NBA

Pogledajte emotivnog Dirka Nowitzkog dok mu Mavsi dižu dres pod krov dvorane

Foto: Profimedia

NAJBOLJI europski košarkaš svih vremena konačno je dočekao najveću počast od kluba u kojem je proveo cijelu NBA karijeru. Dallas Mavericksi umirovili su dres Dirka Nowitzkog s brojem 41 i podignuli ga pod svod dvorane.

Svečana ceremonija održana je na poluvremenu i nakon utakmice s Golden State Warriorsima, a aktualna generacija Mavericksa predvođena Lukom Dončićem upotpunila je slavlje pobjedom nad vodećom momčadi lige.

Nije uspio proći bez emocija

Nowitzki je podizanje dresa promatrao s centra igrališta uz suprugu i djecu, a zatim održao govor, na čijem kraju je posebno zahvalio navijačima, nakon čega je dvorana proključala.

VIDEO: Arena Sport

"A skoro sam ovo izdržao bez da postanem emotivan", rekao je nakon što mu je 20-ak tisuća ljudi na nogama pljeskalo za sve što je napravio u 21 godini karijere.

VIDEO: Arena Sport

Samo je Vince Carter igrao dulje od njega, a baš nitko u dresu samo jednog NBA kluba. Od 1998. do 2019. zabio je 31.560 poena, što ga čini šestim najboljim strijelcem u NBA povijesti. Vodio je Maverickse do finala 2006. i NBA naslova 2011. godine. Bio je MVP tog finala, kao i cijele sezone 2006./07. Čak 14 puta bio je All-Star, a 12 puta član jedne od najbolje tri petorke lige, od čega četiri puta prve. 

Uskoro dobiva i statuu pred dvoranom

Postao je peti igrač kojem su Mavsi umirovili dres, nakon njihovih manjih legendi Brada Davisa, Rolanda Blackmana i Dereka Harpera te Kobea Bryanta nakon njegove pogibije 2020. godine.

Vlasnik Mavericksa Mark Cuban najavio je da će uskoro ispred dvorane biti postavljena velika statua Nowitzkog te pokazao njenu manju varijantu. Naravno, na njoj je Dirk u svojoj prepoznatljivoj pozi, u šutu iz pada s isturenim koljenom.

VIDEO: Arena Sport

"Ne činimo to zato što si nam donio titulu, nego zbog onoga što jesi i što si činio", rekao je Cuban, a trener Jason Kidd, njegov suigrač iz šampionske momčadi Mavsa, u šali mu je ponudio desetodnevni ugovor kakvima NBA klubovi dovode zamjene za igrače zaražene covidom.

Dončić srušio vodeću momčad lige

Kiddova momčad upotpunila je slavlje pobjedom nad Golden State Warriorsima 99:82, u kojoj je Luka Dončić zabio 26 koševa uz sedam skokova i osam asistencija, a na drugoj strani Stephen Curry ostao na samo 14 poena uz užasan šut 5/24.

Pročitajte više