Pod istragom i Beckenbauer!

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANZ BECKENBAUER, njemački nogometni velikan, pod istragom je FIFA-inog etičkog odbora. Uz njega je pod istragom i Angel Maria Villar, dopredsjednik FIFA-e i predsjednik Španjolskog nogometnog saveza.
 
Iako službeno nema potvrde zbog čega su pod istragom, sumnja se da je riječ o dodjeli domaćinstva svjetskih prvenstava za Rusiju i Katar budući da su obojica u tom periodu bili članovi diskreditiranog FIFA-inog Izvršnog odbora.
 
I ostali članovi Izvršnog odbora iz 2010. pod istragom
 
Pod istragom su i ostali članovi Izvršnog odbora: Worawi Makudi, Jeffrey Webb, Ricardo Teixeira, Amos Adamu, Eugenio Figueredo i Nicolas Leoz, od kojih su neki već ranije u lipnju ove godine uhićeni.
 
FIFA je objavila da su pod istragom i još neki dužnosnici, ali da njihova imena zasad ne može objaviti, te navodi da su svi nevini dok im se ne dokaže suprotno.
 
Nijemci priznali da su FIFA-i isplatili 6,7 milijuna eura, a Beckenbauer je tada bio predsjednik Organizacijskog odbora SP-a
 
Ruska i katarska 2010. godine pobjeda razbjesnila je njihove konkurente Englesku, Australiju i SAD, te su nakon toga počele optužbe za primanje mita i favoriziranje Rusije i Katara.
 
Također, Beckenbauer je bio predsjednik Organizacijskog odbora za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj, a prošlog tjedna su Nijemci priznali da su FIFA-i tada isplatili 6,7 milijuna eura, no tvrde da to nije imalo veze s domaćinstvom natjecanja.
 
Prošle godine je suspendiran jer je odbio surađivati u istrazi oko korupcije u FIFA-i

Beckenbauer je još prošle godine suspendiran od FIFA-inog Etičkog odbora na 90 dana nakon što je odbio surađivati s Michaelom Garcijom, bivšim američkim odvjetnikom koji je vodio dvogodišnju istragu o korupciji u FIFA-i.

FIFA se nada da će se odluka o Platiniju i Blatteru donijeti za vrijeme suspenzije
 
Podsjetimo, nedavno je Etički odbor FIFA-e suspendirao na 90 dana predsjednika Seppa Blattera i UEFA-inog predsjednika Michela Platinija jer je dokazano da je Platini od Blattera prije četiri godine primio dva milijuna švicarskih franaka "za savjetovanje".
 
FIFA je danas objavila kako se nada da će se odluka o Blatteru i Platiniju u tom slučaju donijeti za vrijeme tromjesečne suspenzije, koja je počela 8. listopada.
 

Pročitajte više