Počinje lov na 16. naslov prvaka Hrvatske

KAKO stvari uoči sezone stoje, Dinamo je unaprijed označen kao novi prvak. Pojačana momčad koja ima ozbiljne planove na europskom planu teško može imati konkurente koji ispadaju od albanskih klubova ili momčadi s Cipra. Ipak, sezona traje 33 kola i samo će kontinuirano osvajanje bodova odlučiti prvoplasiranu momčad prvenstva.

.

Maksimirski klub se, u odnosu na prošlu sezonu u kojoj je dominirao, dodatno pojačao s Jensom Nowotnyem, iskusnim njemačkim reprezentativcem koji je u Bundesligi odigrao deset sezona, a kojem će biti cilj zaustaviti suparnike ispred Dinamovog gola. Stigao je i ponajbolji igrač prošle sezone Davor Vugrinec, vratili se Cvitanović, Agić.. U Dinamu najavljuju nova zvučna pojačanja, dok ostali klubovi Prve HNL financijski ne mogu pratiti Zagrepčane.

Hajduk je doveo novog trenera, Zorana Vulića koji će s novom momčadi (bez Pletikose, Bartulovića, Grgurovića, Cimirotiča, Granića, Kale, Hrmana..) pokušati ove godine izboriti poziciju na vrhu ljestvice, te što prije zaboraviti na prošlogodišnju borbu za Ligu 6.

Riječani su odlaskom Davora Vugrineca i Fredija Bobiča momčad pojačali Bolićem, Bulom i Mikićem, no ispadanje od Ciprana pokazalo je kako još nisu dovoljno uigrani.

Najveće iznenađenje prošle sezone bio je Varteks, koji je izborio treću poziciju i "za dlaku" izgubio Kup, no ove sezone Zlatko Dalić najavljuje tek borbu za ostanak u Ligi. Napustili su ga najbolji igrači te će s "djecom" morati ponovo graditi ekipu i igru.

Osječani se nadaju kako će ove sezone uspjeti ponoviti prošlogodišnji plasman, osvojiti četvrto mjesto te izboriti plasman u Europu. Svjesni su kako će konkurencija biti velika, te da će se Dinamo, Hajduk i Rijeka vrlo brzo odvojiti.

Zagreb je kao najveće pojačanje doveo, kako kaže Ivo Šušak "uvijek neugodnog", Ćiru Blaževića koji će pokušati ponoviti uspjeh Cice Kranjčara te osvojiti prvenstvo s "Pjesnicima". Međutim, pred Ćirom će biti vrlo težak posao.

Kamen Ingrad je ostao bez najboljeg strijelca Srđana Lakića, koji je zadovoljio na probi u berlinskoj Herthi te će travnjak u Velikoj zamijeniti Olimpijskim stadionom u Berlinu. Njegovim odlaskom Veličani su mnogo izgubili.

Igor Štimac napustio je trenersko mjesto u Vinkovcima, a zamijenio ga je Siniša Jalić koji će Cibaliju podrediti Zoranu Zekiću, bivšem napadaču Dinama, Rijeke i Intera.

Elvis Scorija, 35-godišnji trener s petogodišnjim iskustvom i jednim trofejem (Kup s Rijekom) ove će sezone pokušati plasirati u "gornji dom" ljestvice sa Slaven Belupom koju će predvoditi Bojan Vručina i Miljenko Mumlek.

Međimurje i Pula će se ove godine, prema prognozama, boriti za ostanak u Ligi, dok će najinteresantniji biti povratak Šibenčana, koji su izborili prvoligaški status te će svima biti neugodan protivnik.

Iz Prve HNL izravno je prošle sezone ispao Inter, a zamijenio ga je Šibenik. Međimurje je, zbog toga što Belišće nije dobilo licencu za igranje u Prvoj HNL, ostalo u ligi. 

Promijenjen sustav natjecanja

Odlukom Skupštine Udruge Prve HNL odustalo se od Lige za prvaka i Lige za ostanak, te je formirano novo trokružno natjecanje u dva dijela. Glavna zamjerka bila je to što je na kraju sezone, na primjer, Pula Staro Češko na sedmom mjestu imala bod više od četvrtoplasiranog Osijeka.

Nova Liga 12 će se igrati trokružno u dva dijela. Prvo se igraju dva kruga od 22 utakmice, a za posljednjih 11 kola raspored će biti određen po plasmanu, domaćinstvo više dobit će prvoplasiranih šest momčadi.

Pet novih trenera za novu sezonu

Od 12 trenera, koje je prvoligaše (ukljućujući i Šibenik) vodilo prošle sezone, na klupama ostaju Josip Kuže (Dinamo), Dragan Skočić (Rijeka), Zlatko Dalić (Varteks), Ivo Šušak (Osijek), Elvis Scoria (Sl. Belupo), Stanko Mršić (Međimurje) te Ivan Pudar (Šibenik).

Prve ljude struke zamijenili su Hajduk (Zoran Vulić), Kamen Ingrad (Ante Čačić), Zagreb (Miroslav Blažević), Pula (Branko Tucak) i Cibalia (Siniša Jalić).

Dosadašnji prvaci bili su Dinamo, Hajduk i Zagreb:

Dinamo 8 naslova (1993, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2003, 2006)
Hajduk 6 naslova (1992, 1994, 1995, 2001, 2004, 2005)
Zagreb 1 naslov (2002)

Raspored prvog kola Prve HNL:

Subota 29. srpnja 2006, 18.00

MEĐIMURJE - HAJDUK
 
Subota 29. srpnja 2006, 20.00

KAMEN INGRAD - ZAGREB
 
ŠIBENIK - OSIJEK

Subota 29. srpnja 2006, 20.15

 
DINAMO - SLAVEN BELUPO 
 
Nedjelja, 30. srpnja 2006, 18.00
 
CIBALIA - RIJEKA
 
PULA - VARTEKS

Srđan Hebar

Pročitajte više