Počinje Premiership: Kalinić tragovima Shearera, Modrić i Dudu spremni za sezonu života

U SUBOTU počinje nova, 18. sezona najcjenjenije nogometne lige na svijetu, engleskog Premiershipa.

U posljednjih 17 spektakularnih godina, najuspješniji klub bio je Manchester United sa čak 11 titula pod patronom čuvenog Alexa Fergusona. Iza njega slijedi Arsenal sa tri, Chelsea sa dva i Blackburn Rovers sa jednim naslovom, onaj Blackburn sa Alanom Shearerom koji je, nadaju se mnogi, nasljednika dobio u vidu Nikole Kalinića. Novu sezonu od 38 kola sutra će otvoriti Chelsea i Hull City na Stamford Bridgeu.

Nikada Hrvatska nije imala toliko nogometaša na Otoku kao ove godine, njih petoricu (Eduardo, Modrić, Kranjčar, Ćorluka, Kalinić) i upravo zato ova sezona bit će za nas najzanimljivija do sada. Uistinu nema dvojbe da nas očekuje puno uzbuđenja.

Luka Modrić

Mislimo da je ovo sezona u kojoj će Modrić doživjeti pravu afirmaciju nakon koje bi mogao prijeći u neki europski gigant. Luka je prvo ime Spursa, Redknapp mu je pronašao mjesto na lijevoj strani veze i to mu najviše odgovara. I Modrić se dosta tražio otkad je iz Dinama prešao na Otok i na njegovu adresu je stizalo dosta kritika nakon prvih utakmica. Razloga za to je nekoliko - Modrić se tada još nije bio adaptirao na engleski nogomet, Tottenham je u to vrijeme igrao očajno, a tadašnji trener Juande Ramos ga je držao na zadnjem veznom. Dolaskom Harryja Redknappa stvari su se popravile, Modrić se dizao, a time i igra Tottenhama. Ovo smo se ljeto iz pripremnih utakmica i nastupa za reprezentaciju da je fizički napredovao stoga od njega očekujemo veliku sezonu.

Eduardo

Tko zna što bismo sad gledali od Eduarda bio da nije bilo divljačkog starta Martina Taylora... S terena je izbivao više od godinu dana, ali je na utakmici s Bjelorusima pokazao da se potpuno vratio. Da će biti pravi u Minsku znali smo nakon priprema za sezonu, dvaput je zabio mađarskom Szombathelyju, a potom i Rangersu. Teško je naći igrača poput njega, sa strašnim osjećajem za gol i da zabija nevjerojatnom lakoćom... Ovo bi također mogla biti njegova sezona, a konkurencija u napadu je oslabila odlaskom Adebayora. Uz Modrića, od njega se najviše očekuje.

Vedran Ćorluka

Vedran Ćorluka je u svoje dvije godine Premierlige stekao poprilično iskustva. Iako su 23, Čarli djeluje kao stari rutiner, siguran je i rijetko griješi. Protekle sezone je odigrao 34 utakmice u Premierligi što dovoljno govori o njegovoj konstantnosti. Iako je bio desni bočni, Redknapp ga sve češće koristi kao stopera budući da King, Woodgate i Dawson imaju problema s ozljedama, a kako se snalazi na tom mjestu najbolje je pokazao protiv Bjelorusije u drugom poluvremenu. Ukratko, igrač na kojeg se Redknapp može osloniti.

Niko Kranjčar

Niko Kranjčar je rekao kako neće napuštati Pompeye dok mu ne istekne ugovor pa mu nemamo razloga ne vjerovati. Niko je najavio odlazak na ljeto nezadovoljan što klub nije doveo pojačanja, došli su tek Finnan i Mokoena. Kranjčar će najbolje posvjedočiti Kaliniću da je u Engleskoj potrebno proći proces prilagodbe na tamošnji čvrsti nogomet. Kad je Niko 2006. došao iz Hajduka u Portsmouth, nije se dobro snašao, imao je višak kilograma i trkački nije mogao parirati konkurenciji. Međutim, s vremenom je brusio formu, smršavio i postao član udarne postave. Ove sezone su otišli neki od najboljih igrača poput Johnsona i Croucha pa se Niko prometnuo u ključnog igrača. U klubu ga obožavaju, a vole ga i navijači. Jedini problem je što je u posljednje vrijeme imao problema s ozljedama. Problem je i što mu u Portsmouthu ove sezone slijedi borba za opstanak.

Nikola Kalinić

Nakon što su ga selili po cijeloj Europi, od Rusije do Portugala, Nikola Kalinić je na kraju ipak uspio naći klub. Ali, ni to nije prošlo glatko, prvo je trebao prijeći u Portsmouth, ali su Mornari u posljednji trenutak snizili ponudu. Nakon toga je uspio srediti transfer u Blackburn, no i to su morao dosta namučiti oko dobivanja radne dozvole. Sad je sve to iza njega i može se posvetiti svojim igrama. Iako je u Hrvatskoj "Kale za penale" dosta osporavan, mišljenja smo da se radi o rijetkom talentu. Navijači Hajduka mu zamjeraju što je bacio kapetansku traku, izjavu "što dalje od Hajduka", a navodno je i zgužvao i bacio novi ugovor koji mu je bio ponuđen na Poljudu. I Kaliniću će trebati neko vrijeme da se prilagodi otočkom nogometu, pogotovo jer u posljednje vrijeme nije trenirao zbog nesuglasica oko ugovora s Hajdukom. U Blackburnu su uvjereni da su kupili pravog napadača, a sad je na njemu da to potvrdi, ali to ne treba očekivati odmah. Protiv Manchester Cityja sigurno neće nastupiti jer se u petak vraća iz Beograda gdje je išao po vizu, a nije izvjesno da će igrati ni u prvih nekoliko kola.  Kale će imati tešku zadaću zamijeniti Roquea Santa Cruza i Matta Derbyshirea i postati novi Shearer. Klub je za njih dobio 21 milijun funti, doveli su Kalinić i Di Santa koji će morati pomoći Benniju McCarthyju u napadu.

ManU

Manchester United ide po četvrti naslov zaredom, a ove sezone će imati opaku konkurenciju. Manchester je s Old Trafforda ispratio najskuplje noge svijeta, Cristiana Ronalda, Tevez je prešao u City i sad Crveni vragovi moraju dokazati da mogu bez njih. Golove će morati zabijati Rooney, Berbatov, prinova Owen ili mladi Macheda. Ferguson je za ovu sezonu doveo tek Owena i Valenciju, Manchester je definitivno lošiji nego prošle godine, no s tim Škotom se nikad ne zna.

Chelsea

Neobično je mirno ovog ljeta bilo na Stamford Bridgeu. Blues se nije previše pojačao, a nije imao ni previše razloga za to budući da su ostali svi ključni igrač. Najveće pojačanje će im sjediti na klupi, Carlo Ancelotti je iz Milana došao pokoriti Premierligu. Guus Hiddink mu je u ruke ostavio iznimno jaku i uigranu momčad koja je željna trofeja. Chelsea je doveo tek Žirkova i Sturridgea. Već su uzeli prvi trofej, Community Shield, a u finalu su svladali Manchester United. Prema svemu viđenom, mislimo da je ovo sezona u kojoj će Chelsea konačno prekinuti dominaciju Uniteda.

Liverpool

Liverpool je prošlu sezonu završio na drugom mjestu uz samo dvije izgubljene utakmice. Redsi se nadaju da će konačno vratiti naslov na Anfield nakon što im to nije uspjelo prošle godine. Ni oni nisu previše mijenjali momčad, otišao je Xabi Alonso, no stigla je njegova zamjena Aquilani, a iz Portsmoutha je preselio Glen Johnson. Posljednji put su naslov osvojili davne 1989./90. i sasvim je moguće da nakon 20 godina ponove taj uspjeh.

Arsenal

Arsenal naslov čeka od 2004., a po svemu sudeći morati će još malo pričekati na trijumf u Premierligi. Topnici su, smatramo, najlošija momčad iz velike četvorke. Sve se češće mogu čuti povici protiv politike Arsena Wengera koji inzistira na dovođenju mladih igrača, a Topnici se nisu iskazali ni ovo ljeto. Iz Ajaxa je došao tek Thomas Vermaelen, dok im je Manchester City preoteo Adebayora i Tourea. Vratio Eduardo, tu su Fabregas i Van Persie, no teško će Arsenal napraviti nešto više od borbe za Ligu prvaka.

Manchester City

Manchester City koji leži na arapskom novcu je ovo ljeto najviše kupovao, stigao je Tevez iz gradskog rivala, zatim Adebayor, Toure, Santa Cruz i Gareth Barry iz Aston Ville, a ostali su Robinho, Ireland i Richards. Klub je bogat, momčad ambiciozna i kvalitetna, no pitanje je koliko će im trebati da se sve posloži na mjesto i počnu igrati. Sličnih problema je imao i Tottenham prošle sezone.

Tottenham

Tottenham je početkom prošle sezone imao katastrofalan start da bi bio sve bolji kako je sezona odmicala i na kraju pokušavao dohvatiti Europu. Redknapp je dolaskom posložio stvari na pravo mjesto, doveo sjajnog Palaciosa, veznjaka koji nije bio dobar za Crvenu zvezdu, vratio Keana, našao pravo mjesto Modriću i momčad je počela igrati. Tijekom ljeta, doveli su Bassonga i Croucha, dok su klub napustili Bent i Zokora. Imaju problema sa ozljedama u obrani, ali mislimo da će ove sezone izboriti Europu.

Tko će iznenaditi, tko ispada?

Everton je već nekoliko godina bez velikih pojačanja (uspjeli su dovesti Joa na posudu) igra sasvim solidno. I ove sezone možemo očekivati da će se Jagielka, Arteta, Yakubu i ostali boriti za Europsku ligu. West Ham kojeg vodi Zola je prošle sezone završio na devetom mjestu je dosta uravnotežena momčad pa ih možemo očekivati odmah iza vodeće šestorke. Aston Villa je ostala bez kapetana Barryja, a iako su snažni u napadu (Agbonlahor, A. Young, Heskey, Carew), no obrana im je slabija strana, pogotovo nakon što se Laursen povukao. Očekujemo borbu za sredinu tablice. Borbu za opstanak vodit će Hull, Burnley, Wolverhampton, Stoke, Wigan i Portsmouth.

Za kraj smo vam donijeli vrijednost momčadi prema Transfermarktu. Daleko najskuplju momčad ima Chelsea, a razlika između Bluesa i najmanje vrijednog Burnleyja je viša od 420 milijuna eura.

Chelsea                     449.800.000 €
Manchester United  365.400.000 €
Liverpool                    306.800.000 €
Manchester City        277.500.000 €
FC Arsenal                 275.800.000 €
Tottenham                 226.900.000 €
Everton                       185.350.000 €
Aston Villa                  147.950.000 €
West Ham United    106.050.000 €
Sunderland               103.000.000 €
Blackburn Rovers    79.300.000 €
Bolton                         79.150.000 €
Fulham                      75.000.000 €
Portsmouth               71.900.000 €
Wigan                        63.350.000 €
Hull City                     60.450.000 €
Stoke City                  58.600.000 €
Birmingham             57.500.000 €
Wolverhampton       54.700.000 €
Burnley                      28.550.000 €

Pročitajte više