reprezentacija

Dalić progovorio o Kramariću. "Ako ne riješimo napad, ovo neće biti dobro"

Foto: Srećo Niketić / PIxsell

U DANAŠNJEM naletu misli i pojašnjenja o porazu od Engleske, koja je Zlatko Dalić u dahu, bez logičnog slijeda istresao pred novinare, lako je propustiti ključne stvari koje je izbornik izrekao. Jer Dalić se preko novinara zapravo obračunavao sa svima koji ga pritišću zbog izbora prve postave, a znamo da to najčešće rade razni menadžeri, dok mediji nagađaju sastave danima prije utakmice i daju im materijala da zivkaju Dalića. Koliki je taj pritisak, svjedoči činjenica da je Dalić očigledno bez razmišljanja pitao novinare, u više navrata, primaju li veće plaće ako objavljuju njegov sastav. Izbornik je očigledno nesvjestan u kakvu je poziciju stavio medije ispitujući tko ih, kako i kada plaća, sugerirajući pri tom da su sukrivci poraza na otvaranju Eura. 

No, u podlozi su ostale ključne Dalićeve izjave o problemu koji mora riješiti, "inače sve ovo neće biti dobro". Naravno, Dalić je govorio o problemu u svakom segmentu igre u napadu, neefikasnosti, a sad već i stvaranju šanse da se bude efikasan. Dalić je poručio da Hrvatska više nema vremena i protiv Češke mora napasti, a objasnio je i taktički detalj iz utakmice s Engleskom o kojem svi pričaju - zamjeni pozicija Kramarića i Rebića. 

 

Izbornik je novinarima i stručnjacima poručio da ga žalosti kad vidi da se piše kako je Kramarić igrao samo desnom krilo.

"To je skroz kriva konstatacija oko Kramarića na krilu. On je to igrao u fazi obrane, dok je u napadu imao potpunu slobodu da ulazi s loptom unutra između linija. Volio bih vidjeti trenera koji bi došao na Wembley i rekao igraču da izađe na teren i radi što hoće u napadu, bez postavljene obrane. Nitko ne bi napravio takvo samoubojstvo. Dakle, Kramarić je imao zadatak da u fazi obrane igra na desnoj strani, da zatvori Trippiera koji igra desnom nogom i ulazi unutra, dok je u napadu imao potpunu slobodu da on ulazi unutra i to je bila njegova pozicija koju inače igra. Žalosti me malo da se sad govori da je on igrao krilo jer, kad se lopta oslobodila, on je imao slobodu da ulazi s loptom i traži Rebića u dubini proigravanjima. Ali to nije lako protiv moćnog protivnika. Pomogao je Šimi u obrani puno, bio je odgovoran i požrtvovan u obrani. U fazi napada nitko nije bio dovoljno dobar, pa tako ni Kramarić", izrecitirao je Dalić. 

Pročitajte više