Pogled u retrovizor: Cvita "otkrio" kako su se 90-ih osvajale hrvatske titule

U FANZINU Bad Blue Boysa, udruge navijača Dinama, opsežno je o svojoj karijeri u Maksimiru progovorio veliki modri golgeter Igor Cvitanović. Svakako najzanimljiviji dio odnosi si se na namještanje utakmica, za koje je Cvita ne samo znao, već je u njemu, tvrdi nesvjesno i sudjelovao.

1995. bila je sretna godina za Hajdukovce koji su se okitili dvostrukom titulom. No, bila je to i jedna u nizu kontroverznih sezona, prožeta nikad dokazanim prevarama, popuštanjima, kompenzacijama i navijačkim neredima. Dinamo je, podsjetimo, zbog navijačkog kaosa u Auxerreu dobio zabranu igranja u europskim natjecanjima, pa je najvjerojatnije s državnog vrha sletjela direktiva da se Hajduku kroz osvajanje prvenstva omogući sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka, da Lijepa naša ne bi ostala bez participacije u nogometnoj euro-kremi. Neodoljivo 1995. godina podsjeća na događanja iz 2008, jer i tada su Hajduk i Dinamo upriličili trilogiju, prezentirajući doduše, puno bolju igru što je direktno utjecalo i na atmosferu na stadionima.

Hajduku je bilo namijenjeno da kroz osvajanje naslova državnog prvaka okusi Ligu prvaka, a idealna prilika za to ukazala se nakon što je Dinamo pokleknuo na gostovanju kod nekadašnjeg prvoligaša Neretve u Metkoviću (1:1). Nakon toga Modri su krenuli na Poljud i izgubili 3:1.

"Sjećam se da smo prije utakmice u Splitu imali mini pripreme u Hercegovini i tamo smo imali sastanak na kojem smo se dogovorili da nećemo nikom ništa puštati i da nas ne zanimaju ničiji interesi. I to je normalno, boli me kurac  za našu suspenziju u Europi, igram za svoj klub, za svoje navijače... Mi smo tu utakmicu izgubili 1:3 i sjećam se da smo samo ja i još jedan igrač nakon utakmice plakali u svlačionici, a ostali su se pod tušem smijali i zajebavali. E sad ti meni reci je li to normalno?! Izgubiš utakmicu i prvenstvo, a nisi ljut i žalostan?!" - prisjetio se Cvita sporne utakmice.

Prije prvenstvene namještaljke, igrali su Hajduk i Dinamo prvu utakmicu finala Kupa. Hajduk je slavio 3:2 u super-uzbudljivoj utakmici pod prolomom oblaka, a Dinamovi su navijači plakali kada je nekad veliki ljubimac Splita Joško Jeličić slaveći pogodak zaradio drugi žuti karton zbog čega nije mogao nastupiti u maksimirskom uzvratu. Plan je bio da Hajdukovci u svrhu zahvale za pomoć pri osvajanju naslova prvaka Dinamu vrate jednakom mjerom, da predsjednikovi ljubimci, eto, ne ostanu praznih ruku. Kretanje rezultata mirisalo je na deal, Dinamo je držao 0:0, a u poluvremenu se mistično ozlijedio Tonči Gabrić. Novinari koji su ga htjeli slikati dok se po hodniku šetao kao po rivi ostali su bez opreme, dok su Dinamovi navijači na tribinama skandirali "Nema veze što vas tuku, prodali ste sve Hajduku."

Da kompenzacija sjevera i juga ipak ne bude ostvarena pobrinuo se Aljoša Asanović koji je u svlačionici otpilio dogovor, a nešto kasnije zabio za Hajdukovih 0:1 i veliko, nenadano dvostruko bijelo slavlje.

D.R.
Foto: Index

Pročitajte više