HNL

Počela testiranja igrača na koronu, čekaju se rezultati: Očekuje se pokoji pozitivan

Foto: Pixsell

RIJEKA i Lokomotiva prvi su klubovi u kojima je provedeno testiranje igrača i stručnog stožera na koronavirus uoči nastavka nogometne sezone u Hrvatskoj.

Testiranje se nastavlja svakog dana, a nakon što se odradi u svim klubovima, kreće drugi krug testiranja.

Svaki dan testiranja u dva kluba, danas u tri

"Rezultati testova trebali bi biti dostupni u roku od 24 sata, eventualno nešto više, ovisno o gužvi. Svakog će se dana provoditi testiranje u dva kluba, a danas iznimno u tri", rekao nam je liječnik hrvatske reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, koji je na čelu HNS-ove Radne skupine za povratak natjecanja.

Obvezao se da neće otkrivati raspored testiranja klubova, ali znamo da je danas ono obavljeno u Dinamu, i to tako da su se igračima uzimali brisevi u automobilima na ulazu na parkiralište maksimirskog stadiona.

Uzorke brisom nosa uzimaju klupski liječnici u strogo kontroliranim uvjetima i prema preporukama struke, kaže Bahtijarević. U drugoj fazi testiranja ponovno će se uzimati bris nosa, ali i uzorak krvi. Ako svi testovi budu negativni, natjecanje se nastavlja po predviđenom rasporedu utakmicama polufinala Kupa između Slaven Belupa i Lokomotive 30. svibnja, odnosno Rijeke i Osijeka 31. svibnja, a zatim utakmicama 27. kola Prve HNL narednog vikenda.

No što ako bude pozitivnih testova?

Praćenje igrača je vrlo detaljno

"Osoba koja bude pozitivna svakako mora u izolaciju, a za ostale mjere postupat će se individualno. Prate se svi kontakti igrača, vrsta, način i intenzitet tih kontakata. Ako klubovi poštuju mjere, a nema razloga da mislim da ne poštuju, broj kontakata može se jako smanjiti. Praćenje je vrlo detaljno, iako, naravno, ne možemo govoriti o privatnim kontaktima. O svakom će pojedinačnom slučaju odlučiti nadležni epidemiolog", rekao je dr. Bahtijarević i pojasnio:

"Poduzeli smo čitav niz mjera distanciranja, svlačionice se još ne koriste, to će biti moguće tek od ponedjeljka i to prema strogim pravilima."

U Rijeci se, na primjer, svima koji ulaze u kamp mjeri temperatura na ulasku, dezinficiraju se ruke i obvezno nose maske, a igrači nisu u kontaktu s radnom zajednicom.

Jedan pozitivan slučaj ne znači da bi cijelo natjecanje ponovno bilo odgođeno ili otkazano.

"O prekidu natjecanja ne odlučuje epidemiološka služba, nego Izvršni odbor HNS-a. S obzirom na epidemiološku situaciju i odgovornost koju su pokazali Savez i svi klubovi, vrlo sam optimističan da će se natjecanje nastaviti prema planu i jedva čekam 30. svibnja, ali tek nakon druge faze testiranja moći ćemo preciznije o svemu govoriti", zaključio je dr. Bahtijarević.

Obavit će se oko 800 testova

U Rijeci je testirano 35, a u Lokomotivi 27 igrača, plus stručni stožeri. To znači da će ukupno testiranje u 10 prvoligaških klubova biti napravljeno na 400-tinjak ljudi u dva kruga. Može se očekivati da, zakonom velikih brojeva, poneki test bude pozitivan, ali to nipošto ne znači da će sezona ponovno biti prekinuta.

Bundesliga je prva velika europska liga koja nastavlja s natjecanjem, i to već sutra, iako je cijela momčad drugoligaša Dynamo Dresdena završila u dvotjednoj karanteni zbog pozitivnih testova dvojice igrača te neće nastaviti sezonu kad i ostali klubovi. Trener prvoligaša Augsburga Heike Herrlich također će propustiti početak nastavka natjecanja jer je prekršio pravila karantene odlaskom u trgovinu po pastu za zube i kremu za tijelo.

Pročitajte više