica je Hrvatskoj donijela 2 zlatne medalje - u kombinaciji i slalomu, koj je treće zlato osvojio Ivica u slalomu. Time je Hrvatska s tri zlatne medalje, po uspješnosti bila na drugom mjestu iza Austrije, a ispred skijaških velesila kao što su Švicarska, Italija, Francuska, Švedska, Norveška i Kanada.

Janica Kostelić tako sada u zbirci odličja ima sve što se osvojiti može. Od trofeja Topolino (neslužbenog prvenstva svijeta za djecu) preko juniorskih svjetskih odličja, do osvajanja Malih i Velikih kristalnih globusa, te olimpijskih i svjetskih naslova. Na kraju ove sezone 2002./2003. ponovno je osvojila Svjetski kup, Mali Kristalni globus u slalomu, te treće mjesto u veleslalomu.

Ivica je također imao sezonu za pamćenje, jer je najbolji slalomaš svijeta drugi je u poretku Svjetskog kupa slalomaša i sedmi u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Predsjednik Povjerenstva za biranje motiva, likovnih i grafičkih rješenja na poštanskim markama i vrijednosnicama, predsjednik Matice hrvatske i ravnatelj Moderne galerije Igor Zidić naglasio je da su nakon Salt Lake Citya osmišljene i puštene u opticaj marke s likom Janice Kostelić, a sada se na poštanskim markama nominalne vrijednosti od 3,50 kuna pojavljuju Ivica Kostelić i Janica Kostelić, čije je likove na temelju fotografija Srđana Vrančića dizajnirao Danijel Popović. Marke su izdane u arku od 8 marka i dva privjeska, a izdana je i prigodna omotnica prvoga dana (FDC) i prigodni list.

Pročitajte više