Počinje boj za Ligu prvaka: Ranjeni Arsenal čeka Udinese, "Sturm igra za Austriju"

ŽRVANJ kvalifikacija za Ligu prvaka stigao je do posljednje runde, a večeras (20:45) je na programu pet okršaja play-offa.

U lakšem putu do skupina, dijelu ždrijeba za prvake, igraju se dvije utakmice. Danski Kopenhagen nakon ispadanja Rangersa od Malmoa ples kuglica za play-off dočekao je kao klub s najvećim koeficijentom (impresivnih 51.110), a za protivnika su dobili Viktoriju iz Plzena, koja je lani Sparti otela titulu u češkom prvenstvu.

Stopostotna Viktoria utrpala 13 komada u četiri utakmice

Kopenhagen je prije pola godine igrao osminu finala LP-a i ispao od Chelseaja, a natjecanje je ove sezone započeo u trećem pretkolu gdje je bez većih problema, s ukupnih 3:0, izbacio Shamrock Roverse. S druge strane, od Viktorije je u drugom i trećem pretkolu samo HJK Helsinki bio efikasniji - češki prvak se prošetao protiv Pjunika (9:1), a zatim su s dvije pobjede izbacili Rosenborg, poslavši veliko upozorenje Dancima.

Sturm je u sezoni 1999./2000. iza sebe u skupini ostavio Croatiju, godinu kasnije bili su prvi u grupi (Galatasaray, Rangers, Monaco) što im je bio i posljednji put da su zaigrali među 32 odabrana. Ove godine vide veliku priliku - nakon što ih ždrijeb nije mazio pa su morali izbacivati neugodne Videoton i Zestafoni, posljednja prepreka im je BATE Borisov. U Grazu vlada velika euforija: "Uđemo li u Ligu prvaka, bit će to velika stvar ne samo za nas već i za čitavu Austriju. Dosad smo igrali dosta hrabro i tako ćemo nastaviti, a bilo bi apsolutno ludilo ako uspijemo proći dalje", slažu se trener Franco Foda i 36-godišnji Mario Haas, koji je igrao u oba prethodna nastupa Sturma u Ligi prvaka.

Sturm želi povratak u LP nakon 11 godina, BATE juri euro-skupinu četvrti put zaredom


Pitanje je što će na sve to reći BATE. Bogati klub iz Borisova zadnje tri godine redoviti je sudionik europskih liga (jednom Liga prvaka, dvaput Europa liga), a u ovom potonjem natjecanju uspio je i plasirati se nokaut fazu, gdje je bolji bio PSG. Ovog ljeta protiv Linfielda i Ekranasa (oba kluba izbacili su s po 3:1) odigrali su taman koliko im je trebalo, a za vikend su izgubili od Minska, što ih je poprilično uzdrmalo. "Nismo pokazali ništa od naše uobičajene igre, nedostajalo je pravih prilika, ali nadam se da će nam taj poraz pomoći protiv Sturma. Također, našu šansu vidim i u tome što je austrijsko prvenstvo tek počelo", nada se Gončarenko.

U puno atraktivnijem dijelu play-offa, onom za neprvake, najviše pozornosti plijeni obračun Arsenala i Udinesea, klubova čiji su najbolji igrači ovog ljeta prešli u Barcelona. Englezi su branitelju naslova prodali Cesca Fabregasa, a Talijani Alexisa Sancheza. Nakon što je trajala čitavo ljeto, saga oko Fabregasa jučer je i službeno završila potpisom ugovora za Barcelonu, a Wenger u nedostatku kažnjenih Van Persieja i Nasrija te ozlijeđenih Wilsherea i Diabyja poziva na "snagu i zajedništvo": "Izgubili smo igrača svjetske klase i tužni smo zbog toga, ali ovo je klub koji postoji već 125 godina, i iz kojeg su i ranije odlazili veliki igrači. Sad želimo pokazati da smo dovoljno jaki", ističe Wenger.

"Izgubili smo igrača svjetske klase i tužni smo zbog toga, ali ovo je klub koji postoji već 125 godina, i iz kojeg su i ranije odlazili veliki igrači. Sad želimo pokazati da smo dovoljno jaki", ističe Francuz.

Handanovič: Ne bih se bojao Arsenala niti da im igraju Fabregas, Van Persie i Nasri


I Udinese će na Emiratesu istrčati bez pola ekipe koja je lani ispred Lazija i Rome uzela četvrto mjesto. Uz Sancheza, Friulani su prodali Zapatu (Villarreal) i Inlera (Napoli), a izvan stroja je pouzdani dvojac - branič Domizzi i napadač Floro Flores. No, tu su najbolji strijelac Serie A u prošloj sezoni Antonio di Natale i jedan od najboljih vratara na Apeninima Samir Handanovič, koji s dosta samopouzdanja najavljuje dvoboj u sjevernom Londonu: "Jak je Arsenal, ali ne bih ih se bojali niti da im igraju Fabregas, Nasri i Van Persie. Naš glavni cilj je zabiti pogodak, onda bi imali velike šanse uoči uzvrata. Znamo da nas čeka 60 tisuća ljudi, ali i u Italiji protiv najboljih klubova igramo dobro pa vjerujem da ćemo i protiv Arsenala učiniti isto", rekao je Handanovič.

Najveći upitnik u Twenteu uoči večerašnje utakmice s Benficom bio je vezan uz igranje na stadionu Groisch Veste, gdje se prije nešto više od mjesec dana urušila krovna konstrukcija i pritom usmrtila dvojicu radnike. Ipak, prošle srijede je stigao pozitivan odgovor iz Uefe, a Nizozemci će Portugalce ugostiti na svom travnjaku, nakon što su rumunjski Vaslui u trećem pretkolu pobijediti u Vitesseu. Twenteov trener, iskusni Co Adriaanse, vjeruje da će "timski duh u svlačionici nadjačati sve Benficine talente": "Oni su ekipa s ogromnom napadačkom snagom, ali znaju biti ranjivi. Mi smo kao momčad jači i nadam se da ćemo potisnuti njihovu individualnu superiornost."



U prvom kolu portugalskog prvenstva Benfica je prosula 2:0 vodstvo u gostima kod Gil Vicentea, ali više od kiksa na startu sezone zabrinuo ih je Pablo Aimar, koji je teren napustio šepajući: "On možda ne bude igrao svih 90 minuta, ali mogao bi startati ili izaći nešto kasnije", kazao je trener Jorge Jesus, dodavši kako je "Twente izazov u financijskom i sportskom smislu".

Trener Lyona uoči Rubina: Siguran sam u naš trijumf

U trećem ogledu neprvaka Lyon se nastoji približiti 12. uzastopnom nastupu u skupinama. Protivnik im je Rubin Kazan, kojeg su svi u ždrijebu htjeli izbjeći nakon što su s elegantno izbacili kijevski Dinamo. "Šanse su podjednake, govorio sam to i prije Kijeva, tvrdim to i sada", optimist je napadač Rubina Aleksej Medvedev, kojem bi društvo u vrhu napada mogao praviti Paragvajac Nelson Valdez, od jučer i službeno novi igrač tatarskog kluba.

Lyonov trener Remi Garde uvjeren je u prolaz, iako priznaje Rubinu da je u prednosti zbog toga što su usred sezone: "Mi smo odigrali tek dva kola, ali siguran sam da ćemo ih pobijediti", dodao je Garde.

Pročitajte više