PREMIER LIGA

Počinje nova sezona Premier lige. Tko će biti prvak, a tko ispasti?

Foto: Profimedia

VRIJEME je ponovno za pogled u kristalnu kuglu i predviđanje konačnog ishoda sezone 2022./2023. u Premier ligi. Prošle sezone pogodili smo redoslijed vodeća tri kluba, kao i ispadanje Burnleyja i Watforda. Međutim, suzdržani optimizam za Manchester United i pesimizam za Brentford bili su daleko od realnosti, za BBC piše glavni nogometni komentator Phil McNulty dodajući kako treba imati na umu da je do kraja prijelaznog roka ostalo gotovo mjesec dana.

Quiz Maker - powered by Riddle

1. Manchester City

Prošla sezona: prvak

Manchester City bio je prvak Premier lige u četiri od prošlih pet sezona i očekujem da će nakon još jedne izravne borbe s Liverpoolom ostati na samom vrhu. Dovođenje Erlinga Haalanda rješava glavnu manu ove veličanstvene momčadi, tendenciju da ne realizira mnoge prilike koje stvara. On je dokazano visoka klasa i jedan je od najtraženijih napadača u svjetskom nogometu.

Engleski veznjak Kalvin Phillips također je idealna zamjena za Fernandinha, dok će Jack Grealish biti bolji jednu cijelu sezonu pod vodstvom Pepa Guardiole. Guardiola se oprostio od ključnih igrača u svojim uspjesima, Raheema Sterlinga, Gabriela Jesusa i Oleksandra Zinčenka, ali City ne izgleda ništa slabije nego prošle sezone.

2. Liverpool

Prošla sezona: 2.

Uistinu izvanredna prošla sezona završila je tako što su propustili naslov u posljednjem kolu, izgubili su i finale Lige prvaka od Real Madrida, ali su osvojili FA kup i Liga kup, oba na jedanaesterce protiv Chelseaja.Očekujte da će se ponovno boriti na svim frontama i izazivati City do samog kraja, osiguravajući barem jedan trofej.

Sadio Mane je vrlo očit gubitak, ali napadač Darwin Nunez dolazi iz Benfice s velikom reputacijom i već je pokazao što će ponuditi. Pripazite na mogućnosti Fabija Carvalha - ozbiljnog talenta u Fulhamu prošle sezone.

3. Tottenham

Prošla sezona: 4.

Dijelim velika očekivanja sa Spursima ove sezone jer su oni sada u rukama jednog od velikih svjetskih trenera Antonija Contea, koji će dati i zahtijevati pobjednički mentalitet koji nedostaje ovom klubu. Conte je također uvjerio predsjednika Daniela Levyja da je dogovore najbolje sklopiti rano, tako da je došlo do ozbiljnog jačanja momčadi.

Richarlison, koji je za 60 milijuna funti odštete došao iz Evertona, daje ionako zvjezdanom napadu novu dimenziju i dodatnu dubinu, dok je Yves Bissouma bio izvanredan u Brightonu na sredini terena prošle sezone. Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić donijet će iskustvo, kvalitetu i svestranost.

4. Chelsea

Prošla sezona: 3.

U Chelseaju nikad nije dosadno, ali ovog ljeta dogodila se drukčija vrsta turbulencije s novim vlasnikom Toddom Boehlyjem i Barcelonom, koja je namjeravala ukrasti planirane prinove Raphinhu i Julesa Koundea.

Trener Chelseaja Thomas Tuchel također je izrazio određeno nezadovoljstvo, ali ovo je klub za koji se čini da cvjeta unatoč nestabilnosti i teškoćama kada sezona počne.

Dolazak Raheema Sterlinga iz Manchester Cityja pokazuje snagu Chelseaja, dok je Kalidou Koulibaly dugo bio hvaljen kao jedan od najboljih braniča. Od njega će se očekivati da popuni dio praznine nastale odlaskom Antonija Rudigera u Real Madrid. Očekujte još velikih prinova, primjerice Marca Cucurellu iz Brightona. Od Chelseaja se uvijek mogu očekivati trofeji.

5. Arsenal

Prošla sezona: 5.

Arsenal i trener Mikel Arteta ostali su frustrirani jer su propustili plasman u Ligu prvaka, ali postoji mnogo toga pozitivnog u ljetnim transferima i vjerojatno će biti još toga.

Vidim ih kako se opet bore za prva četiri mjesta jer su potpisali ugovor s napadačem Manchester Cityja Gabrielom Jesusom - rijetkim primjerom dogovora koji je dobar za sve strane - te njegovim kolegom Oleksandrom Zinčenkom, koji dodaje ne samo kvalitetu već i iskustvo onoga što je potrebno za pobjedu pod pritiskom. Fabio Vieira, 34 milijuna funti vrijedna prinova iz Porta, povećava snagu veznog reda.

Ovo je velika sezona za Artetu, ali on ima potpuno povjerenje uprave Arsenala i momčad je dobro izgledala u predsezoni. Treba mu plasman među prva četiri i konkurentnost u trofejima i mislim da bi Arsenal to mogao učiniti. Ipak, ne vidim ih kao konkurente za naslov.

6. Manchester United

Prošla sezona: 6.

Totalni horor show prošle sezone s otpuštenim Oleom Gunnarom Solskjaerom i Ralfom Rangnickom bez ikakvog utjecaja, prije konačnog imenovanja trenera Ajaxa Erika ten Haga. Cijelom klubu treba resetiranje i svatko tko očekuje čuda od Ten Haga mora biti svjestan da se on upušta u rješavanje problema u svlačionici i ozbiljnog nedostatka kvalitete.

Želja Cristiana Ronalda za odlaskom zasjenila je predsezonu, dok Ten Hag ide s onim što zna u potpisivanju braniča Lisandra Martineza zajedno s naizgled beskrajnom potragom za Frenkiejem de Jongom. Christian Eriksen pružit će lukavost i kvalitetu u veznom redu nakon što je dokazao da se vratio u formu u Brentfordu. Kako će se uskladiti s Brunom Fernandesom?

Ten Hag treba više snage u napadu, a također će se nadati da će igrači poput Harryja Maguirea i Marcusa Rashforda oživjeti svoju staru formu i da Jadon Sancho može pokazati zašto je procijenjen na 73 milijuna funti. Proboj među najbolja četiri i kup najbolja su oklada. Pretendenti na naslov? Nema šanse.

7. West Ham

Prošla sezona: 7.

West Ham je imao izvrsnu sezonu pod Davidom Moyesom, ali bi neuspjeh u Europskoj ligi mogao smatrati velikom propuštenom prilikom. Moyes će ovaj put željeti barem isto s novim licima u svojoj momčadi i izvanrednim Declanom Riceom koji je još uvijek u srcu svega što West Ham radi, zajedno s Jarrodom Bowenom.

Mnogo će ovisiti o tome kako će se njihovo pojačanje iz Sassuola, Gianluca Scamacca, vrijedno 30.5 milijuna funti, snaći u Premier ligi, ali on dolazi sa sjajnim referencama i budite uvjereni da će Moyes svakog novog igrača marljivo proučavati kako bi zadovoljio njegove potrebe. Nazire se još jedna dobra sezona za West Ham i potencijalni uspjeh u kupu.

8. Aston Villa

Prošla sezona: 14.

Očekujem veliki napredak od Ville ove sezone s trenerom Stevenom Gerrardom koji je imao vremena da u predsezoni prenese svoje ideje i uklopi nova lica koja je doveo ambiciozni vlasnik. 

Villa je pomogla Gerrardu tako što je rano obavila posao u prijelaznom roku i izgleda dobro, s tim da je Philippe Coutinho potpisao za stalno, a visoko cijenjeni par braniča Diego Carlos iz Seville i Boubacar Kamara iz Marseillea daju pravu kvalitetu. Moraju se riješiti nedosljednosti koja je toliko frustrirala Gerrarda prošle sezone, ali on će očekivati velike stvari od Ville - i od sebe.

9. Newcastle

Prošla sezona: 11.

Velika očekivanja nakon izvrsnog drugog dijela sezone pod novim trenerom Eddiejem Howeom i nakon dolaska kontroverznog vlasnika kluba iz Saudijske Arabije.

Unatoč svim fantastičnim pričama o hollywoodskim prinovama, Newcastleov prijelazni rok bio je solidan i razuman, ali ne i spektakularan, koristeći zdrav razum umjesto rasipanja novca. Bit će snažan iskorak ako uspiju odvesti Jamesa Maddisona iz Leicester Cityja.

Engleski vratar Nick Pope izvrsno je pojačanje, dok se Sven Botman iz Lillea smatra braničem koji obećava. Prva faza postavila je temelje za poboljšanje mentaliteta i kvalitete, s Kieranom Trippierom i Danom Burnom koji su donijeli iskustvo, a Brunom Guimaraesom za onu pravu "X faktor" klasu.

Chris Wood se mučio, ali Callum Wilson je uvijek prijetnja, zajedno s nepredvidivim Alainom Saint-Maximinom - iako će Howe morati unijeti više vatrene moći.

Vidim sezonu dobre konsolidacije, što bi trebalo zadovoljiti Toon Army jer će ovo biti stabilna obnova, a ne brzi popravak suludim trošenjem.

10. Leicester

Prošla sezona: 8.

Brendana Rodgersa visoko ocjenjujem i ima toliko talenta u njegovoj momčadi, ali postoji osjećaj da je zamah izgubljen. Dosad su imali neaktivno transferno ljeto, s više razgovora o odlascima poput Jamesa Maddisona, Yourija Tielemansa i Kaspera Schmeichela nego o dolascima.

Kad bi svi oni otišli, to bi napravilo veliku rupu u svlačionici Leicestera i ostavilo ozbiljne praznine koje treba popuniti. Rodgers je dosegao ključnu točku svoga mandata nakon što je osvojio FA kup i dva puta propustio Ligu prvaka posljednjeg dana sezone.

Rodgers je želio "zdravu promjenu" kako bi pomladio svoju momčad, ali dosad to nije uspio. Pred nama su ključni tjedni i ako Rodgers uspije, predviđanje sredine tablice moglo bi biti pesimistično.

11. Brighton

Prošla sezona: 9.

Graham Potter obavio je izvanredan posao u Brightonu i pred kraj prošle sezone postigao je velike rezultate koje je njihov atraktivan nogomet zaslužio, poput pobjede protiv Manchester Uniteda te pobjeda u gostima kod Arsenala i Spursa u uzastopnim utakmicama. Čini se da su dani blizu dna Premier lige završili pod ovim visoko cijenjenim trenerom.

Nema razloga očekivati ništa osim još jedne vrlo pristojne sezone, iako Chelsea još može dovesti talentiranog španjolskog lijevog beka Marca Cucurellu. Bio bi to udarac za Brighton, kao i odlazak Yvesa Bissouma u Spurse, ali Potter je dovoljno talentiran da pronađe način za oporavak.

Brightonova mana prošle sezone bila je što nisu realizirali brojne šanse koje su stvorili. Čovjek za kojeg se nadaju da će to riješiti je turski napadač Deniz Undav, koji je potpisao ugovor u siječnju, ali je potom bio na posudbi u bivšem klubu Royale Union Saint-Gilloise. Postigao je 27 golova u 41 nastupu i bio je nogometaš godine u Belgiji.

Potter je također investirao u budućnost potpisivanjem ugovora s mladim napadačima Juliom Encisom iz Libertad Asunciona u Paragvaju i Simonom Adingrom (Obala Bjelokosti) iz danskog Nordsjaellanda.

12. Wolverhampton

Prošla sezona: 10.

Wolvesi su izblijedjeli prošle sezone nakon što su dugo izgledali dosta dobro. Trener Bruno Lage usvojio je progresivni napadački stil nakon što je naslijedio Nuna Espirita Santa.

Sada stabilni u Premier ligi, nadaju se da će se isplatiti transfer Hwang Hee-Chana, koji je nakon posudbe prošle sezone iz RB Leipzigu sada potpisao trajni ugovor, dok će Nathan Collins, 20.5 milijuna funti vrijedna prinova iz Burnleyja, priključiti obrani koju vodi kapetan Conor Coady.

Ako Wolvesi mogu zadržati Rubena Nevesa, onda uopće nema razloga zašto ne bi mogli imati još jednu pristojnu sezonu i možda još jednom doći do prvih 10. Potencijalni gubitak napadača Raula Jimeneza na duže razdoblje nakon što se ozlijedio u predsezoni također bi mogao imati ozbiljan utjecaj na njihovu izvedbu.

13. Crystal Palace

Prošla sezona: 12.

Patrick Vieira ostavio je veliki dojam u svojoj prvoj trenerskoj sezoni Selhurst Parku, ali će dalje morati bez Conora Gallaghera koji se s posudbe vraća u matični Chelsea.

Međutim, imat će Cheicka Doucourea, veznog igrača Malija kojeg je Vieira sa zadovoljstvom doveo iz Lensa za 21 milijun funti. Sam Johnstone solidno je vratarsko pojačanje. Bit će intrigantno vidjeti može li Vieira izvući boljitak iz Palacea, ali svakako ne očekujem da ću ih vidjeti kako se bore za ostanak.

14. Everton

Prošla sezona: 16.

Ovo je pozicija nakon koje dolaze momčadi koje bi mogle završiti u borbi za ostanak. Everton je imao užasnu prošlu sezonu nakon neuspjeha trenera Rafaela Beniteza, kojeg je naslijedio Frank Lampard i uspio izboriti ostanak.

Everton je nekako preživio više zahvaljujući naporima navijača nego igrača. Oni će opet biti potrebni dok se klub bori s financijskim ograničenjima, prodajom glavnog strijelca Richarlisona Spursima i ishodom toliko hvaljene strateške revizije - koja je bila vrlo nejasna, manjkava u detaljima i provedena od strane vlasnika i uprave koji su donosili vrlo štetne odluke o transferima.

Imam osjećaj da će se spasiti i ovaj put, s Dwightom McNeilom i Jamesom Tarkowskim kao pametnim transferima iz Burnleya i još nekima koji se očekuju.

15. Brentford

Prošla sezona: 13.

Brentford je sezonu završio u udobnoj poziciji, uvelike potpomognut dovođenjem Christiana Eriksena, koji je zaustavio slobodni pad i odigrao vrlo impresivno nakon što je doživio srčani zastoj dok je igrao za Dansku na Euru 2020. Potom je otišao u Manchester United.

Eriksen ostavlja veliku prazninu, ali trener Thomas Frank pokazao se lukavim i mislim da će Beesi opet ostati u ligi, iako će morati napraviti još jedan dobar start. Moraju zadržati Ivana Toneya u napadu, dok će Ben Mee iz Burnleya dodati iskustvo u obrani, a Keane Lewis-Potter, doveden iz Hull Cityja za 20 milijuna funti, ima mnoštvo obožavatelja u Premier ligi. Treba ga pratiti.

16. Leeds

Prošla sezona: 17.

Leeds je izborio ostanak u posljednjem kolu prošle sezone i nakon toga je izgubio dva najutjecajnija igrača u Raphinhi i domaćem heroju Kalvinu Phillipsu. To otežava život Jesseju Marschu dok pokušava obnoviti ono što je naslijedio od Marcela Bielse.

Mislim da će Leeds, poput Evertona, preživjeti na temelju fanatične i nepokolebljive podrške koju ima kod kuće. Elland Road mora biti njihova utvrda - inače bi mogli biti u nevolji.

Marsch je doveo krilnog igrača Brendena Aaronsona iz Red Bull Salzburga i veznog igrača RB Leipziga Tylera Adamsa, dvojicu Amerikanaca koji su prije radili s njim. Isto vrijedi i za braniča Rasmusa Kristensena, također dovedenog iz Salzburga.

Kolumbijski krilni napadač Luis Sinisterra stigao je iz Feyenoorda za 21 milijun funti kako bi osnažio napad, a Leeds se nada da se ozljeda tetive pred sezonu neće pokazati previše problematičnom.

Ovo je veliki iskaz povjerenja u Marscha, koji želi ostaviti svoj pečat u klubu. Leeds je još jedna momčad kojoj treba dobar start ili bi vremena mogla biti vrlo teška. Leeds mora održavati Patricka Bamforda u formi. I zadržati Jacka Harrisona.

17. Southampton

Prošla sezona: 15.

Velika sezona za trenera Ralpha Hasenhuttla, koji je osjetio snagu bijesa navijača tijekom lošeg kraja ligaške sezone u kojoj su Saintsi izgubili devet od zadnjih 12 utakmica. Trebat će mu snažan početak sezone da opovrgne tvrdnje kako je njegov mandat u klubu potrošen.

Hasenhuttlov rad u prijelaznom roku uglavnom se fokusirao na mlade, s tinejdžerima Romeom Laviom i Sekou Marom koji dolaze iz Manchester Cityja i Bordeauxa. Novi branič Armel Bella-Kotchap, potpisan iz Bochuma, ima tek 20 godina. Mnogo će se očekivati od Joea Ariba koji je došao iz Rangersa.

Southampton je zadržao kapetana Jamesa Ward-Prowsea dalje od interesenata. On će biti ključ njihove sezone, za koju očekujem da će biti posvećena bijegu od problema. Nisam siguran da će ostati u ligi.

18. Nottingham Forest

Prošla sezona: pobjednik doigravanja u Championshipu

Nottingham Forest obilježio je povratak u Premier ligu nakon 23 godine skupim i spektakularnim udarom na tržište transfera. Vlasnik Evangelos Marinakis nagradio je izvrsnog trenera Stevea Coopera stavivši mu na raspolaganje sredstva za koja se nada da će osigurati opstanak dvostrukom europskom prvaku.

Postoji element kockanja jer se Cooperovo briljantno pomlađivanje temeljilo na sjajnom momčadskom duhu, a uvijek postoji rizik u uključivanju mnogo novih lica.

U njihovu obranu, nisu imali drugog izbora nego krenuti u ovu obnovu jer je otišlo sedam od 14 igrača koji su sudjelovali u finalnoj pobjedi u doigravanju protiv Huddersfield Towna, uključujući vratara Bricea Sambu i niz posuđenih igrača, kao što su branič Djed Spence, koji se pridružio Spursima.

Jesse Lingard je najatraktivnija prinova, došavši iz Manchester Uniteda bez odštete. Odlučio se za Nottingham Forest ispred West Hama i imat će veliku odgovornost u ovoj obnovljenoj momčadi.

Ali zabrinut sam zbog velikog broja prinova u Forestovoj momčad nakon uspjeha prošle sezone, čak i uz Cooperovu stručnost. Otuda i ovo pesimistično predviđanje. Smatram da će Forest ispasti, ali mislim da bi mogli uvući druge u tu borbu i možda će ipak ostati.

19. Fulham

Prošla sezona: prvak Championshipa

Marco Silva napravio je dobar posao u vraćanju Fulhama u Premier ligu prošle sezone, ali će se sada suočiti s borbom za ostanak. Mnogo toga će počivati na talismanu Aleksandru Mitroviću koji je prošle sezone zabio 43 gola. Morat će biti u dobroj formi, Fulham će također morati zamijeniti talentiranog Fabia Carvalha nakon njegovog prelaska u Liverpool.

Silva će polagati velike nade u novog portugalskog veznjaka Joaa Palhinhu i Andreasa Pereiru, dovedene iz Manchester Uniteda, dok bivši vratar Arsenala Bernd Leno donosi sposobnost i iskustvo u Premier ligi, ali još uvijek je teško predvidjeti bilo što drugo osim borbe za ostanak. Stječe se dojam kako je trener svjestan da mu je potrebno puno više pojačanja.

20. Bournemouth

Prošla sezona: doprvak Championshipa

Scott Parker je vratio Cherriese, ali će se boriti da izbjegne istu sudbinu koju je doživio kada je ispao s Fulhamom. Kao i kod Fulhama i Mitrovića, mnogo će ovisiti o tome hoće li Dominic Solanke moći prenijeti u Premier ligu onaj osjećaj za gol koji ga je činio tako moćnim u Championshipu. S Chelseajem i Liverpoolom se dosta mučio.

Marcus Tavernier iz Middlesbrougha bio je glavna ljetna prinova, ali Cherriesima će trebati puno više od njega. Ostanak bi se smatrao uspjehom, ali ne mogu reći da sam uvjeren da će se to dogoditi.

Pročitajte više